Digitaal detoxen blijkt in de praktijk vaak nogal van korte duur. De Light Phone II belooft daar verandering in te brengen. Radicaal en simpel, maar met wat nadelen.
Piepklein is hij. Met 94 mm lang en 54 mm breed kan de Light Phone II zich qua afmetingen bijna meten met een pinpas. Het is een ongekend formaat voor een hedendaagse telefoon. Maar ja, dat was nu ook net de bedoeling. Het kleine apparaatje is bedoeld om alle ballast van sociale media, tijdrovende apps en andere minder nuttige functies op telefoons van je af te schudden. Want hoe zinvol ze soms ook blijken, meer dan eens slokken ze je kostbare tijd op ten koste van zaken die er meer toe doen. En dus heeft de Light Phone II een klein scherm en alleen de broodnodige functies. Zoals een wekker. En een rekenmachine. En een telefoon natuurlijk.
Die gebruik je allemaal via een simpele interface met een e-inktscherm. Zwart-wit dus, want de technologie met ‘digitale inkt’ biedt momenteel nog weinig extra mogelijkheden. Voordeel daarvan is wel dat de batterij lang meegaat én dat je nooit worstelt met leesbaarheid in heldere of juist donkere omgevingen.
Toch is het wel even wennen, die telefoon. De makers bedachten ’m namelijk voor gebruikers die radicaal het roer willen omgooien als het gaat om hun smartphonegebruik. Cold turkey dus, en dat heeft zijn prijs. Je blijft niet langer op de hoogte van alle ontwikkelingen op de wereld, krijgt geen statusupdates meer van deze of gene en bent op het toilet nu veroordeeld tot het lezen van een boek of het tellen van de tegeltjes in plaats van tot het scrollen door eindeloze feeds. Maar rustig is het wel.
Wat ook wennen is, is de interface. Want hoe simpel het met zijn vijf menu-items ook mag zijn, het scherm biedt geen ruimte voor instructies. Daardoor moet je toch min of meer op de gok bepaalde functies instellen en in- of uitschakelen; het effect moet je doen bepalen of je de juiste keuze hebt gemaakt of niet. Wat daarbij niet helpt, is dat het systeem niet in het Nederlands kan worden ingesteld. Toegegeven, een mondvol Engels volstaat om je door de instellingen heen te worstelen, maar handig is het niet.
Wat dan wél weer handig is, is dat de telefoon wel gewoon verbinding kan maken met internet. Daardoor kun je bijvoorbeeld podcasts downloaden, wat onder veel gebruikers blijkbaar een populaire bezigheid is. De internetverbinding is ook nodig om je contactpersonen te kunnen synchroniseren – en dat is precies een van de mindere punten van het hele systeem. Om over hun gegevens te kunnen beschikken, moet je ze namelijk eerst uploaden naar een ‘dashboard’. Dat betekent dus dat je contactgegevens van anderen beschikbaar stelt aan een partij waarvan je niet weet hoe goed deze over die informatie waakt.
Voordeel van de internetfunctie is dat de Light Phone II ook klaar is voor het toevoegen van WhatsApp. Die app blijkt na een tijdje testen namelijk toch het grootste gemis. Leven zonder Twitter en Facebook gaat prima, maar onderling contact met collega’s en familieleden zonder WhatsApp is behoorlijk wat moeilijker. Voorlopig hebben de ontwikkelaars echter geen haast met het toevoegen ervan. Dat is jammer, want daardoor wordt er een behoorlijk hoge drempel opgeworpen.
Light Phone II $ 299 (ca. € 255) via thelightphone.com