Weerstand tegen de coronapas, trauma’s die het testen moeilijk maken; niet voor iedereen is het doen van een coronatest bij klachten vanzelfsprekend. „Mijn bezwaren hebben met de intenties van het systeem te maken.”
Alleen als het „levensnoodzakelijk” zou zijn, zou Hendrik Brand (45) zich laten testen. „Bijvoorbeeld als ik zo ziek ben dat ik naar de huisarts ga, die me doorverwijst naar de teststraat.” Maar daar stopt het voor de Staphorster, in het dagelijks leven zelfstandig ondernemer in de installatiebranche. Testen om bijvoorbeeld een horecagelegenheid in te komen, daar begint hij niet aan.
Waarom laat Brand zich niet testen? „Omdat het bedoeld is om het coronaverhaal in stand te houden.” De Staphorster laat een kaartje zien dat Jaap van Dissel dit jaar in de Tweede Kamer toonde. Volgens Brand maakt het kaartje duidelijk dat het aantal coronagevallen in Nederland vanaf mei 2020 niet meer boven de epidemische grens uitkomt. Brand: „Sindsdien hebben we geen corona-epidemie meer in Nederland.”
Van Dissel zelf gaf in de Tweede Kamer een andere toelichting. Het kaartje geeft volgens hem informatie over „personen die zich melden bij de huisarts met griepachtige klachten.” Er staan dus geen gegevens op van mensen die een positieve uitslag kregen na een test bij de GGD. „Dat weet ik wel”, zegt Brand, „maar ik vertrouw de RIVM-cijfers niet, omdat het instituut meewerkt aan het testen van gezonde mensen. En dat heeft geen zin. Demissionair minister-president Rutte heeft dat zelf gezegd.”
Sommige mensen laten zich wel testen, maar zijn er terughoudend mee omdat ze er tegenop zien. Zoals de 31-jarige Selena Torsius, die vier keer getest is. Soms waren er meerdere pogingen nodig om het teststokje in haar keel te steken. „De test in mijn neus ging wel altijd in één keer goed”, vertelt ze. „Na trauma’s door verkrachting heb ik moeite met de test in mijn keel. Daarom vind ik een bezoek aan een restaurant geen test waard.”
Is vaccinatie dan geen optie voor Torsius? Ze twijfelt nog. „Ik hoor veel dat inenten zou werken, maar ik wil eerst kijken of mensen die geprikt zijn geen last krijgen van bijwerkingen.”
Kwalijke intentie
Zelfstandig ondernemer Wilco Boender (47) uit Stolwijk zit op meer op de lijn van Hendrik Brand uit Staphorst. Hij laat zich niet testen vanwege „de kwalijke intenties van onze overheid en haar systeem.” Boender doelt daarmee op de invoering van de coronapas. „Gevaccineerden mogen met hun QR-code een horecagelegenheid in. Maar in een tweet zegt minister De Jonge dat ook gevaccineerden zich moeten laten testen bij klachten. Ook zij kunnen ziek worden. Het gaat de overheid dus niet om volksgezondheid, maar om volkscontrole op ons gedrag. Dat vind ik een zachte vorm van dictatuur en daar verzet ik me tegen.”
Boender vreest dat de overheid de coronapas niet meer afschaft. En dat terwijl andere maatregelen, zoals de anderhalve meter en de avondklok, tijdelijk bleken. Iets nuancerend: „Misschien dat de coronapas voor de horeca afgeschaft wordt bij een vaccinatiegraad van 90 procent. Maar als ik zie dat boa-vakbonden 2500 tot 5000 buitengewone opsporingsambtenaren willen opleiden voor controle op een coronabewijs in de horeca, vrees ik dat dit geen tijdelijke maatregel is.”
Bij al zijn kritiek op de coronapas benadrukt de Stolwijker dat hij thuis blijft als hij erg ziek is. Ook is hij voorzichtig in de omgang met ouderen en kwetsbaren. „Ik heb een moeder van 91 jaar, daar ben ik in het begin van de coronatijd lang niet geweest. En als bij mij thuis iemand ziek is, ga ik er ook niet naartoe. Dat is verantwoordelijkheid nemen.”