Middelbare scholen vrezen tweedeling onder leerlingen bij reizen en excursies
Middelbare scholen worstelen met het beleid rond excursies nu veel coronaregels zijn versoepeld. Besturen gaan verschillend met de situatie om. Twee dingen hebben scholen gemeen: ze organiseren voorlopig geen buitenlandse reizen en ze vrezen een tweedeling onder leerlingen.
„Terughoudend” is de CSG Prins Maurits in Middelharnis met het organiseren van excursies. Die houding geldt vooralsnog tot en met 20 september, als het kabinet de huidige coronamaatregelen hoopt te versoepelen. „Alle klassen hebben net een introductieweek gehad, zonder overnachting. We willen nu een paar weken rustig de lessen opstarten”, zegt Adam van Heest, voorzitter van het college van bestuur.
Over minder dan twee weken vervallen veel coronaregels, zoals de verplichte anderhalve meter afstand. Daarna bekijkt de school het jaarplan opnieuw, stelt Van Heest. Overigens betreft dat alleen binnenlandse excursies, eendaags of met overnachting. „We gaan dit hele schooljaar niet naar het buitenland.”
Dat heeft alles te maken met de strenge regels die elk land heeft. „Een reis buiten Nederland vereist een planning op lange termijn. Maar we weten nu niet hoe de situatie in mei is in Londen, Parijs en Berlijn.”
Als het kabinet de regels versoepelt, zijn binnenlandse tripjes en excursies dus wel weer mogelijk. „Tegelijk hangt dat ook af van eventueel aanvullende regels die gelden op de plaats waar we naartoe gaan.”
Bijkomende uitdaging van het organiseren van excursies in coronatijd is de toegang tot culturele instellingen en evenementen. Daarvoor kan een test-, vaccinatie- of herstelbewijs nodig zijn. „Wij willen voorkomen dat er een tweedeling ontstaat tussen aan de ene kant wel en aan de andere kant niet-gevaccineerde leerlingen. Tegelijkertijd sluit ik niet op voorhand uit dat we een excursie organiseren naar bijvoorbeeld De Doelen in Rotterdam als daar een concert is. Ook als er een coronabewijs vereist is.”
Personeel
Maar excursies brengen niet alleen vraagstukken voor leerlingen met zich mee, zegt Van Heest. Een punt van aandacht is ook de veiligheid van het personeel. „Mijn collega’s moeten veilig en op anderhalve meter afstand van de leerlingen meekunnen. Dat verkleint de kans dat ze met corona thuis komen te zitten en zodoende voor langere tijd geen les kunnen geven.”
Ook het Goudse Driestar College is terughoudend bij het organiseren van excursies, zegt Wim de Kloe, lid van het college van bestuur. „En buitenlandse reizen zijn dit kalenderjaar zeker niet aan de orde.” Wel gaat de school in december kijken of er wat dat betreft in 2022 meer mogelijk is.
De meeste excursies die Driestar organiseert, vinden plaats aan het eind van het cursusjaar. Daardoor vallen er nu niet veel uitjes in het water.
Wat bij de terughoudendheid een rol speelt, is de vrees voor een tweedeling onder gevaccineerde leerlingen enerzijds en niet-geprikten anderzijds. „Daarom gaan we ook niet naar plaatsen waar mensen alleen binnenkomen als ze gevaccineerd zijn of een testbewijs moeten laten zien. Dat geldt ook voor excursies in Nederland.” Binnenlandse meerdaagse reizen kunnen nu gewoon plaatsvinden wat de Driestar betreft.
Bij de start van het schooljaar zijn verschillende groepen van de Pieter Zandt Scholengemeenschap een dag weggeweest, zegt directeur onderwijs Arie Trouwborst. Zo zijn een aantal klassen van de locatie Staphorst naar het Zuiderzeemuseum geweest.
Net als de Driestar organiseert de Pieter Zandt, die haar hoofdlocatie in Kampen heeft, geen excursies als leerlingen een test-, vaccinatie- of herstelbewijs moeten tonen. Ook organiseert de school in 2021 geen reizen naar het buitenland.
„Of we dat volgend jaar wel doen hangt af van factoren zoals de op dat moment geldende regelgeving en de besmettingscijfers. Als de coronacijfers op veel plaatsen stijgen, gaan we natuurlijk niet naar het buitenland.”
Meerdaagse binnenlandse reizen vonden voor corona al niet veel plaats, zegt Trouwborst, dus die zullen met versoepelde regels ook niet veel georganiseerd worden. „Maar wij zijn er niet op tegen. Met de huidige coronamaatregelen kunnen eventuele meerdaagse binnenlandse excursies wat onze school betreft gewoon doorgaan.”
Leerlingen hoeven van elkaar geen anderhalve meter afstand te houden, maar die afstand moeten ze wel houden tot hun docenten. Tijdens een busreis is dat vooral „theorie”, denkt Trouwborst. „Net als in de les. Dan moeten leerlingen en leerkrachten ook die afstand bewaren, maar dan loopt de docent ook door de groep. In de praktijk is het bijna niet te doen.”