live
Binnenland

Vertraging bij Testen voor Toegang gevolg van hackpoging

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie25 June 2021 06:27

Advertentie

Vertraging bij Testen voor Toegang gevolg van hackpoging

De vertraging bij de teststraten van Testen voor Toegang zijn het gevolg van een hackpoging. Dat zegt de Stichting Open Nederland, het bedrijf achter deze testfaciliteit. De poging om van buitenaf het systeem binnen te dringen, leidde vrijdag tot technische problemen en dus tot lange wachttijden.

Volgens Testen voor Toegang wijst niets erop dat de hackers daadwerkelijk in het systeem hebben kunnen doordringen. Er zijn direct maatregelen genomen om verdere aanvalspogingen uit te sluiten en de systemen veilig te stellen.

Overzicht reisbeperkingen Europese vakantielanden

Met het digitale coronapaspoort in aantocht is het de verwachting dat mensen vanaf 1 juli weer vrij kunnen reizen naar Europese bestemmingen die veilig genoeg zijn. Maar de toelatingseisen voor reizigers kunnen per land behoorlijk verschillen. Een overzicht van de coronareisregels van zes populaire vakantielanden.

  • Wie naar Frankrijk op vakantie wil en volledig is gevaccineerd, kan het gele boekje gebruiken als inentingsbewijs aan de grens. De (laatste) coronaprik moet minstens twee weken voor aankomst zijn gezet. Voor wie niet of deels is gevaccineerd is een negatief testbewijs (PCR- of antigeentest) van niet meer dan 72 uur oud verplicht, of een herstelbewijs van minimaal 15 dagen en maximaal zes maanden oud. Kinderen jonger dan 11 jaar hoeven niet getest te zijn.

  • Ook voor Spanje is een bewijs van volledige vaccinatie (eventueel via het gele boekje), een besmetting van kort geleden of een negatieve test voldoende om het land binnen te mogen. Die verplichting geldt niet voor kinderen onder de 12 jaar. Het vaccinatiecertificaat mag ook hier niet ouder zijn dan twee weken en moet in het Spaans, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld. Dat geldt ook voor het testbewijs, dat maximaal 48 uur oud mag zijn (zowel PCR- als antigeentests zijn toegestaan). Overigens geldt voor het Spaanse vasteland een oranje reisadvies en worden reizen daarnaartoe dus afgeraden.

  • In Portugal is het voor Nederlanders vanaf 12 jaar na aankomst per vliegtuig verplicht om een negatieve test te tonen. Die mag niet ouder zijn dan 48 (sneltest) of 72 uur (PCR-test). Een ingevuld contactformulier is ook een vereiste. Wie met de auto gaat, kan gewoon de grens met Spanje oversteken. In Portugal geldt voor de regio Lissabon een oranje reisadvies.

  • Italië vraagt reizigers aan de grens om een vaccinatiebewijs van 15 dagen of ouder of een negatieve (snel)testuitslag die minder dan 48 uur voor aankomst is afgenomen. Alle reizigers wordt in afwachting van het digitale coronabewijs aangeraden een testbewijs mee te nemen en het is ook nodig een contactformulier in te vullen. Voor kinderen vanaf twee jaar is ook een testbewijs vereist.

  • Nederlanders die naar Duitsland op vakantie gaan, moeten zich vooraf online registreren. Zonder bewijs van volledige vaccinatie (het gele boekje wordt geaccepteerd) is een test noodzakelijk. Vliegende vakantiegangers moeten sowieso een negatief testresultaat kunnen overleggen (sneltest maximaal 48 uur oud, PCR-test 72 uur). Dat kan van tevoren online worden opgestuurd. Overigens geldt de testplicht niet voor mensen die in de tien dagen voor vertrek alleen in de provincies Zeeland, Groningen of Friesland zijn geweest. Die regio’s ziet de Duitse overheid niet langer als risicogebieden.

-Griekenland vraagt geen negatieve testuitslag van Nederlanders die arriveren per vliegtuig, mits die 14 dagen of langer geleden volledig zijn gevaccineerd. Hetzelfde geldt voor mensen die kunnen laten zien dat ze korter dan 9 maanden geleden corona hebben gehad. Kinderen jonger dan 12 jaar zijn van beide verplichtingen vrijgesteld. Vakantiegangers die op doorreis zijn naar de Griekse eilanden moeten een zelftest doen. Voor alle reizigers geldt dat ze minstens 24 uur voor vertrek een digitaal contactformulier moeten invullen.

IJsland schrapt alle coronamaatregelen

Voor de 360.000 inwoners van IJsland gelden vanaf zaterdag geen coronamaatregelen meer. Na ruim vijftien maanden neemt het land afscheid van afstand houden, mondkapjes en andere voorschriften die het coronavirus moesten indammen.

De regering bracht het nieuws vrijdag nadat op het eiland ruim een week geen nieuwe besmettingen waren gemeld. „Het is een beetje een bizar gevoel, na vaak voor u te hebben gestaan ​​om een ​​verscherping van de maatregelen aan te kondigen, maar vandaag is de dag dat we ze gaan opheffen”, zei premier Katrin Jakobsdottir op een persconferentie.

Met de vaccinaties gaat het ook voortvarend. Bijna negen op de tien IJslanders boven de zestien jaar hebben minstens een vaccindosis gehad.

Opnieuw ongeveer 700 coronagevallen vastgesteld

Voor de vierde dag op rij zijn ongeveer 700 mensen positief getest op het coronavirus. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kreeg tussen donderdagochtend en vrijdagochtend 659 meldingen van nieuwe gevallen.
Het cijfer laat zien hoe hard het aantal besmettingen daalt. Op vrijdagen en zaterdagen worden doorgaans de meeste gevallen binnen een week ontdekt. Vorige week vrijdag meldde het RIVM bijna 900 positieve tests, de vrijdag ervoor bijna 1400 en nog een vrijdag eerder bijna 2400.

In de afgelopen zeven dagen zijn 4725 positieve tests geregistreerd. Daarmee is Nederland terug op het niveau van begin september, bijna tien maanden geleden. Dat was aan het begin van de tweede golf.

Zowel in Rotterdam als in Amsterdam testten 46 inwoners positief. Den Haag telde 24 nieuwe gevallen en in Vlaardingen kregen 16 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Daarna volgen Breda (13) en Utrecht (11).

In 151 gemeenten testte geen enkele inwoner positief, waaronder plaatsen als Almelo, Oss, Assen en Lelystad. Dat aantal is vergelijkbaar met de vorige dagen. Begin deze maand waren er dagelijks ongeveer zestig gemeenten zonder coronagevallen en op de top van de golf waren er hooguit een paar gemeenten waar niemand positief testte. Verder zijn er vrijdag 79 gemeenten met maar één nieuw coronageval.

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met vijf. Dat is het hoogste aantal in twee weken tijd, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een patiënt aan corona sterft, duurt het soms een tijdje voordat dit is verwerkt en geregistreerd. Twee van de vijf overleden mensen kwamen uit Rotterdam. Verder gaat het om inwoners van Venlo, Beverwijk en Cuijk.

Sinds het begin van de uitbraak, in februari vorig jaar, zijn bijna 1,7 miljoen mensen positief getest. Van 17.754 mensen is bekend dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Inmiddels 172.000 prikafspraken voor Janssen-vaccin

Ongeveer 172.000 mensen hebben een afspraak gemaakt voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Dit meldt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Dat betekent dat er op vrijdag zo’n 18.000 vaccinaties zijn ingepland. Vooralsnog is dat aanzienlijk minder dan de 76.000 afspraken van donderdag en de 78.000 van woensdag.

Er waren 200.000 prikken te vergeven. Dat betekent dat er nu nog plek is voor ongeveer 28.000 mensen.

Het is de derde dag dat mensen kunnen bellen met het speciale telefoonnummer 0800-1295. Op woensdag kreeg het callcenter 5,3 miljoen telefoontjes van ongeveer 222.000 bellers. Dat betekent dat de gemiddelde beller meer dan twintig pogingen deed om het callcenter aan de lijn te krijgen. Op donderdag was het aanzienlijk rustiger. Er kwamen 606.000 telefoontjes van 103.000 mensen. De bellers deden gemiddeld dus nog maar zes pogingen om een afspraak te maken bij een van de 3500 callcentermedewerkers. Hoeveel bellers en belpogingen er vrijdag zijn geweest, is niet bekend.

Als alle 200.000 beschikbare afspraken zijn volgeboekt, komen de mensen die daarna bellen op een wachtlijst. Wanneer Janssen nieuwe doses heeft geleverd, krijgen ze een sms dat ze alsnog een afspraak kunnen maken. Het is niet bekend hoelang ze moeten wachten en daarom raadt de GGD mensen aan om sowieso een afspraak te maken voor een ander vaccin, zodat ze in elk geval zeker weten dat ze een middel toegediend krijgen.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. Bij het vaccin van Janssen zijn mensen na één prik klaar. Met de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig.

Gemiddelde ziekenhuis behandelt nog drie coronapatiënten

Het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen blijft dalen. Artsen en verpleegkundigen behandelen momenteel nog 363 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 29 minder dan donderdag. In een week tijd zijn 170 ziekenhuisbedden vrijgekomen.

Het gemiddelde ziekenhuis behandelt nu nog 3 coronapatiënten, maar dat is niet gelijkmatig verdeeld over het land. Meerdere ziekenhuizen hebben hun coronavleugels kunnen sluiten.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 216 coronapatiënten. Dat zijn er 18 minder dan op donderdag. Het aantal patiënten op de intensive cares daalde met 11 naar 147. Met beide cijfers is Nederland terug op het niveau van eind september, aan het begin van de tweede golf.

Hoe meer coronapatiënten de ziekenhuizen verlaten, hoe meer plek er komt voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 599 zogeheten non-Covid-patiënten, 28 meer dan op donderdag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.

Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-Covid-patiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen, er zijn nu 452 niet-coronapatiënten meer op de ic’s. Dat is het grootste verschil sinds 1 oktober, bijna negen maanden geleden.

Steeds minder coronapatiënten hoeven in een ziekenhuis te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden slechts 11 mensen vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. Dat is het laagste aantal sinds oktober, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het delen van die gegevens. Vorige week vrijdag werden 36 coronapatiënten opgenomen, de vrijdag ervoor 59 en nog een vrijdag eerder 77.

Het zijn de laatste ziekenhuiscijfers van deze week. Vanwege het lage aantal opgenomen patiënten komt het LCPS alleen doordeweeks nog met updates. De volgende cijfers komen dus op maandag.

Wachttijden bij Testen voor Toegang door technische problemen

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang loopt de wachttijd vrijdag op door technische problemen in het ICT-systeem, laat de organisatie weten. Er zit vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel kunnen worden verwerkt.

„We hebben dit weekend een redelijke toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk”, licht de woordvoerder toe. „Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen.”

Een aantal testlocaties draait vrijdag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. „We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen.” Of er daardoor lange rijen staan en of er mensen moeten worden weggestuurd, kan de zegsman niet bevestigen.

Burgemeesters boos over kritiek De Jonge: gemakkelijk

Een aantal burgemeesters is boos op demissionair coronaminister Hugo de Jonge, die donderdag in de Tweede Kamer heeft gezegd dat de burgemeesters te lang hebben gewacht met regionale maatregelen toen een nieuwe coronagolf zich aandiende. Het kabinet zou bij een volgende uitbraak zelf de regie in de regio willen pakken, omdat de regio’s dat ‘spannend’ zouden vinden. „Een gemakkelijk en compleet onterecht verwijt”, zegt de Gelderse commissaris van de Koning John Berends vrijdag namens de drie veiligheidsregio’s in zijn provincie.

Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad van de burgemeesters en zelf burgemeester van Nijmegen, heeft de minister vrijdag direct telefonisch om opheldering gevraagd over zijn „ongelukkige uitspraak.” Daaruit zou gebleken zijn dat De Jonge niet heeft bedoeld dat de burgemeesters of gemeenten hebben gefaald. Bruls is zelf ook voorstander van een landelijk overzicht, omdat Nederland te klein is voor alleen regionale maatregelen.

Commissaris van de Koning Berends: „De burgemeesters hebben sinds maart 2020 in de frontlinie gestaan in een situatie die we nooit eerder hebben meegemaakt. Zij hebben dat uitstekend gedaan. Het is een goede zaak om de aanpak van de coronacrisis te evalueren, maar niet op dit moment en niet op deze manier.”

Oud-voorzitter Jan Lonink van de veiligheidsregio Zeeland, sinds kort gepensioneerd als burgemeester van Terneuzen, spreekt van een „gotspe.” Volgens hem was het juist de minister die regionaal maatwerk niet wilde, omdat het kabinet bang was voor een lappendeken aan maatregelen. Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem noemt de kritiek op Twitter „een klap in het gezicht van 350 burgemeesters die keihard gewerkt hebben afgelopen jaar”.

Huisartsenposten roepen op: bel alleen voor spoed

Huisartsenposten vragen mensen om alleen te bellen in geval van spoed. Het is volgens koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen en de huisartsenposten „ongekend druk” bij posten in het hele land.

Op een aantal locaties liep de wachttijd afgelopen weekend op tot een uur. Dat willen de zorgverleners komend weekend graag voorkomen. Huisartsenposten zijn er voor zorg buiten de openingstijden van huisartsenpraktijken. Wie bijvoorbeeld op zaterdag dringend huisartsenzorg nodig heeft, kan naar zo’n post bellen. Als de zorg kan wachten tot na het weekend, is het niet de bedoeling de huisartsenpost te bellen.

„Op dit moment bellen opvallend veel mensen voor zaken die geen spoed hebben”, aldus InEen. Als de wachttijden oplopen, gaan mensen zelfs het spoednummer van de huisartsenpost bellen. „Daardoor bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben ons niet kunnen bereiken. Dat kan tot onveilige situaties leiden en dat willen we uiteraard voorkomen”, zegt Corine van Geffen, bestuurslid van InEen en bestuurder van Huisartsenposten Amsterdam.

Tijdens de coronapandemie leken mensen juist heel zelfredzaam, aldus InEen. Er werd toen voornamelijk voor spoed contact opgenomen met de huisartsenpost. Waarom dat nu ineens is veranderd, valt moeilijk te zeggen. „Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten. En daarnaast krijgen we ook vragen over coronavaccinaties, waarvoor we alleen maar kunnen doorverwijzen naar de GGD”, aldus Van Geffen.

Er ontstaat volgens de organisatie irritatie bij bellers, vooral als ze worden verwezen naar hun eigen huisarts wanneer hun klachten niet als urgent worden gezien. Huisartsenposten en InEen vragen „met klem” om de mensen achter de telefoon en op de post met respect te behandelen.

Wie gezondheidsklachten heeft, kan eerst op de websites thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl kijken, aldus InEen. Daarop staat betrouwbare informatie over veel klachten en aandoeningen en advies. Ook kunnen mensen op de website van hun huisartsenpost terecht.

Advertentie

Storing in CoronaCheck-app: na besmetting en prik nog geen vinkje
ANP-432975450.jpg
beeld ANP, Bart Maat

Door een storing in de CoronaCheck-app krijgen mensen die al een besmetting hebben doorgemaakt en daarna één prik hebben gehad momenteel geen groen vinkje te zien als ze hun vaccinatiebewijs in de app laden. Volgens coronaminister Hugo de Jonge wordt het probleem vrijdag nog opgelost.

Mensen die corona hebben gehad zijn in principe met één prik al volledig gevaccineerd. Als het vrijdag niet lukt om een groen vinkje in de app te krijgen, moet je het volgens De Jonge „gewoon morgen nog eens proberen. We zijn daar vandaag mee bezig en ik verwacht ook wel dat het vandaag wordt opgelost.”

Het gaat volgens de minister om een opstartprobleem. „Als je met zo’n ongelofelijk groot project start, waarbij zoveel systemen aan elkaar gekoppeld moeten worden, dan kunnen er dingen als je net begint nog niet helemaal lukken.” Om te zorgen dat de servers achter de app niet overbelast raken, kan een beperkt aantal mensen per dag het vaccinatiebewijs in de app laden.

WHO: Mogelijk om het jaar vaccineren
ANP-430477980.jpg
beeld ANP, Marco de Swart

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) denkt dat gevaccineerden mogelijk elke twee jaar een ‘boosterprik’ moeten krijgen om hun bescherming tegen het coronavirus en zijn varianten op peil te houden. Voor kwetsbare groepen, zoals ouderen, zou dat wel eens elk jaar nodig kunnen zijn. In het ergste scenario zou dat voor de hele bevolking gelden.

Die inschattingen staan in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. Het werd donderdag besproken in een vergadering van de internationale organisatie Gavi, die samen met de WHO het Covax-programma leidt om vaccins naar armere landen te krijgen. Genoemde periodes kunnen nog wijzigen.

Vaccinmakers Pfizer/BioNtech en Moderna hebben al vaker aangegeven dat na de eerste twee prikken extra injecties nodig zullen zijn, maar daar is vooralsnog geen hard bewijs voor aangedragen.

In het voorlopige document staat dat nieuwe varianten zullen blijven opduiken, waardoor mensen een ‘vaccin-update’ nodig zouden hebben. Er staat verder in dat volgend jaar in het meest waarschijnlijke scenario 12 miljard vaccindoses zullen worden geproduceerd, iets meer dan de 11 miljard die fabrikanten tot nu toe verwachten.

Wel worden problemen verwacht bij de productie en goedkeuring van aangepaste vaccins, waardoor de productie sterk kan achterblijven. In het document wordt niet duidelijk gemaakt of bepaalde vaccintechnologieën de voorkeur krijgen, zoals de EU heeft gedaan. Brussel kiest vooral voor de zogeheten mRNA-techniek die Pfizer/BioNTech en Moderna hanteren, ten koste van AstraZeneca en Janssen van Johnson & Johnson.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft donderdag gemeld dat ongeveer 60 procent van de volwassenen in de Europese Unie minstens één keer is ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om circa 220 miljoen mensen. Von der Leyen praatte de EU-leiders in Brussel bij over de voortgang van de vaccinatiecampagne. Ze had eerder al een doel gesteld dat voor het invallen van de herfst minstens 70 procent van de volwassen EU-burgers ingeënt moet zijn. Al in juli zouden daarvoor genoeg vaccins beschikbaar zijn, scherpte ze later aan.

De EU heeft tot en met deze week ruwweg 424 miljoen doses ontvangen en ongeveer 346 miljoen toegediend, vertelde Von der Leyen aan premier Mark Rutte en zijn collega’s. Van het overgrote deel van die doses zijn er twee nodig om als volledig ingeënt te gelden.

Wereldwijd zijn nu zo’n 2,5 miljard doses toegediend.

Mondkapjes weer verplicht op binnenlocaties in Israël
ANP-424103640.jpg
beeld AFP, Emmanuel Dunand

Israël voert de mondkapjesplicht op binnenlocaties weer in nu het aantal nieuwe coronabesmettingen toeneemt. Premier Naftali Bennett waarschuwde enkele dagen geleden dat deze maatregel dreigde. De regering had eerder al besloten de komst van buitenlandse toeristen met een maand uit te stellen.

In de afgelopen week zijn meermaals honderd besmettingen per dag gemeld. Donderdag waren het er meer dan tweehonderd, het hoogste dagcijfer in ruim twee maanden. De autoriteiten denken dat dit waarschijnlijk door de Delta-variant van het coronavirus komt. Begin juni lag het dagelijkse gemiddelde onder de enkele tientallen. Op het hoogtepunt van de coronacrisis in Israël werden meer dan 10.000 nieuwe gevallen per dag gemeld.

