Politiek
Kabinet voert druk op ongevaccineerden op

Het kabinet gaat voorsorteren op maatregelen die vooral ongevaccineerden gaan voelen. Dat maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekend tijdens een coronapersconferentie van het kabinet. Het coronatoegangsbewijs krijgt, als de Tweede Kamer ermee instemt, een bredere toepassing in de samenleving en op de werkvloer. Voor kerken, die tijdens de persconferentie niet genoemd werden, blijven de officiële richtlijnen ongewijzigd.

Demissionair minister Hugo de Jonge. beeld ANP PHIL NIJHUIS
Demissionair minister Hugo de Jonge. beeld ANP PHIL NIJHUIS

Tijdens de persconferentie maakte premier Rutte bekend dat vanaf zaterdag de pas ook gaat gelden op terrassen van horeca, sportcomplexen, doorstroomlocaties zoals musea en pretparken. Of dit echt doorgaat, moet woensdag blijken, want de Tweede Kamer debatteert dan over de dinsdag aangekondigde maatregelen.

Minister De Jonge maakte dinsdag van de gelegenheid gebruik om niet-gevaccineerden rechtstreeks toe te spreken. Hij keek recht in de camera en zei: „Dertien procent van de mensen is niet gevaccineerd. Misschien ben jij wel een van die mensen. Ik ga je vragen daar toch opnieuw over na te denken.”

De Jonge kondigde aan dat het kabinet zich gaat bezinnen op een nog bredere inzet van het coronatoegangsbewijs in de samenleving. Daarvoor is een wetswijziging nodig en die gaat het kabinet nu voorbereiden. Als de besmettingscijfers de komende week niet teruglopen, overweegt het kabinet serieus een nog bredere inzet van het coronatoegangsbewijs.

De Jonge noemde als eerste sector die er mee te maken krijgt het personeel in de horecasector. Hij noemde het vreemd dat horecamedewerkers nu geen pas hoeven te tonen terwijl bezoekers dat wel moeten doen.

Ook in andere sectoren zouden werkgevers de mogelijkheid moeten krijgen om een toegangsbewijs kunnen vragen van hun personeel. Concreet noemde de bewindsman de gezondheidszorg. Het kabinet wil het mogelijk maken dat directies van zorginstellingen een coronapaspoort van hun medewerkers én van bezoekers vragen. Werkgevers in deze branches worden dus niet verplícht het toegangsbewijs te eisen van hun werknemers.

Lage vaccinatiegraad

Verder overweegt het kabinet om het coronatoegangsbewijs ook te laten geleden in niet-essentiële winkels. Onder de definitie van niet-essentiële winkels vallen onder meer kledingwinkels, meubelzaken en bloemisten. „Deze maatregelen moeten specifiek gebruikt kunnen worden in dorpen en steden met een lage vaccinatiegraad en waar het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames hoog is”, aldus De Jonge.

De bewindsman maakt er geen geheim van dat de zogenoemde 2G-samenleving voor hem zeker een optie is. Momenteel krijgt iemand een groen vinkje op de CoronaCheck-app als hij een negatieve test heeft, gevaccineerd is of een genezenverklaring heeft. Dat is de 3G-benadering. Bij een 2G-benadering gelden testen niet meer en worden ongevaccineerden dus daadwerkelijk uitgesloten.

De Jonge zei: „Als het uiteindelijk erop neerkomt dat we een 2G-benadering moeten kiezen of de horeca moeten sluiten, dan is de keuze voor mij makkelijk gemaakt.”

De Jonge erkende dat de overheid daarmee „een grens” over gaat: „Dus moet je heel goed kijken wat dat dan betekent voor het arbeidsrecht. Daarom gaan we die grens ook niet zomaar over.”

De Jonge beloofde dat in het geval de regering kiest voor een 2G-benadering op de werkvloer, er geen gedwongen ontslagen mogen vallen: „Dus de Italiaanse situatie waarbij mensen ook daadwerkelijk ontslagen worden, willen we niet.”

In de komende dagen gaat De Jonge over invoering van de 2G-benadering in overleg met werkgevers en werknemers.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer