Advocaat Spong: veroordeling Bouterse was te verwachten
De veroordeling van oud-president Desi Bouterse van Suriname voor zijn betrokkenheid bij de Decembermoorden lag in de lijn der verwachting. Dat zegt advocaat Gerard Spong. „De verwachting is uitgekomen.”
De in Suriname geboren Spong verloor vrienden en vakgenoten tijdens de moorden in 1982 in Fort Zeelandia en is kenner van het Surinaams recht. „Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”
Spong verwacht dat Bouterse in hoger beroep gaat, maar noemt dit „uitstel van executie”. De Nederlandse advocaat heeft namens de nabestaanden sinds het jaar 2000 geijverd voor de berechting van Bouterse.
Romeo Hoost van het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vindt dat Bouterse misbruik maakt van de rechtsmiddelen. „De uitspraak had ik wel verwacht, dat kon niet anders met dezelfde samenstelling van de krijgsraad. De rechter heeft in het vonnis kritisch gesproken over zijn opstelling, dat Bouterse tijdens de procedure gebruik heeft gemaakt van zijn zwijgrecht.”
Hoost is dezelfde mening toegedaan, Bouterse weet volgens hem keer op keer het strafproces te vertragen, met bijvoorbeeld wrakingsverzoeken. Ook deze verzetsprocedure was niet nodig geweest als hij vorige keer aanwezig was geweest en meteen hoger beroep had aangetekend. „Hij maakt gebruik van de rechtsmiddelen die hem ter beschikking staan, terwijl hij de slachtoffers van de Decembermoorden geen enkel rechtsmiddel heeft gegund. Die werden opgepakt en afgemaakt”, aldus Hoost.
Hoost verwacht dat het hoger beroep binnen een jaar zal volgen.