live
Binnenland

VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari

De wereld is in de greep van de coronacrisis. In Nederland is het virus op zijn retour en worden de meeste coronabeperkingen versoepeld. Een nieuwe lockdown in het najaar sluit het kabinet echter niet uit. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronavirus.

Webredactie23 June 2021 07:53

Advertentie

Einde liveblog

De webredactie heeft dit liveblog gesloten.

D66: maak ventilatie basismaatregel corona

Het ventileren van ruimten moet net zo belangrijk worden als de 1,5 meter afstand en andere basismaatregelen tegen het coronavirus, vindt D66. Kamerlid Jan Paternotte wil het plan donderdag tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer bespreken.

Tot nu toe wordt vooral de noodzaak om 1,5 meter afstand te houden, handen te wassen, thuis te blijven bij klachten en te testen genoemd. Goede ventilatie hoort daar volgens Paternotte bij, vooral nu horecazaken, nachtclubs en andere plekken vanaf zaterdag weer meer mensen mogen ontvangen. „Het virus doet het goed in bedompte ruimtes met veel mensen, dat hebben we wel gezien tijdens carnaval, of bijvoorbeeld bij kerkdiensten waar veel mensen besmet raakten.”

ANP-432895877.jpg
D66-Kamerlid Paternotte. beeld ANP

Volgens Paternotte heeft het kabinet het nu te weinig over ventileren. „Tijdens de vorige persconferentie werd het niet eens genoemd, terwijl ook het OMT stelt dat ventilatie van groot belang is. Vooral nu grotere groepen gaan samenkomen in onder andere restaurants en disco’s.”

VK meldt hoogste aantal besmettingen sinds begin februari

Het Verenigd Koninkrijk telde woensdag 16.135 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat is het hoogste dagcijfer sinds begin februari. Maandag en dinsdag werden respectievelijk 10.633 en 11.625 gevallen geregistreerd.

De Delta-variant, die voor het eerst in India werd vastgesteld, is in het Verenigd Koninkrijk dominant en verantwoordelijk voor het toegenomen aantal infecties. Deze zou 40 tot 60 procent besmettelijker zijn dan de Alfa-variant, die voorheen overheersend was. Sinds begin mei testen steeds meer Britten positief op het virus.

Het Verenigd Koninkrijk worstelde begin dit jaar nog met een zware coronagolf. Op het hoogtepunt werden meer dan 80.000 besmettingen per dag gemeld, maar de autoriteiten wisten de cijfers omlaag te krijgen met strenge maatregelen en een hoog vaccinatietempo. Door de afname konden er beperkingen worden opgeheven, maar toekomstige versoepelingen komen in gevaar nu het aantal besmettingen blijft stijgen.

Brussel akkoord met herstelplannen Frankrijk en België

Frankrijk kan 39,4 miljard euro aan subsidies uit het Europese coronaherstelfonds krijgen, vindt de Europese Commissie. Ze heeft het herstelplan van de Franse regering goedgekeurd, nadat eerder al die van andere grote landen als Duitsland, Italië en Spanje waren goedgekeurd.

De Franse regering wil 46 procent van het geld in duurzame projecten steken, niet alleen in zaken als schoner openbaar vervoer, de renovatie van gebouwen en biodiversiteit maar ook in nieuwe technologieën voor hernieuwbare energie. Daarnaast gaat er 21 procent naar verdere digitalisering, van onder andere de overheidsdiensten.

Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis van de commissie is het een „echt toekomstgericht” plan. Frankrijk moet nu wel werk gaan maken van een aantal dringende hervormingen waaronder de arbeidsmarkt, met meer oog voor de werkloosheid onder jongeren bijvoorbeeld.

De commissie houdt het tempo erin met het beoordelen van de plannen die voortvloeien uit de oprichting van een tijdelijk Europees fonds vorig jaar om zwaar getroffen lidstaten te steunen bij het herstel van de pandemie. Er is 312,5 miljard euro beschikbaar aan subsidies en 360 miljard aan voordelige leningen. Eerder woensdag werd ook het plan van België, dat zicht heeft op 5,9 miljard euro EU-geld, goedgekeurd.

De EU-ministers van Financiën moeten ook nog instemmen met alle plannen. Dan pas wordt begonnen met het uitkeren van de steun, steeds in delen als een land weer een afgesproken doel heeft gehaald. Nederland wacht met het indienen van een herstelplan tot er een nieuwe regering is.

Tot nu toe 70.000 afspraken voor prik met Janssen-vaccin gemaakt

Het is ongeveer 70.000 mensen gelukt om een afspraak te maken voor een prik met het coronavaccin van Janssen. Het speciale telefoonnummer dat woensdagochtend daarvoor in gebruik is genomen, was nauwelijks bereikbaar doordat zoveel mensen tegelijk probeerden een afspraak te regelen.

