Als een lichtbaken voor Hoorn
Evangelisatiepost Het Lichtbaken ligt op een kruispunt van wijken, midden in Hoorn. Een bord maakt passerende fietsers duidelijk dat hier een ”christelijke gemeente” is gevestigd.
Het voormalige kantoorpand is nu de uitvalsbasis voor evangelist Albert van Bragt. Hij is in dienst van Stichting Predik het Woord, die in 1986 met evangelisatiewerk in de Noord-Hollandse stad begon. De stichting wordt nu gesteund vanuit hervormde en hersteld hervormde gemeenten en christelijke gereformeerde kerken.
Van Bragt heeft veel ervaring met het verspreiden van Gods Woord. Hij werkte voor In de Rechte Straat, Trans World Radio en was zendeling in Malawi voor de Hersteld Hervormde Kerk. Toen kwam Hoorn op zijn pad.
Opgewekt ontvangt hij de gasten deze morgen in de zaal van Het Lichtbaken. Een stuk of veertig stoelen staan klaar voor de bijeenkomst van zondag aanstaande. Aan de muur hangt een afbeelding van het schilderij van Rembrandt over de gelijkenis van de verloren zoon. Een andere lijst toont een machtige leeuw met de tekst dat de Leeuw van Juda het Lam is.
Twee trouwe bezoekers van Het Lichtbaken zijn net binnengekomen: Eldert van Elk en Gré Broos. Van Bragt begint met het lezen van een paar verzen uit Psalm 24 en vraagt om een zegen voor het gesprek. „De aarde is van de Heere. Hoorn is Zijn stad. Hij zorgt.” Met die ontspannenheid doet Van Bragt zijn werk. „Mensen zeggen weleens: „Het is zeker ploegen op rotsen?” Maar de Heere heeft de weg naar Hoorn geleid. Dit is een stukje van Zijn tuin, Zijn akker. Hij zorgt voor de vrucht. Natuurlijk zijn er tegenvallers. Bijvoorbeeld als mensen die eerst heel positief betrokken waren opeens afhaken.”
Eerste gebed
Maar er zijn ook momenten die moed geven. „Ik kwam zes maanden geleden in gesprek met een jonge vrouw van halfweg de dertig. Zij had allerlei vragen over het geloof. Van huis uit had ze niets meegekregen over de Bijbel. Ze had veel wezenlijke vragen. Later sprak ik haar weer. Ik besluit elk gesprek met een stukje te lezen uit de Bijbel en gebed. Ik vroeg of ik dat weer mocht doen. Ze zei: „Graag. Ik vond het zo bijzonder dat je dat de vorige keer deed. Het was voor het eerst dat iemand hardop met mij bad.” Zo mag je een schakeltje zijn.”
Van Bragt probeert de Hoornaars vooral te vinden door regelmatig persberichten te plaatsen, actief te zijn op lokale nieuwswebsites en sociale media. Het straatwerk is niet zo eenvoudig. „Mensen leven zo voor het hier en nu. Ik zeg weleens: voor huisje, boompje, beestje, auto, vakantie, feestje.” Mensen reageren vaak afwerend, is de ervaring van de evangelist. „Ik heb ook in Limburg en Brabant gewerkt, daar lijken de mensen wat opener te staan voor het gesprek.”
Bezoeker Eldert van Elk denkt dat het niet alleen aan de Noord-Hollandse aard te koppelen is. „Friezen zijn misschien meer gesloten van aard, maar of dat nu de verklaring is? We moeten maar onze blijdschap blijven tonen.”
Vanuit de evangelisatiepost is in het verleden veel gefolderd. Er gingen soms 5000 tot 10.000 folders de deur uit, maar dat leverde slechts een enkele reactie op. Veel energie stopt Van Bragt in het magazine ”Allicht Hoorn” dat jaarlijks tegen Kerst huis aan huis wordt verspreid in heel Hoorn. „Daardoor ben ik in contact gekomen met nieuwe mensen.”
