Kerk & religie

Verzet tegen Bijbelse woorden op stadspaleis Berlijn

In Duitsland is opnieuw discussie ontstaan over het herbouwde stadspaleis in Berlijn. Aanleiding is een tekst op de koepel waarin staat dat er „geen andere naam dan Jezus” is gegeven.

Redactie kerk
2 November 2021 09:25
De koepel van het stadspaleis in Berlijn, waarop Bijbelwoorden te lezen zijn. beeld David Hakkenberg
De koepel van het stadspaleis in Berlijn, waarop Bijbelwoorden te lezen zijn. beeld David Hakkenberg

De discussie over Bijbelteksten op de monumentale koepel is al gaande sinds de plannen voor de herbouw van het paleis in het begin van deze eeuw werden opgesteld, meldde het christelijke nieuwsplatform CNE.news maandag.

De Pruisische koning Friedrich-Wilhelm IV bouwde het oorspronkelijke paleis. In 1845 voorzag hij de koepel van een kruis en een combinatie van Bijbelteksten: „Onder de hemel is geen andere naam gegeven dan die van Jezus, voor Wie elke knie zich zal buigen” (Handelingen 4:12 en Filippenzen 2:10). Bovenop staat een groot kruis.

Toen aan het begin van deze eeuw asbest werd aangetroffen in het paleis, werd besloten het te slopen. In plaats daarvan moest het oude stadskasteel uit de as herrijzen, zo besloten de Duitse autoriteiten. Er ontstond een discussie over de vraag of de Bijbelteksten op de koepel en het kruis op de top moesten terugkeren. Die discussie laait weer op, nu de bouw van het kasteel is voltooid en de Bijbelteksten weer gelezen kunnen worden.

Aanleiding voor de jongste discussie was de opening van een dakterras op het stadspaleis vorige maand. Van daaruit is de inscriptie in de koepel nog beter te lezen dan vanaf de grond. Daarom zal naast de koepel een plaquette worden aangebracht met de tekst: „Alle instellingen van het Humboldt Forum distantiëren zich uitdrukkelijk van de in de inscriptie tot uitdrukking gebrachte aanspraak van het christendom op de enige waarheid en op alleenheerschappij.”

Tot de instellingen van het Humboldt Forum, die ervoor gezorgd hebben dat deze verzen weer op de koepel te zien zijn, behoren de Stichting Pruisisch Cultureel Erfgoed, de Humboldt Universiteit, het Cultuurproject Berlijn, en het Stadsmuseum.

CNE.news wijst erop dat dit initiatief in lijn is met wat de regionale bisschop van de Evangelische Kerk Berlijn-Brandenburg (EKBO), Christian Stäblein, medio 2020 heeft gezegd: „Intolerante aanspraken op exclusiviteit zijn gevaarlijk –zelfs als historische citaten– en hebben tegenbeelden nodig.” Die uitspraak riep afgelopen weekeinde kritiek op van de Lutherse Conventie in het Rijnland, meldt het Duitse persbureau Idea.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer