Binnenland
Autobranche klaagt over hogere bijtelling voor elektrische auto’s

Door de bijtelling voor elektrische auto’s op 1 januari te verhogen frustreert het kabinet de opmars van elektrisch rijden. Dat zegt autobrancheorganisatie BOVAG in reactie op de stukken van Prinsjesdag.

ANP

Het demissionaire kabinet wil de bijtelling voor elektrische auto’s volgend jaar verhogen van 12 naar 16 procent. Ook moet de grens versneld worden verlaagd van 45.000 euro dit jaar naar 35.000 euro in 2022.

BOVAG vindt dat dat de klimaatambities van Nederland hierdoor tegengewerkt worden. Er zou daarom een streep door de maatregel moeten, „zodat duurzame automobiliteit het noodzakelijke zetje krijgt en de klimaatdoelstellingen van Nederland en Europa in het vizier blijven”.

Ook RAI Vereniging stoort zich aan de hogere bijtelling voor elektrische auto’s. Verder is er nog steeds geen duidelijkheid over de aanschafsubsidie voor elektrisch aangedreven vrachtauto’s, geeft de organisatie aan.

De belangenbehartiger van ruim 700 fabrikanten en importeurs van auto’s en andere voertuigen pleit op zijn beurt voor concrete maatregelen zodat ook het rijdend wagenpark van miljoenen benzine en diesel personenauto’s, bestelwagens en vrachtwagens verduurzaamt. Daarnaast vindt RAI Vereniging dat ook de inzet van tweewielers een extra impuls moet krijgen door vereenvoudiging van de bestaande leasefietsregeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer