Kerk & religie

Kerk van de sprekende slang

Zo op het oog is de Zuiderkerk in Assen in de afgelopen eeuw nauwelijks veranderd. Met zijn bescheiden toren en karakteristieke kruisvorm voldoet het bedehuis nog altijd aan het ideaalbeeld van de gereformeerde voorman Abraham Kuyper. Gemeente City Life Church is er blij mee.

21 October 2021 14:55
Zuiderkerk, Assen. beeld Cees van der Wal
Zuiderkerk, Assen. beeld Cees van der Wal

Voor Kuyper was belangrijk dat alle kerkgangers de predikant goed konden zien en horen. De vorm van het Griekse Kruis –met vier armen van gelijke lengte– was daarom zeer geschikt als basis voor de kerkbouw: vanuit alle hoeken werd zo goed zicht geboden op de preekstoel.

Sinds december 2014 is de kerk in gebruik bij City Life Church. Preekstoel en orgel gaan schuil achter een zwart doek, een vierkant podium geeft voorganger en musici alle ruimte. De kerkbanken zijn vervangen door stoelen. Onder de gewelven hangt een metalen constructie waaraan lampen en beamers zijn gemonteerd. „Voor ons is dit gebouw heel geschikt”, zegt voorganger Arnoud Sturing. „Iedereen in de kerk kan goed zien wat er op het podium gebeurt.”

Toen City Life Church het oog liet vallen op de Zuiderkerk wist Sturing nog niets van de spraakmakende synode die er in 1926 had plaatsgehad en die leidde tot het afzetten van dr. J. G. Geelkerken. „Gaandeweg het koopproces hoorde ik de verhalen. Als je beseft wat zich hier allemaal heeft afgespeeld, sta je als voorganger toch anders op het podium. Het gaat om serieuze kerkgeschiedenis. Ondanks de tragiek ben ik dankbaar dat we op deze plek verder mogen bouwen. Of de slang echt gesproken heeft, weet ik niet, maar in deze kerk wordt nog altijd de boodschap van hoop doorgegeven.”

In de gang tussen de kantoorruimten en de kerkzaal hangt een foto van de synode uit 1926. Sturing: „Bij onze start hier hebben we met alle teamleden een foto met dezelfde opstelling gemaakt, uit eerbied en respect voor het verleden.” Over de kwestie-Geelkerken moet niet lacherig worden gedaan, vindt hij. „Er is veel de spot gedreven met de sprekende slang, maar het ging wel om een serieuze zaak: hoe lezen we de Bijbel en wat heeft die ons vandaag te zeggen?”

De binnenkant van de Zuiderkerk had oorspronkelijk een kleurige uitstraling, zegt Sturing. „De kerk is gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School. De wanden waren van baksteen, het houtwerk was geel en groen geverfd en glas-in-loodramen zorgden voor een kleurig lichtspel. In de jaren zeventig zijn de bakstenen muren en het houtwerk overgeschilderd en kreeg het gewelf zijn paarse kleur. We hebben plannen om alles weer in de oorspronkelijke kleurstelling terug te brengen. Mogelijk komt er ook een hoek in de kerk waar kort iets wordt uitgelegd over de synode van 1926.”

In deze serie wordt de geschiedenis van een aantal markante kerkgebouwen uit de Nederlandse kerkgeschiedenis belicht. Over vier weken: de Stationskerk in Gouda.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer