Protesten in Italië tegen coronapas
De haven van de Italiaanse stad Triëst is volgens plaatselijke media deels lamgelegd door betogers tegen de invoering van een coronatoegangsbewijs op het werk. Circa 2000 stakers hebben zich voor de ingang van het haventerrein verzameld en er zijn honderden mensen die er niet werken bij gekomen om er ook tegen de coronamaatregel te demonstreren. Zeker 40 procent van de havenarbeiders in de stad is niet ingeënt.
Maar volgens de gouverneur van de betrokken regio Friuli, Massimiliano Fedriga, functioneert de haven ondanks de protestactie. De haven van Triëst geldt als een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa dankzij de diepgang daar in de Adriatische Zee en grote Chinese investeringen die daarmee samenhangen. Grote containerschepen die uit China komen, kunnen hier hun lading dagen eerder kwijt dan bijvoorbeeld in Antwerpen of Rotterdam. Als protestacties de haven van Triëst inderdaad uitschakelen, zou dat grote gevolgen hebben voor het transport van goederen naar heel Midden-Europa inclusief Duitsland.
Er zijn volgens persbureau ANSA ook protestacties in de havens van Genua en Ancona. In verscheidene Italiaanse steden blokkeerden betogers verkeersknooppunten. Het is vanaf vrijdag in Italië verplicht voor werkenden om aan te tonen dat ze gevaccineerd zijn, genezen zijn of een negatieve uitslag van een coronatest hebben. De testen zijn niet gratis. Het is een van de strengste coronamaatregelen in Europa. In heel Italië worden protesten verwacht tegen de verplichting te werken met wat met de overheid de ‘groene pas’ noemt, vooral in havens.
Werknemers die zonder de pas op het werk verschijnen, worden geschorst en riskeren dat ze na vijf dagen geen loon meer ontvangen. Ondernemingen en werknemers die verantwoordelijkheid voor personeel dragen, kunnen hoge boetes krijgen als er op de werkplaats tóch mensen zonder de pas blijken te werken.
De coronapas was in Italië al een vereiste voor mensen die bijvoorbeeld in het onderwijs werken of restaurants, musea of sportscholen bezoeken. De pas, oorspronkelijk bedoeld om reizen in de EU te vergemakkelijken, krijgt steeds meer toepassingen in de samenleving, ook in andere landen.