NOS: Nederland misleidde EU met lobby voor pulsvissen
Nederlandse ambtenaren hebben volgens de NOS tot begin 2014 gesjoemeld met informatie om van Europa zoveel mogelijk pulsvergunningen binnen te halen voor de vissersvloot.
De ambtenaren mailden elkaar dat hun methoden niet wettelijk en „dubieus” waren, maar kregen de opdracht om dat voor de Europese Commissie en voor de politieke top van het ministerie van Landbouw te verzwijgen. Dat schrijft de omroep woensdag op basis van stukken die hij kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.
Het ministerie maakt volgens de NOS slechts een deel van de documenten over de Nederlandse pulsvislobby in Brussel openbaar, een ander deel blijft geheim. Als een van de verklaringen wordt gegeven dat openbaarmaking nog altijd zou kunnen leiden tot Europese strafprocedures.
Opeenvolgende Nederlandse visserijbewindslieden wisten tot begin 2014 voor 84 kotters een pulsontheffing te verkrijgen, terwijl Brussel oorspronkelijk slechts toestemming wilde geven voor 5 procent van de vloot (22 schepen). Vissen met behulp van elektriciteit was in Europa alleen voor onderzoeksdoelen toegestaan, op basis van tijdelijke ontheffingen.
De pulskor is een vistuig waarbij bodemvissen als tong en schol met behulp van stroomstootjes worden opgeschrikt, zodat ze omhoog zwemmen en in het net terechtkomen. Bij de traditionele boomkor gebeurt dit met behulp van kettingen die over de zeebodem worden gesleept. De in Nederland ontwikkelde techniek blijkt een brandstofbesparing op te leveren die kan oplopen tot 50 procent. Vissers staan vanaf 2010 in de rij om hun schepen om te bouwen.
Nederland hoopte dat pulsvissen in Europa helemaal vrijgegeven zou worden, maar onder Franse druk kwam er in 2019 juist een totaalverbod. De Nederlandse kottervloot moest sindsdien gefaseerd weer omgeschakelen op andere technieken. Voor de laatste groep van 22 schepen vervalt de ontheffing donderdag. Eerder dit jaar wees het Europees Hof van Justitie een Nederlands verzoek om het verbod nietig te verklaren nog af.
De Nederlandse Vissersbond en de vereniging van kottervissers VisNed zeggen in een reactie op het NOS-bericht dat zij geen partij zijn geweest in het overleg tussen het ministerie van Landbouw en de Europese Commissie. Directeur Pim Visser van VisNed: „Wij hebben machtigingen gekregen van de overheid en altijd binnen de quota gevist.”