CDA-leden: Partij moet voltooidlevenwet niet-onderhandelbaar verklaren
Een groep verontruste CDA-leden verzamelt sinds maandag steun voor een resolutie tegen de komst van een voltooidlevenwet.
Als het aan hen ligt, spreekt de achterban op de aanstaande partijbijeenkomst van 11 september uit dat het CDA alleen meedoet aan formatiebesprekingen over Rutte-IV als de komst van een dergelijke wet „niet-onderhandelbaar” wordt verklaard.
De wet mag niet worden opgenomen in het regeerakkoord, aldus het stuk. De onderhandelaars van de christendemocratische partij zouden er bovendien niet mee akkoord moeten gaan dat de coalitiepartners elkaar vrijlaten in hun standpuntbepaling. Via „een rauwe vorm van meerderheidspolitiek” zou een combinatie van coalitie- en oppositiepartijen de wet dan alsnog aan een meerderheid kunnen helpen en ook daarvoor dient het CDA te waken, zo vinden de initiatiefnemers.
Een dergelijke vergaande uitspraak heeft het CDA in voorgaande coalitieonderhandelingen nog niet eerder gedaan. Tijdens de onderhandelingen over Rutte-III, in 2017, liet toenmalig partijleider Sybrand Buma wel weten niet voor de voltooidlevenwet te zijn, maar hij voegde daar destijds steeds aan toe dat het CDA geen breekpunten heeft.
Woordvoerder medische ethiek Harry van der Molen zei in februari in een vraaggesprek met deze krant: „Zo’n stervenswet, dat gaan we niet doen. Daar is het CDA heel stellig in.” Verderop verklaarde hij echter ook: „Als we uitgenodigd worden voor de formatie is het enige wat ik kan doen met de eigen CDA-standpunten onder de arm weer zo goed mogelijk het gesprek aangaan. En dan zien wat er te halen valt.”
Dat de stervenswet van D66 indruist tegen de CDA-beginselen blijkt volgens de opstellers van de resolutie uit het beginselprogramma, het program van uitgangspunten, het eind 2020 verschenen Zij-aan-zij-rapport van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA en het verkiezingsprogramma. Dat laatste document stelt onder meer: „De laatste levensfase kan confronterend zijn, maar mag in onze samenleving nooit leiden tot een gevoel tot last te zijn.” Verderop in het verkiezingsprogramma staat: „Iedere fase van het leven is waardevol, ook als de laatste levensfase gepaard gaat met gebreken of gezondheidsklachten. Die kwetsbaarheid hoort bij het leven en juist dan moeten we er voor ouderen zijn met goede zorg, ondersteuning en aandacht voor zingevingsvragen.”
VVD en D66 stelden afgelopen zomer in opdracht van informateur Mariëtte Hamer een concepttekst op voor een nieuw regeerakkoord voor Rutte-IV. Omdat het stuk nog niet openbaar is, is nog onbekend of daarin een passage is opgenomen over de stervenswet en zo ja, hoe die luidt.
De resolutie is niet werk van CDA Midvoor, de Stichting Sociale Christendemocratie of Appèltje-Eitje; georganiseerde verbanden die al langer bestaan binnen of rond het CDA. Volgens medeinitiatiefnemer Gerben van Voorden, CDA-raadslid in Hilversum, gaat het om „enthousiaste geestverwanten” die afkomstig zijn uit alle geledingen van de partij. „Vanuit die verbanden ontvangen wij overigens wel individuele steunbetuigingen, bijvoorbeeld van oud-Kamerlid Ad Koppejan”, aldus Van Voorden desgevraagd. Ook Lenny Geluk-Poortvliet, die tijdens de vorige kabinetsperiode deel uitmaakte van de Kamerfractie, zette haar handtekening, zo blijkt uit de inmiddels door de initiatiefnemers gelanceerde website eenwaardenvolleven.nl.