Economie
Poetin verwijt Europa „hysterie” om groene transitie

De problemen op de Europese energiemarkten, waar de prijzen exploderen, zijn het gevolg van „hysterie en verwarring” als gevolg van de energietransitie. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Hij legde de schuld bij de de overgang naar groene energie en de lage investeringen in winningsindustrieën.

ANP
beeld AFP, Mikhail Voskresenskiy
beeld AFP, Mikhail Voskresenskiy

Rusland is een belangrijke olie- en gasexporteur. Het land staat onder druk om zich te committeren aan een doelstelling van „netto nul” uitstoot in de aanloop naar de klimaatconferentie van de Verenigde Naties in Glasgow volgende maand. Doel van die bijeenkomst is om overeenstemming te bereiken over nieuw beleid om klimaatverandering tegen te gaan.

Poetin heeft nog niet gezegd of hij de bijeenkomst zal bijwonen. Hij vertelde dinsdag op een regeringsbijeenkomst dat het van vitaal belang is dat de groene overgang soepel verloopt. Daarbij bekritiseerde hij „onevenwichtige beslissingen” en „drastische stappen” om de duurzame doelen te bereiken.

„Je ziet wat er in Europa gebeurt. Er heerst hysterie en enige verwarring op de markten. Waarom? Omdat niemand het serieus neemt,” zei hij. „Sommige mensen speculeren over klimaatverandering, sommige mensen onderschatten bepaalde zaken, sommige mensen beginnen te bezuinigen op investeringen in de winningsindustrieën. Er moet een soepele overgang komen.”

Poetin riep verder op tot een duurzame ontwikkeling van de olie-, gas- en steenkoolsector. Hij noemde het belangrijk dat deze niet wordt verwaarloosd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer