Woningen in het Limburgse Hoensbroek (gemeente Heerlen) dreigen onder water te lopen doordat een zogeheten waterbuffer overvol is en gaat overlopen. Daarvoor waarschuwt de veiligheidsregio.
Mensen die in de buurt wonen van de waterbuffer De Dem wordt gevraagd een veilig plekje in huis te zoeken en stroom en gas af te sluiten.
Als de waterbuffer doorbreekt zou er een golf ontstaan waarbij water met veel kracht naar buiten stroomt. Het waterschap probeert een dergelijke doorbraak te voorkomen en op die manier zoveel mogelijk overlast te voorkomen. Dat doen ze door schuiven meer open te zetten zodat er binnen de buffer meer ruimte komt voor het water. Dat betekent echter wel dat inwoners rondom waterbuffer De Dem rekening moeten houden met wateroverlast, meldt de veiligheidsregio. Bij de buffer zijn woensdagmiddag veel mensen van de brandweer, politie en het waterschap aanwezig.
Niet ver van Heerlen ligt Landgraaf. Deze gemeente roept inwoners op hun spullen in veiligheid te brengen voor het te laat is. Het is voor de hulpdiensten onmogelijk om overal tegelijk hulp te bieden, aldus de gemeente. Daarvoor vindt de overlast op te grote schaal plaats. „Ook zijn de gronden inmiddels zo verzadigd dat het wegpompen van water nauwelijks een oplossing meer is”, aldus de gemeente.
„Wij vragen ook uw hulp en begrip voor deze situatie: dreigt er bij u wateroverlast in huis breng dan in elk geval uw spullen in veiligheid.” De gemeente roept mensen op om hulp te bieden aan mensen in hun buurt als ze zelf geen overlast van het water hebben.
De GGD Zuid-Limburg roept mensen op het vervuilde regenwater zoveel mogelijk te vermijden. Doordat de riolering het water niet aankan, bestaat het risico van diarree, braken en keelpijn voor mensen die met vervuild water in contact komen, aldus de GGD. Het opborrelende rioolwater kan maag-, darm en huidklachten veroorzaken. Opspattend water kan leiden tot luchtwegklachten. Douchen en goed de handen wassen is de beste remedie voor wie toch met het vieze water in contact is gekomen.