Forse rekening aan klimaatplan EU
Meer windmolens op zee, een hogere energierekening voor de consument, duurdere benzine: het staat ons te wachten als de klimaatplannen van Europees Commissaris Frans Timmermans ongewijzigd worden ingevoerd.
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) kwam vrijdag met een analyse van de Europese plannen. Die blijken soms te botsen met het Nederlandse beleid en vereisen een „forse extra inspanning” bovenop het Klimaatakkoord uit 2019 – waarmee Nederland nog voor de troepen uitliep.
Eurocommissaris Frans Timmermans presenteerde in juli zijn pakket ”Fit for 55”. De EU wil in 2050 klimaatneutraal zijn. In aanloop daar naartoe wil de Europese Commissie de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2 in 2030 al met 55 procent verminderen in vergelijking met 1990.
Om dat te bereiken moet de uitstoot van CO2 over een breed front worden belast en komen er scherpere normen. Ook de luchtvaart, de scheepvaart en het wegtransport komen aan de beurt. Verwarming en koeling mag alleen nog met hernieuwbare energie.
Invoering van emissierechten zal leiden tot hogere kosten voor de consument. Het PBL verwacht dat de gasprijs met 10 cent per kubieke meter zal stijgen. Een gemiddeld huishouden ziet zijn energierekening dan met 100 euro per jaar stijgen. Benzine en diesel worden 12 tot 14 cent per liter duurder.
De Commissie wil dat de industrie op grote schaal groene waterstof als brandstof gaat gebruiken, dat wil zeggen waterstof die gemaakt is met behulp van bijvoorbeeld wind- en zonne-energie. In het Klimaatakkoord heeft Nederland juist afspraken met de industrie gemaakt over afvang en opslag van CO2 in combinatie met blauwe waterstof (geproduceerd met behulp van fossiele energie).
„Het voorstel dreigt daarmee de Nederlandse transitie tot 2030 duurder te maken en betekent tevens een risico voor het emissiereductietempo in de industrie”, schrijft het planbureau. Om de productiecapaciteit en de infrastructuur voor groene waterstof uit te breiden, is namelijk tijd nodig.
Het Europese idee om energie-armoede specifiek tegen te gaan is nieuw voor Nederland. De Commissie wil dat bij het verduurzamen van woningen prioriteit wordt gegeven aan de „energie-armen”, mensen die bijvoorbeeld in slecht geïsoleerde huizen wonen en hun energierekening zien oplopen.
EU-lidstaten en het Europees parlement kunnen de voorstellen overigens nog wijzigen.