Op de omslag van het recentste nummer staat Gré Broos. Ze vertelt in het magazine hoe ze bij Het Lichtbaken is terechtgekomen. Deze morgen doet ze het nog een keer. „Mijn man en ik bezochten 25 jaar een evangelische gemeente. De Woordverkondiging was goed en gericht op de Heere Jezus. Op zeker moment kwam er onrust in de gemeente, die tot een scheuring leidde. Ook merkten we dat de boodschap veranderde en de Evangelieverkondiging naar de achtergrond verdween. Het was moeilijk om hierover in gesprek te gaan. Dat gaf veel verdriet en wij konden daardoor niet meer blijven. We hadden wel van Predik het Woord gehoord, maar daar was het allemaal wettisch, dachten we. Tot mij man zei: Ik ga er toch een keer luisteren. Hier werd echt de Heere Jezus verkondigd. Zo zijn we hier terechtgekomen.”
Van Elk en Broos vinden de Bijbelstudieavonden ook erg waardevol. Broos: „Ja, de Bijbelavonden zijn heel fijn. De mensen komen uit verschillende richtingen, en toch is er eenheid.” Van Elk: „De gesprekken gaan behoorlijk diep ook.”
Het Woord moet centraal staan, vindt Van Bragt. Daarom laat hij de zondagse bijeenkomsten volgens een vaste vorm verlopen die aansluit bij een eredienst in de gereformeerde gezindte. „Die vorm is in negentien eeuwen opgebouwd en heeft zichzelf bewezen. Qua taal, vorm en muziek probeer je wel zo dicht mogelijk bij de mensen te komen. Ik gebruik veel voorbeelden. Op een PowerPoint toon ik de teksten tijdens de verkondiging. We zingen psalmen en geestelijke liederen.” Op een zondagmorgen komen er zo’n 25 tot 30 mensen naar Het Lichtbaken.
Samenbinding
In de coronatijd groeide de groep mensen die meeleefde. Van Bragt: „Aanvankelijk stuurden we het linkje om de bijeenkomsten via het internet te volgen uitsluitend naar de mensen die betrokken waren bij Het Lichtbaken. Dat leidde ertoe dat wekelijks 100 tot 150 mensen meeluisterden. Later liep de belangstelling terug en zijn we openbaar gaan uitzenden, zodat iedereen mee kan kijken en luisteren. Zo zijn ook weer nieuwe contacten ontstaan.”
De coronatijd zorgde ook voor extra samenbinding tussen de bezoekers van Het Lichtbaken, vertelt Van Bragt: „We zijn al snel contact gaan onderhouden via WhatsApp-lijsten. Zo konden we nauw meeleven. Centraal moment is het gebedsuur geworden. Op dinsdag kon iedereen gebedsonderwerpen doorgeven. Daar maakte ik een overzicht van. Dat stuurde ik op woensdagmorgen dan rond. En van 10 tot 11 uur waren we dan op afstand toch met elkaar in gebed. Er zijn kennelijk gebeden verhoord.”
Andere initiatieven vanuit Het Lichtbaken zijn een open koffieochtend, een gesprekskring voor beginners, en in de wijk Veenenlaankwartier wordt aan kinderwerk gedaan. „Dat gebeurt op twee zaterdagen in de maand. En inmiddels komen er zo’n acht tot twaalf kinderen naar de club.”
Verder proberen de leden zelf ook wat uit te stralen naar hun omgeving. Broos: „Ik bid elke ochtend of ik een lichtend licht en een zoutend zout mag zijn, en of er op deze dag openingen mogen zijn om met mensen in gesprek te komen.” Van Bragt: „Ik denk vaak aan de geschiedenis van de koperen slang in de Sinaï. Mozes kreeg de opdracht om de slang hoog op een stang te zetten. Dat doen wij ook. Zo leg ik het bij de Heere neer. Hij werkt.”
>
hetlichtbakenhoorn.nl
of 06-22818520 (evangelist Van Bragt)