Kerk & religie

CIO: Meer bezoekers in kerk en koffiedrinken na de dienst mogelijk

Kerken mogen vanaf komende zondag tijdens de erediensten 100 procent van de capaciteit aan vaste zitplaatsen gebruiken, voor zover hierbij de 1,5 meter afstand tussen de kerkgangers mogelijk is. Bij samenzang dient rekening te worden gehouden met „de concrete omstandigheden in het (kerk)gebouw.”

Redactie kerk
23 June 2021 20:36Gewijzigd op 24 June 2021 12:04
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

Dat adviseert het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO). Belangrijk is dat bij de verruimingen „de algemene randvoorwaarden in acht worden genomen”, aldus het CIO in het advies aan de kerken dat woensdagavond naar buiten kwam. Dit betreft onder meer het nakomen van de basisregels –1,5 meter afstand, handen wassen, thuisblijven bij klachten– en voorafgaande reservering en registratie.

De mondkapjesplicht vervalt grotendeels per 26 juni. Alleen op plaatsen waar de anderhalve meter niet gehandhaafd kan worden, blijft die gelden. „Deze verplichting geldt niet voor kerkdiensten, maar kan wel worden toegepast waar de nakoming van de 1,5 meter afstand niet mogelijk is. Hierbij valt te denken aan te krappe toegangsportalen tot kerkgebouwen, bij sanitaire voorzieningen en dergelijke.”

De algemene versoepelingen houden ook in dat het dringende advies vervalt om niet te zingen, te schreeuwen of blaasinstrumenten te bespelen. Het CIO adviseert op dit punt om „rekening te houden met de concrete omstandigheden in het (kerk)gebouw waar de kerkdienst plaatsvindt.” Factoren die een rol spelen zijn onder meer de omvang en hoogte van de kerkruimte, ventilatiemogelijkheden, het aantal kerkgangers en de tijdsduur van de (samen)zang, maar het CIO werkt dit in het advies niet nader uit.

Koffiedrinken

Dat de beperkingen op groepsgrootte binnen en buiten komen te vervallen, biedt „mogelijkheden voor koffiedrinken na afloop, bijvoorbeeld in de kerktuin, en voor openluchtdiensten.” De 1,5 meter afstand blijft daarbij wel gelden.

De algemene maatregelen die zaterdag ingaan, sluiten aan bij risiconiveau 1 (waakzaam) van de routekaart van de overheid. Dit is bevestigd in overleg tussen het CIO en de minister van Justitie en Veiligheid, aldus de koepelorganisatie. Zij zegt deze benadering in haar advies te volgen. „Het is de verantwoordelijkheid van de kerkgenootschappen en de daartoe behorende lokale kerkbesturen om aan deze adviezen in de concrete situatie een verantwoorde invulling te geven.”

De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) lieten maandag al weten dat „alles wat op 1,5 meter kan” ook in de kerk weer mogelijk wordt. „Dat geldt voor kerkdiensten, koffiedrinken na de dienst binnen en buiten, ontmoetingen rond een barbecue bij iemand in de tuin enzovoort.”

Over het vervallen van de beperkingen ten aanzien van samenzang zeggen de CGK: „Het zou zomaar kunnen, dat op dit punt het vertrouwen nog weer moet groeien. We hebben immers zo lange tijd niet of in beperkte mate gezongen, omdat juist zingen benoemd werd als een mogelijke bron van besmetting.”

De CGK adviseren lokale kerken de besmettingscijfers in de gaten te houden. „Mocht er in de directe omgeving van de kerk sprake zijn van extra besmettingsgevallen, wees dan verstandig in hoe u daarmee omgaat.”

Zorgvuldig handelen

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) sluit in haar woensdagavond gepubliceerde advies aan de lokale kerken nauw aan bij de nieuwe richtlijnen van het CIO. Als het over samenzang gaat, meldt de PKN expliciet dat de werkgroep zingen benadrukt „dat ventilatie een belangrijk punt van aandacht blijft.” Als het om het totaalpakket gaat, merkt de PKN op: „Het is de verantwoordelijkheid van de kerkenraad of ze direct van al deze versoepelingen gebruik gaat maken.”

Het breed moderamen van de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) heeft donderdag een bijeenkomst gepland, waarbij ook de regelgeving rond corona aan de orde zal komen. Het is nog niet bekend of dit zal leiden tot een aangepast advies aan de kerken.

De Gereformeerde Gemeenten (GG) komen deze week niet met een nieuw advies, zegt ds. P. Mulder desgevraagd namens de betrokken deputaatschappen. „Kerkenraden nemen hun verantwoordelijkheid in de plaatselijke context en lettend op de ontwikkelingen”, aldus de predikant, die verwijst naar het vorige advies dat begin juni is uitgebracht. Daarin constateerden de GG dat „versoepelingen verantwoord zijn” en riepen zij kerkenraden op tot „zorgvuldig handelen en zo nodig bij te sturen als daar binnen de plaatselijke gemeente aanleiding voor is.”

De Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) sturen vrijdag een brief naar de kerkenraden. Voor die tijd wil het kerkgenootschap niet reageren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer