Binnenland
De Jonge sluit prikplicht uit, maar oordeelt niet over LeasePlan

Van een vaccinatieplicht op de werkvloer kan geen sprake zijn, zei coronaminister Hugo de Jonge maandag. Maar over de vaccinatie-eis die het bedrijf LeasePlan heeft aangekondigd, wilde hij geen oordeel vellen. „Daarvoor ken ik de situatie onvoldoende.”

ANP
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

„De wet staat dat niet toe, en we gaan de wet ook niet veranderen om dat wel toe te staan”, zei De Jonge over een vaccinatieplicht, zonder specifiek in te gaan op LeasePlan. De leasemaatschappij wil dat personeel is ingeënt tegen het coronavirus wanneer er weer op kantoor gewerkt gaat worden.

De Jonge zegt wel te begrijpen dat werkgevers een veilige omgeving voor hun werknemers willen creëren. „Ik snap dat er dilemma’s zijn. Dat betekent dat we de de komende tijd het gesprek met werkgevers en werknemers aangaan.”

Uit die gesprekken moet blijken „welke mogelijkheden je hebt om een veilige werksituatie te creëren”, aldus de demissionaire bewindsman. Hij noemde coronatoegangsbewijzen als mogelijkheid, waarbij iemand ook een negatieve test kan laten zien.

De Jonge vindt het belangrijk dat dit soort gesprekken kunnen worden gevoerd. „Als het zo is dat de huidige wettelijke situatie onvoldoende helpt om dat gesprek op de werkvloer te voeren, zou dat kunnen leiden tot aanvullende voorstellen uit het kabinet.”

Maar momenteel wordt er niet aan een wetswijziging gewerkt, aldus de minister. „Het moet blijken of dat noodzakelijk is. Als het zonder wetswijziging kan is dat beter.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer