Een treinreiziger die Rijssen niet kent en bij de Twentse plaats naar buiten kijkt, kan verrast worden door de grote Noorderkerk die pal aan het spoor staat. De treinpassagier zou kunnen denken dat hij een grote stad binnenrijdt. De kerk heeft een bouwmassa die je eerder in Amsterdam zou verwachten dan in Rijssen.
In 1950 besluit de gereformeerde gemeente van Rijssen tot de bouw van een grote kerk. De gemeente was tussen 1943 en 1947 fors gegroeid, in de periode waarin de bekende ds. W. C. Lamain (1904-1984) in Rijssen stond. De Walkerk kon het aantal leden niet bevatten.
Architect A. F. Fresen uit Wageningen krijgt de opdracht een kerk te ontwerpen, „geen mensenpakhuis.” Hij heeft voor de oorlog ook de nieuwe kerk van de gereformeerde gemeente te Lisse getekend.
De begroting valt niet mee. Daarom besluit de gemeente de toren te schrappen. Maar daar steekt de gemeenteraad van Rijssen een stokje voor. De toren hoort erbij. Een hemelwijzend symbool.
Zomaar gaan bouwen zit er niet in zo kort na de Tweede Wereldoorlog. Er is een groot tekort aan bouwmaterialen. Het ministerie van Wederopbouw en Volkshuisvesting moet eerst toestemming geven. Ds. L. Rijksen zet zich daar erg voor in.
Baksteen na baksteen wordt er gelegd. Hoge muren rijzen op. Grote raampartijen doen denken aan de oude kathedralen. Voor de aannemer is de constructie van de vrije overspanning van 29 meter een grote uitdaging, maar het lukt.
Op de wandvlakken links en rechts van de preekstoel komen teksten te staan: links de Tien Geboden, rechts de Twaalf Artikelen van de geloofsbelijdenis.
In totaal 2400 kerkgangers kunnen een plekje vinden rond de kansel met het geopende Woord. Alleen de grote galerij kan al 700 mensen huizen. De Noorderkerk aan de Molenstalweg is qua aantal zitplaatsen dan de grootste protestantse kerk van Nederland en misschien wel van Europa. Later verliest het bedehuis die koppositie.
De toren steekt 40 meter de lucht in. Hij is al van ver te zien en behoort bij het silhouet van Rijssen. Pas 25 jaar na de ingebruikname krijgt de toren ook een luidklok. Op de klok staat: „Ik werd aangebracht bij het 25-jarig bestaan van de Noorderkerk, behorende tot de Geref. Gemeente van Rijssen, in het jaar 1980.”
Onder normale omstandigheden gaan de deuren van de kerk elke zondag drie keer open, om 9.30, 14.30 en 18.30 uur. Sinds 2001 beklimt ds. C. A. Dieren met grote regelmaat de kanseltrap. Opdat Zijn huis vol worde.
Lees ook:
”Ingebruikname van het nieuwe kerkgebouw der Geref. Gem. te Rijssen op Vrijdag 20 Mei 1955” (Daniël, 27 mei 1955)