Toch nog veel publiek op feestelijke Prinsjesdag
Waar de dinsdagochtend in het centrum van Den Haag rustig begint, drommen rond het middaguur veel mensen samen bij de Grote Kerk. Ze hopen een blik te werpen op nationale beroemdheden.
Dat valt niet mee. Rond een uur of twaalf begeven Kamerleden en ministers zich veelal in geblindeerde busjes naar de Grote Kerk. Enkelen van hen zijn lopend, zoals GroenLinks-voorman Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen. Langs de route heeft zich inmiddels flink wat volk bij de dranghekken verzameld. De meeste mensen komen voor het koningspaar. Direct nadat de koning voorbij is gereden, neemt de menigte langs de route af.
Eén van de toeschouwers is een 19-jarige jongen die voor zijn stage is gekomen. De student, verkleed als lakei met een oranje sjerp, heeft een groot scherm meegenomen, met daarop een foto van een oude balkonscène. Onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima staan er zwaaiend op. Ter hoogte van hun hoofd zit een opening. Mensen kunnen achter het scherm gaan staan om een foto te laten maken.
Sneu
De sfeer zit er goed in, de zon schijnt. Ook de 62-jarige Johan Vlemmix heeft het goed naar zijn zin. Ondanks het dringende advies om niet naar Den Haag te komen, is Vlemmix, bij de vorige verkiezingen lijsttrekker van De Feestpartij, er toch bij. „Er moet in elk geval iemand staan, anders is het zo sneu”, vindt hij. Vlemmix, een opvallende verschijning in zijn oranje pak, is een echte Koningshuisfan en omschrijft de koninklijke familie als „super warm, aardig en leuk.” Hij heeft al een fanclub in de maak voor Amalia als de prinses straks 18 wordt.
Als Willem-Alexander in de Grote Kerk de troonrede voorleest, wacht Vlemmix aan de voorkant van Paleis Noordeinde op de terugkomst van het koningspaar. Ineens duikt hij een zijstraat in. Ook de aanwezige politie is plotseling verdwenen.
Voor de schoolvriendinnen Sascha en Chrystel (beiden 17) aanleiding om naar de achterkant van het paleis te gaan. Dat blijkt een goede zet. Bijna direct na hun aankomst arriveert de koning daar ook. „We stonden zó dichtbij die auto, en dat zonder beveiliging. Hij zag ons en zwaaide.” De mensen voor het paleis hebben het nakijken.
In verband met Prinsjesdag hadden de Haagse meiden maar twee uur les. Ze nemen de gelegenheid te baat om te kijken hoe het er op Prinsjesdag in het centrum van Den Haag aan toegaat.
Eerder hadden de meiden een eersterangsplek bij de Grote Kerk, staand op een bankje voor een winkel, waardoor ze over de hoge hekken die er stonden konden heen kijken. Daar werden ze weggestuurd, maar niet voordat ze verschillende demissionaire bewindslieden op hun telefoon vastlegden, zoals premier Rutte en de ministers Grapperhaus en De Jonge.
Een minder fijne dag is het voor drie demonstranten: de tweeling Floor en Christine Snoeijer (49) en hun vriendin Judith Stelling (51). De dames staan vlak bij de Grote Kerk, langs de route waar de koning langskomt, en houden borden omhoog. Eén bord draagt de tekst: ’’Zandvoort voor iedereen.’’ Het drietal, —„met gereformeerde achtergrond”—, vindt het niet eerlijk dat bij de Formule 1-race, die begin september plaatsvond in Zandvoort, 70.000 mensen aanwezig mochten zijn en dat andere evenementen, waaronder Prinsjesdag, niet of afgeslankt doorgaan. „Het overheidsbeleid rond corona is niet eenduidig”, zeggen de vrouwen.
De politie haalt het drietal, dat hun demonstratie niet had aangemeld, met zachte aandrang weg langs de route en neemt hun borden in beslag. Daarbij zijn agenten niet te beroerd om met arrestatie te dreigen. „Dat maakt indruk”, vinden de drie.