De mondkapjesplicht binnen werd op 15 juni als een van de laatste coronamaatregelen opgeheven, nadat het aantal besmettingen dankzij een voortvarende vaccinatiecampagne flink was gedaald. Meer dan 55 procent van de bevolking is volledig gevaccineerd. Meer dan 840.000 mensen in Israël zijn sinds het begin van de pandemie positief getest. Het coronavirus heeft er meer dan 6400 mensen het leven gekost.

Britse autoproductie blijft lager dan voor corona
ANP-369659965.jpg
beeld EPA, Andy Rain

Door de versoepelingen van de coronamaatregelen is de Britse autoproductie in mei fors gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De afgelopen maand rolden volgens handelsorganisatie SMMT bijna 55.000 wagens van de band, een jaar eerder waren dat er slechts 5314. In 2019 lag het aantal echter twee keer zo hoog als nu. SMMT klaagt dat een wereldwijd tekort aan onderdelen zoals halfgeleiders het herstel van de industrie in de weg staat.

Hoofd Mike Hawes van de handelsorganisatie riep op tot meer inzet van de regering. „Als het Verenigd Koninkrijk competitief wil blijven, moet het een wereldwijd aantrekkelijk politiek kader bieden voor zowel de productie van voertuigen als de toeleveringsketens”, zei Hawes. Investeringen in onderzoek en ontwikkeling en in laadinfrastructuur zouden moeten worden gestimuleerd om de emissiedoelstelling te halen.

Volgens SMMT werden in de eerste vijf maanden van 2021 in totaal 429.826 auto’s geproduceerd in Groot-Brittannië, ruim 105.000 meer dan in 2020, maar 22,9 procent minder dan in dezelfde periode van 2019. Iets meer dan elke vijfde auto heeft een alternatieve aandrijving, elke zestiende wagen is een puur elektrisch exemplaar. De Britse auto-industrie moet het van de export hebben, meer dan een op de vier voertuigen wordt naar het buitenland verscheept. Ondanks de brexit blijft de EU met 53,6 procent de belangrijkste klant, vóór de VS (18,3 procent) en China (7,3 procent).

Delen van Sydney in lockdown vanwege corona-uitbraak
ANP-422226256.jpg
beeld EPA, Dan Himbrechts

Enkele wijken in de Australische miljoenstad Sydney gaan vanaf vrijdag middernacht een week in lockdown vanwege een uitbraak met de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus. De inwoners van vier delen van de stad, waaronder het centrum en Bondi Beach, hebben opdracht gekregen alleen in dringende gevallen hun huizen te verlaten, vertelde premier Gladys Berejiklian van de staat New South Wales vrijdag aan verslaggevers.

Mensen mogen hun woning alleen verlaten voor essentieel werk, onderwijs, boodschappen of buiten sporten. „We willen niet dat deze situatie nog weken aanhoudt, we zouden graag zien dat deze situatie eerder vroeger dan later stopt”, zei Berejiklian.

Vrijdag werden 22 lokale besmettingen gemeld, de grootste stijging van het aantal infecties sinds het eerste geval afgelopen woensdag in Bondi werd ontdekt. Een limousinechauffeur raakte besmet toen hij een bemanning van een overzeese luchtvaartmaatschappij vervoerde.

Het totale aantal infecties in Sydney staat nu op zestig terwijl het virus zich verspreidt over de stad, de thuisbasis van een vijfde van de 25 miljoen inwoners van Australië.

‘Levensverwachting Amerikanen daalt door coronavirus’
john-sekutowski-WtAVvhfS8Yw-unsplash.jpg
beeld Unsplash

Volgens een onderzoek van de Virginia Commonwealth Universiteit in Richmond is de levensverwachting van de Amerikaanse bevolking in coronajaar 2020 met bijna twee jaar gedaald. Het onderzoeksteam concludeerde bovendien een enorme ongelijkheid tussen bevolkingsgroepen. Bij zwarte mannen daalde de levensverwachting naar 68 jaar, de laagste waarde sinds 1998. Bij witte mannen ligt die daarentegen op 75 jaar.

