Kerk & religie
Tijdens verlof zendingsechtpaar Folmer verwoestten rebellen hun huis en het ziekenhuis in Congo

Het zendingsechtpaar Willem en Joanne Folmer gaat op 2 september met hun kinderen weer naar Congo. Maar ze keren niet terug naar het ziekenhuis in Itendey waar ze jarenlang gewerkt hebben. Medio augustus richtten rebellen er verwoestingen aan.

Jan van Reenen
25 August 2021 16:02
Willem en Joanne Folmer werken sinds 2014 in Congo. Tijdens hun verlof verwoestten rebellen hun woonhuis en het ziekenhuis in Itendey. beeld familie Folmer
Willem en Joanne Folmer werken sinds 2014 in Congo. Tijdens hun verlof verwoestten rebellen hun woonhuis en het ziekenhuis in Itendey. beeld familie Folmer

Willem en Joanne Folmer zijn beiden arts. Ze wilden graag voor de zending gaan werken. In 2014 zijn ze vanuit de hervormde gemeente van Sommelsdijk en de Maranathakerk in Rotterdam-Zuid uitgezonden naar Congo DRC, met ondersteuning van de Gereformeerde Zendingsbond (GZB).

In Oost-Congo is het jarenlang onrustig geweest door rebellen van verschillende stammen die elkaar bevochten en op hun beurt weer door het regeringsleger bestookt werden. Congo telt zo’n 200 bevolkingsgroepen met veel onderlinge geschillen. Maar op het moment van uitzending was het er betrekkelijk rustig.

Oerwoud

Na een overgangsperiode in Nyankunde, waarin ze van alles leerden, besloot het echtpaar zich te vestigen op de zendingspost in Itendey. Ze werkten beiden in het ziekenhuis van de Communité Emmanuel Kerk. Dit kerkgenootschap is in 1925 gesticht door een Canadese zendingsorganisatie. Willem: „Het telt naar schatting 250 gemeenten, waarvan een groot deel in het oerwoud. De kerk heeft vier ziekenhuizen en enkele tientallen klinieken. Onze contacten met deze kerk zijn vanaf het begin goed geweest.”

De Folmers trokken in een huis naast het ziekenhuis in Itendey en probeerden de mensen daar te helpen, niet alleen door het werk in het ziekenhuis. Ze deden ook aan evangelisatie door zondagsschoolmateriaal te maken en het opzetten van een evangelisatieproject onder pygmeeën.

In 2018 namen de etnische spanningen toe. In 2019 werd een rebellengroep vanuit de Lendy-stam actief. Nog een jaar later kwam het tot een aanval op een dorpje in de omgeving van Itendey, waarbij 25 dorpelingen omkwamen en er 20 in het ziekenhuis van Itendey belandden.

„Het begon gevaarlijk te worden voor ons. De GZB gaf aan dat we moesten evacueren. We zijn in april vorig jaar met een vliegtuig van de MAF geëvacueerd. Na wat omzwervingen zijn we in Lolwa terechtgekomen, waar we in een ander ziekenhuis van dezelfde kerk gingen werken. We wilden echter graag terug naar onze post in Itendey. Daar was ons huis en ons thuis.”

Geplunderd

17433690.JPG
beeld familie Folmer

Het is er niet van gekomen. Na negen maanden in Lolwa gewerkt te hebben, ging het gezin Folmer dit jaar in mei met verlof naar Nederland. Een paar weken geleden, op dinsdag 17 augustus, overvielen de Lendu-rebellen de zendingspost in Itendey. Ze richtten veel schade aan in het ziekenhuis en plunderden en verbrandden het huis van de familie Folmer. „Gelukkig heeft het personeel van het ziekenhuis tijdig kunnen vluchten. De overval betekent wel dat we niet terug kunnen naar deze post. Dat gaat me aan het hart. Nadat het ziekenhuis na de eerste aanval maandenlang gesloten was, was het weer open en verkeerde het in een opbouwfase. Er was veel enthousiasme.”

Er heerst grote chaos in Oost-Congo. Een derde deel van de leden van het kerkgenootschap is op de vlucht. Toch is er hoop. „Ik denk nu aan ons derde kind Joas Jan Tumamini, dat vorig jaar geboren is. Joas betekent ”De Heere ondersteunt” en Tumanini betekent ”hoop”. Er is toch hoop, ook al gaat het door heftige tijden heen. Wij begrijpen veel niet, maar God heeft het toegestaan. We weten dat Hij ook hiermee Zijn wijze bedoelingen heeft.”

Leven bij de dag

Op donderdag 2 september gaan Willem, Joanne en hun kinderen Lukas, Annelie en Joas vanuit Sommelsdijk terug naar Lolwa. „We verwachten nog een jaar bij het zendingswerk in Oost-Congo betrokken te blijven en dan terug te keren naar Nederland. We hopen dat het komend jaar veilig genoeg zal zijn om Itendey te bezoeken om zo het ziekenhuis toch nog te ondersteunen. We leven bij de dag en laten het aan God over.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer