In verschillende van de 25 GGD-regio’s bespreken onderwijsinstellingen en de GGD met elkaar hoe ze scholieren en studenten bij de opening van het nieuwe schooljaar kunnen interesseren voor coronaprikken. Dat bevestigt een woordvoerster van de GGD na een bericht in de Volkskrant.
Waar dat allemaal gebeurt, kon ze niet precies zeggen omdat het een zaak is van de regio’s zelf. Soms is er al sprake van de aanvraag voor een prikbus in de buurt van de school, die dan ook zal worden gestuurd, soms zijn de gesprekken ook nog maar in een verkennende fase.
Dat laatste is het geval bij de GGD Rotterdam-Rijnmond. Daar worden nog gesprekken gevoerd met onder meer onderwijsinstellingen. „We wilden even afwachten wat er in de zomer zou gebeuren met de vaccinatiegraad onder jongeren”, aldus een woordvoerster. Concrete acties zullen in de komende weken worden bepaald.
GGD Gelderland-Zuid laat weten in september te starten met een regiotour. Prikbussen en mobiele priklocaties zullen verschillende plekken in de regio aandoen om daar voorlichting en vaccinaties aan te bieden, maar ze zullen niet bij middelbare scholen zelf gaan staan. „Wel gaan we scholen, maar ook bijvoorbeeld sportclubs vragen om leerlingen en anderen erop te attenderen als we in de buurt zijn”, legt een woordvoerster uit.
GGD Hollands Midden heeft scholieren nog niet op het lijstje staan. Op dit moment rijdt een prikbus door de regio om andere moeilijk te bereiken groepen te bereiken, zoals arbeidsmigranten, dak- en thuislozen en asielzoekers. „We richten ons eerst op deze groepen, maar ook op bijvoorbeeld wijken of plaatsen die verder af liggen van een vaccinatielocatie en waar de vaccinatiegraad dus achterblijft. We denken in bepaalde dorpen nu meer winst te behalen dan wanneer we focussen op jongeren in het centrum van Leiden. Die kunnen zich immers gemakkelijk laten vaccineren bij een locatie in de buurt, maar willen dit misschien nog niet.”
Prikbussen staan niet op de planning bij GGD Hart voor Brabant, de gezondheidsdienst van gemeenten in Midden- en Noordoost-Brabant. „Wel houden we alle acht vaccinatielocaties open tot 1 september om jongeren de kans te geven om zich voor het schooljaar te laten vaccineren. Verder hebben we op dit moment geen concrete acties. We gaan wel vanaf volgende week starten met prikken zonder afspraak, ook om de drempel wat te verlagen. Ook zijn we in gesprek met universiteiten en hogescholen in onze regio hierover. En over het houden aan de maatregelen in het algemeen”, aldus een woordvoerster.
Alle GGD’en benadrukken dat de acties vooral zijn gericht op het geven van voorlichting en informatie en dat het iedereen vrijstaat om zich wel of niet te laten inenten.
Tieners kunnen sinds begin vorige maand coronaprikken krijgen, maar stromen nog niet echt massaal toe. Er zijn niet alleen dergelijke contacten met middelbare scholen, maar ook met hogescholen en universiteiten, aldus de GGD. Maar in universiteitsstad Groningen bijvoorbeeld is weer geen extra activiteit op dit gebied.