Over het geheel daalde de gemiddelde duur van een mensleven in de Verenigde Staten volgens de wetenschappers met 1,87 tot 76,9 jaar. Bij zwarte mensen en latino’s daalde die echter met meer dan drie jaar. De ontwikkeling in de VS is veel ingrijpender dan in zestien geselecteerde, vergelijkbare geïndustrialiseerde landen. Daar is de afname van de gemiddelde verwachte levensduur ongeveer 0,22 jaar - de totale levensverwachting ligt er 4,7 jaar boven die in het Noord-Amerikaanse land.

De onderzoekers, wier studie is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift British Medical Journal, zien structurele problemen in de VS als de redenen voor de grote verschillen. Zo is er in hun ogen sprake van een langdurige en steeds groter wordende achterstand in de gezondheidszorg, „hoge sterftecijfers in 2020 en aanhoudend onrecht tegen etnische minderheden” in het land.

Begin april constateerde het Europese statistiekbureau Eurostat dat ook in Europa de levensverwachting flink is teruggevallen door Covid-19. Ook in Nederland liep de gemiddelde duur van een mensenleven met ruim een halfjaar terug. De levensverwachting daalde vorig jaar in bijna alle Europese landen waarvan Eurostat over schattingen beschikt. Voor Spanjaarden was dat zelfs met 1,6 jaar, maar vooral Oost-Europeanen zijn nauwelijks minder getroffen. Alleen Denemarken, Finland en met name Noorwegen wisten zich aan de malaise te onttrekken.

D66 en VVD dringen aan op nieuwe testlocatie op Schiphol
ANP-432981673.jpg
Jan Paternotte D66 in de Tweede Kamer tijdens een debat over de ontwikkelingen rondom het coronavirus. beeld ANP, Remko de Waal

Terugkerende vakantiegangers moeten zich op Schiphol kunnen laten testen op het coronavirus, vinden D66 en VVD. Het gaat om vooral jongere reizigers die (nog) niet volledig gevaccineerd zijn. Ze kunnen dan meteen maatregelen nemen voordat het virus zich in Nederland verspreidt.

Volgens D66-Kamerlid Jan Paternotte en zijn VVD-collega Aukje de Vries moet deze testlocatie op Schiphol en mogelijk nog op andere reisknooppunten laagdrempelig zijn. Mensen moeten niet te ver hoeven lopen, vindt Paternotte. Bij de luchthaven is al een testlocatie maar die staat op parkeerterrein P4, wat volgens hem een eind weg is. Aanleiding voor de motie van de twee coalitiepartijen is dat veel jongeren onlangs besmet zijn geraakt tijdens hun vakantie in Albufeira, Mallorca en Ibiza, waarvoor een geel reisadvies van kracht is.

Demissionair minister Hugo de Jonge is niet negatief over het idee maar wil niet dat „bij elke slurf” een testlocatie komt. Hij wil eerst over het voorstel praten met Schiphol om te kijken of en hoe dit kan worden georganiseerd. Vorig jaar was er al een testlocatie geopend, maar als proef die een maand duurde. Die stopte, omdat niet veel besmettingen werden gevonden en er in augustus nog niet voldoende testmateriaal voorradig was.

De Jonge roept sowieso alle jongeren op om zich te laten testen na hun vakantie. Dat kan allereerst met een zelftest maar als er sprake is van coronagerelateerde klachten, kunnen ze meteen naar de GGD gaan. Het liefst ziet de minister dat iedereen na terugkeer uit het buitenland meteen een zelftest doet en niet afwacht tot hij of zij of zij klachten krijgt.

Het ministerie begint een publiekscampagne om de zelftesten onder de aandacht te brengen. Ook wil hij eenmalig zelftesten beschikbaar stellen voor elke Nederlander. Het wordt nog uitgezocht of dit logistiek valt te regelen, schreef hij al eerder in een brief aan de Tweede Kamer.

Nieuw liveblog

De redactie heeft een nieuw liveblog gestart. Lees het blog van donderdag hier.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer