Recepten uit de oude doos: tortellinischotel van Janneke Brandemann
„Ah, gaan we dat morgen eten?” vroeg de jongste zoon (14) van Janneke Brandemann-Tiggeloven (53), toen hij hoorde dat het favoriete gezinsrecept in de krant zou komen. „In plaats van patat?”
Als de ovenschotel met tortellini, bloemkool en gehakt op tafel komt is het altijd feest bij het gezin in Ouderkerk aan den IJssel. „Cadeautjes eten”, zo heet het dan. Vanwege de tortellini: gevulde pasta, waarbij het altijd een verrassing is welke vulling erin zit.
Volgens het oorspronkelijk recept maak je de schotel met een deel kaastortellini en een deel hamtortellini, maar met dat voorschrift springt Brandemann inmiddels losjes om. Alleen al omdat twee dochters –van wie er een overigens inmiddels uit huis is– veganistisch eten. Speciaal voor de veganisten maakt Brandemann een aparte schaal. Met een andere pastasoort, bijvoorbeeld eentje die gevuld is met basilicum.
Wat maakt het gerecht nou zo lekker? „De combinatie van de pasta en de bloemkool, denk ik, die eigenlijk helemaal niet zo gangbaar is. En zeker ook het sausje erbij.” Of het een gezonde maaltijd is, daaraan twijfelt Brandemann. „Pasta is al niet echt gezond, volgens mij. Maar we eten het ook niet dagelijks. Ongeveer twee keer in de maand. Verder beginnen we ’s ochtends altijd met zelfgeperst sinaasappelsap en vers brood. Dat bak ik al jaar en dag zelf, van een mengsel van volkorenmeel en bloem.”
De ovenschotel met tortellini lijkt in eerste instantie niet het meest voor de hand liggende gerecht voor veganisten, vanwege de vele dierlijke ingrediënten: kaas, gehakt en crème fraîche. Maar, aldus Brandemann: „Daar zijn tegenwoordig goede vervangers voor te koop.” Dat het gerecht zo makkelijk veganistisch te maken is, was voor haar een van de redenen om het te delen. „Ik vind het leuk om juist dat onder de aandacht te brengen”, zegt de moeder van zes kinderen, die zelf niet veganistisch eet. „Omdat vegan eten anders dan anders is, en niet standaard. Mijn dochters vinden het heel belangrijk dat veganisme gepromoot wordt. De oudste is begonnen met deze manier van eten, jaren geleden al. Haar zusje –nu 18– heeft het overgenomen. Mensen zeggen weleens tegen me: „Dat lijkt me echt een gedoe met koken, als je kinderen vegan willen eten.” Maar het valt dus erg mee, het is gewoon goed te doen in een gezin. Dat wil ik graag delen. Het is hooguit even wennen in het begin. Ik heb heus weleens gedacht: eet maar met de pot mee. Maar inmiddels weet ik dat je echt geen uren extra in de keuken hoeft te staan. Ik vind dat je kinderen hierin op een gegeven moment zelf mogen beslissen. Ze kunnen gekkere keuzes maken, toch?”
Bereiding:
Verwijder van de bloemkool de bladeren en de stronk. Verdeel de kool in roosjes. Kook de roosjes 5 minuten. Schep ze met een schuimspaan uit het kokende water en laat ze uitlekken. Kook in hetzelfde water de tortellini gaar. Giet af en spoel daarna af.
Bak het gehakt rul in een koekenpan. Snipper de uien. Bak de uien met 2 eetlepels kerriepoeder een paar minuten met het gehakt mee. Voeg dan nog 3 eetlepels ketjap manis toe. Vet een ovenschaal is en verdeel de tortellini over de bodem. Verdeel daarover de bloemkool en daarna het gehakt-uimengsel.
Roer de crème fraîche met citroensap, 3 eetlepels ketjap manis, 2 eetlepels kerriepoeder, nootmuskaat en wat peper en zout door elkaar en verdeel dit over de ovenschaal. Strooi de geraspte kaas er nog over en laat het geheel in de oven op 200 graden in circa 30 minuten gaar en bruin worden.
Het oorspronkelijke recept is van Martin de Kraker en werd gepubliceerd op 9 juni 2012.
Naar aanleiding van het 50-jarig jubileum van het Reformatorisch Dagblad vertellen lezers over hun favoriete recept uit de krant. Deel 12 (slot): Tortellinischotel van Janneke Brandemann-Tiggeloven.