Terwijl boeren langs de Maas te maken hebben met een enorme schadepost, lijken de buitendijkse polders in het Rivierenland zo goed als droog te blijven. Afgelopen nacht werd de hoogste waterstand bereikt.
In de 400 hectare grote Willemspolder tussen Echteld en Tiel haalt personeel van veeboer en loon- en aannemersbedrijf Piet van den Berg uit Echteld maandagmorgen de laatste balen gras binnen. De meeste collega-boeren deden dat zaterdag al. De loonwerker gebruikt het gras voornamelijk voor zijn zoogkoeien .
Op hetzelfde moment stroomt het rivierwater over de zomerdijk mondjesmaat, niet met geweld, de polder binnen. Op sommige stukken grond staat wel flink kwelwater.
Eind vorige week plaatsten de agrariërs die grond beheren in de polder zeshonderd enorme zandzakken, zogenoemde big bags, op de plek waar de zomerdijk wat lager ligt. Zondag werden door de tien agrariërs nog eens drieduizend kleinere zandzakken geplaatst. „Dat heeft de boel gered”, legt Van den Berg uit. „Het is kantje boord geweest.”
Maïs
Om het rivierwater dat nu de polder binnenstroomt maakt hij zich geen zorgen. „Het water in de rivier is al weer 10 centimeter gezakt. Met deze weersomstandigheden is de boel woensdag of donderdag al weer droog.” Ook om de maïs in de polder maakt hij zich niet druk. „Die kan wel even met de voeten in het water staan.”
Minder goed te spreken is hij over Rijkswaterstaat. „De waterstanden die zij doorgeven zijn vaak te hoog en te wisselend. De voorspelling was 14.20 meter bij Lobith. Het water is niet hoger gekomen dan 14.07 meter.”
Shovel
Zo’n 15 kilometer terug naar het oosten tussen Dodewaard en Ochten ligt de Gouverneurspolder. Bij Ochten hebben boeren een pomp geplaatst die het opborrelende kwelwater met dezelfde vaart de Waal in spuit.
Zo blijft het gebied relatief droog; ook dankzij de meer dan duizend big bags die geplaatst zijn op de zomerdijk, vertelt melkveehouder Jan-Willem van Rooijen uit Dodewaard. „Daarachter hebben we planken geplaatst om het doorsijpelen van water te voorkomen. Zondag zijn we de hele dag met een shovel en drie kranen bezig geweest om grond achter de planken aan te brengen. Rond vijf uur ’s middags hadden we de boel onder controle.”
Piepers
De melkveehouder bezit zelf 36 hectare mais. Een zevental boeren heeft er ook nog andere gewassen staan, waaronder aardappelen en voederbieten. „Als de boel onder water was gelopen hadden we hier zeker voor een half miljoen euro schade gehad.” Volgens Van Rooijen is het maar net goed gegaan.
Toch komen de agrariërs met gewassen in de Gouverneurspolder er niet helemaal zonder kleerscheuren af. Door het kwelwater staat een deel van de piepers onder water. En die kunnen daar minder goed tegen dan maïs of bieten.