Het telefoonnummer kreeg 3,6 miljoen telefoontjes van ongeveer 186.000 bellers, meldt demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid). Dat betekent dat de gemiddelde beller ongeveer twintig keer heeft geprobeerd een medewerker van het callcenter aan de lijn te krijgen.

Voorlopig kunnen 200.000 mensen een afspraak maken. Als die ruimte is volgeboekt, komen mensen op een wachtlijst voor het coronavaccin waarvan één prik voldoende is.

Afsprakennummer voor coronatesten is weer bereikbaar

Mensen kunnen weer telefonisch een afspraak maken voor een coronatest. Het nummer 0800-1202 is weer bereikbaar.
Het telefoonnummer van de GGD’en was woensdag enkele uren achtereen moeilijk te bereiken. Dat kwam door enorme drukte bij het speciale nummer waar mensen een afspraak kunnen maken voor vaccinatie met het Janssen-vaccin. Meer dan 100.000 mensen belden tegelijk met het nummer 0800-1295, waardoor de lijnen overbelast waren.

Vervolgens probeerden mensen het algemene nummer voor prikafspraken (0800-7070) te bellen, waardoor ook dat nummer overbelast raakte. Vervolgens sloegen de problemen over naar het nummer voor testafspraken.

RIVM noteert minder dan 700 coronabesmettingen

In de afgelopen 24 uur zijn 679 nieuwe coronabesmettingen gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat zijn er aanzienlijk minder dan vorige week woensdag, toen het instituut 1027 positieve testen noteerde. Het gemiddelde aantal dagelijkse meldingen is daarmee ook weer verder gedaald, tot 764.

Steeds meer mensen zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. Het betere weer helpt volgens het RIVM ook. Ruim een maand geleden registreerde het instituut nog zo’n 6000 positieve testen per dag. Dat aantal is dus in korte tijd gekelderd. Het aantal positieve testen ligt nu al zes dagen achtereen onder de duizend per dag. Tussen maandag- en dinsdagochtend werden 724 besmettingen gemeld.

Rotterdam telde afgelopen 24 uur de meeste gevallen: 36. In Utrecht kregen 33 mensen te horen dat ze het virus hebben opgelopen. Amsterdam registreerde 32 positieve tests, in Den Haag waren 29 nieuwe gevallen en in Breda 16.

In 150 gemeenten testte helemaal niemand positief op het coronavirus. In 88 gemeenten werd één besmetting geconstateerd. In de overige 114 gemeenten kwamen meerdere coronagevallen aan het licht.

Van vier mensen is doorgegeven dat ze zijn overleden aan de gevolgen van Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Sinds het begin van de uitbraak is het coronavirus bij bijna 1,7 miljoen mensen vastgesteld. Van hen zijn er volgens de officiële cijfers 17.748 overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Nog iets meer dan vierhonderd coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is verder gedaald tot 425. Dat is het laagste aantal sinds eind september. In de afgelopen twee maanden zijn ongeveer 2200 bedden vrijgekomen.

Op de verpleegafdelingen liggen nu 255 mensen met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 22 minder dan op dinsdag. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde met vijftien naar 170.

Door de leegloop hebben ziekenhuizen meer en meer ruimte voor mensen met andere aandoeningen. Op de intensive cares liggen nu 578 zogeheten non-Covid-patiënten, 37 meer dan op maandag. Dit zijn bijvoorbeeld mensen die een operatie hebben ondergaan vanwege kanker of ernstige hartklachten, of die het slachtoffer zijn geworden van een ernstig ongeluk.
Ongeveer een maand geleden behandelden de intensive cares meer coronapatiënten dan non-Covid-patiënten. Dat is sindsdien helemaal omgeslagen, er zijn ruim vierhonderd niet-coronapatiënten meer op de ic’s. Dat is het grootste verschil sinds 3 oktober, bijna negen maanden geleden.

De leegloop komt doordat steeds minder coronapatiënten in een ziekenhuis hoeven te worden opgenomen. In de afgelopen 24 uur belandden 29 mensen vanwege corona op een verpleegafdeling of intensive care. Vorige week woensdag waren het er 40, de woensdag ervoor 55 en nog een woensdag eerder 77. In de afgelopen week zijn 212 nieuwe coronapatiënten opgenomen, gemiddeld ongeveer 30 per dag. Dit is het laagste peil sinds het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding in oktober begon met het delen van die gegevens.

Afsprakennummer Janssen twee miljoen keer gebeld

Het speciale telefoonnummer dat mensen kunnen bellen voor een prik met het coronavaccin van Janssen is in de eerste twee uur meer dan 2 miljoen keer gebeld door meer dan 130.000 mensen. Dat laat demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.

Door de vele bellers is het nummer, 0800-1295, voorlopig niet bereikbaar. Het nummer ging om 10.00 uur in de lucht en kreeg meteen in de eerste minuten tienduizenden belpogingen. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene nummer voor vaccinatieafspraken (0800-7070) te bellen, dat daardoor ook vastliep. Ook het nummer voor testafspraken (0800-1202) was door de drukte niet of nauwelijks te bereiken.

Van het Janssen-vaccin hoeven mensen maar één prik te krijgen, anders dan bij de andere vaccins. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen zo’n prik krijgen. Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak te maken.

Mensen die nu achter het net vissen, komen op een wachtlijst te staan. Wanneer ze aan de beurt zijn en hoeveel mensen dan een prik krijgen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Advertentie

Delta-variant nu al bij 40 procent van de besmettingen in Amsterdam
432764945.jpg
Amsterdam. beeld ANP, Remko de Waal

Bij ruim 40 procent van de positieve coronatesten die bij de GGD in Amsterdam zijn afgenomen, is de besmettelijker Delta-variant van het virus aangetroffen. Dat vertelt Yvonne van Duijnhoven, hoofd infectieziekten van de Amsterdamse GGD aan het ANP. Vorige week meldde coronaminister Hugo de Jonge nog dat in de grote steden 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn.

Het gaat om een voorlopige uitslag van een steekproef van de testmonsters uit de week die liep tot 20 juni, die de GGD door het Amsterdam UMC heeft laten analyseren. Zo’n honderd monsters werden bekeken. In de steekproef van een week eerder werd nog maar in 7 procent van de gevallen de Delta-variant aangetroffen.

De Delta-variant, eerder de ‘Indiase variant’ genoemd, kan volgens Van Duijnhoven volgende week al dominant zijn in de hoofdstad.

Deelnemers klimaattop in VK hoeven niet gevaccineerd te zijn

Deelnemers aan de grote internationale klimaattop in Glasgow hoeven niet gevaccineerd te zijn tegen het coronavirus. Het wordt volgens de organisatoren van topbijeenkomst COP26 in november wel aanbevolen, maar niet verplicht gesteld.

Landen moeten het op de top in Schotland eens worden over maatregelen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graad. Experts zeggen dat een vaccinatieplicht voor deelnemers de komst van delegaties uit ontwikkelingslanden in de weg had kunnen staan. Die vinden het lastig om aan voldoende vaccins te komen.

De Britse autoriteiten hebben deelnemende landen ook vaccinhulp aangeboden. „Het Verenigd Koninkrijk gaat zich inzetten om vaccins te verstrekken aan geaccrediteerde delegaties die daar op een andere wijze mogelijk niet aan kunnen komen”, zei minister Anne-Marie Trevelyan tegen parlementariërs.

Het is nog onduidelijk hoeveel mensen in het najaar naar Schotland komen voor de top. De organisatie zei dat aan vergelijkbare toppen zo’n 20.000 gedelegeerden hebben deelgenomen om te overleggen over de mogelijkheden om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

„Covid-19 was vorig jaar meest gemelde beroepsziekte”

Covid-19 was in 2020 de meest gemelde beroepsziekte, schrijft het Amsterdam UMC woensdag. Per 100.000 werknemers zijn naar schatting 128 mensen op het werk besmet geraakt met het coronavirus.

In 2020 werden er 1918 meldingen van Covid-19 gedaan door 231 bedrijfsartsen. 48 procent van die meldingen kwam van verpleeg- en verzorgingstehuizen. Bij ruim de helft van alle meldingen had de medewerker in kwestie op werk onbeschermd contact gehad met een besmet persoon.

Het totale aantal meldingen van beroepsziekten was 4856, gemeld door 738 bedrijfsartsen. De meeste meldingen van beroepsziekten worden gedaan in de gezondheidszorg, overheidswerk, industrie, bouw en onderwijs.

Afsprakennummer Janssen onbereikbaar door vele bellers

Mensen kunnen momenteel niet bellen met het speciale telefoonnummer voor prikafspraken met het coronavaccin van Janssen. Dat nummer, 0800-1295, is door „extreem grote belangstelling” niet bereikbaar. Alle lijnen liggen plat, zegt de organisatie GGD GHOR Nederland.

Het nummer was sinds 10.00 uur in de lucht. In de eerste paar minuten waren er „70.000 belpogingen”, zegt de GGD. Mensen die niemand aan de lijn kregen, probeerden het algemene afsprakennummer 0800-7070, waardoor het ook bij dat callcenter heel druk werd.

Demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had kort voor de lancering van het telefoonnummer gezegd dat de lijnen het „absoluut aankunnen, we zijn klaar voor een hausse aan telefoontjes. Maar als we met zijn allen massaal gaan bellen, alle mensen die nog geen prik hebben gehad, dan zou het best wel even vast kunnen lopen.”

GGD GHOR Nederland vraagt mensen om voorlopig niet naar het speciale telefoonnummer te bellen. „Alleen dan kunnen we terug in de lucht komen”, aldus een woordvoerster.
Het is niet bekend hoeveel mensen erin zijn geslaagd een prikafspraak voor het Janssen-vaccin te maken.

Het is de eerste keer dat mensen kunnen kiezen voor een bepaald coronavaccin. Waarschijnlijk worden de eerste mensen die nu een afspraak weten te maken, vrijdag gevaccineerd. Met die ene prik zijn ze klaar. Bij de andere vaccins hebben mensen twee inentingen nodig. Deze week en volgende week kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Als het woensdag niet lukt om een afspraak in te plannen, kan het volgens minister De Jonge wel „een paar weken” duren voor het weer kan. Hij raadt mensen aan daar niet op te wachten, „want dan zou je weleens achter het net kunnen vissen”. Volgens De Jonge moeten die mensen gewoon een afspraak maken voor een prik „met het vaccin dat ook bedoeld was voor jouw bouwjaar”.

Telefoonnummer voor prikafspraak Janssen is 0800-1295
ANP-430624941.jpg

Het telefoonnummer waar mensen vanaf woensdag naartoe kunnen bellen voor het maken van een afspraak voor een prik met het coronavaccin van Janssen is 0800-1295. Vanaf 10.00 uur is het nummer beschikbaar. Demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de
Jonge maakte het nummer woensdagochtend op zijn ministerie bekend.

Het is voor het eerst dat mensen in heel Nederland kunnen kiezen welk coronavaccin ze nemen.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van de vraag hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten twee inentingen worden gedaan voor een goede werking. Janssen is volgens De Jonge „een ideaal vaccin als je echt klaar wil zijn met die ene prik. Klaar voor de zomer, klaar voor een zomer vol festivals. Dansen met Janssen.”

Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen naar het nummer bellen.

Morgan Stanley laat alleen gevaccineerd personeel toe op kantoor

De Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley laat binnenkort alleen medewerkers op kantoor toe als ze zijn gevaccineerd tegen het coronavirus. De bekende bank uit New York wil personeel dat mogelijk een besmettingsrisico vormt, op die manier weren van de werkvloer.

Werknemers zijn via een interne memo op de hoogte gebracht van het beleid dat binnenkort ingaat. Topman James Gorman schatte een week geleden al dat meer dan 90 procent van het personeel dat al weer op kantoor aanwezig was, volledig is gevaccineerd. Hij verwachtte toen dat dit aandeel steeds dichter bij de 100 procent zou komen.

Morgan Stanley heeft zijn personeel overigens nog niet verplicht om massaal weer op kantoor te gaan werken. Branchegenoten als Goldman Sachs en JPMorgan Chase zijn wel met dergelijke aankondigingen gekomen. Gorman wil wel dat zijn kantoren in september weer gevuld zijn. Als dat dan niet het geval is, „hebben we een ander gesprek”, zo heeft hij gezegd.

Weer op vakantie naar Frankrijk en Griekenland
AFP_9B42ZB.jpg
Itxassou, in het zuidwesten van Frankrijk. beeld AFP, Gaizka Iroz

Nederlanders kunnen met ingang van donderdag weer op vakantie naar Frankrijk, Griekenland en België. Het reisadvies voor deze landen gaat dan van oranje naar geel vanwege de gunstige coronacijfers, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Behalve naar deze drie bestemmingen worden ook reizen naar Estland, de regio Sjeverna Hrvatska in Kroatië, Litouwen en Slovenië niet langer afgeraden.

Vanwege de zorgwekkende Delta-variant wordt het reisadvies voor de Portugese hoofdstad Lissabon donderdag oranje: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Reizigers uit Lissabon moeten vanaf dan een negatieve test laten zien als ze naar Nederland terugkeren en bij aankomst in Nederland moeten ze in quarantaine. De rest van Portugal en de Azoren en Madeira blijven geel. Het reisadvies voor Spanje blijft oranje. Hoewel de coronacijfers in dat land langzaam verbeteren, zijn ze volgens het ministerie nog niet goed genoeg.

Het positieve reisadvies voor België geldt niet voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in Griekenland staat Athene nog niet op geel. Het ministerie wijst er op dat er ondanks het gele reisadvies er nog wel andere reisbeperkingen of andere maatregelen gelden die gevolgen kunnen hebben voor een reis. Het reisadvies voor de Verenigde Staten gaat bijvoorbeeld ook naar geel, maar het land staat geen vakantiereizen toe.

„Een derde coronasubsidie onderwijs naar private partijen”

Naar schatting een derde van de ruim 90 miljoen euro die middelbare scholen afgelopen jaar ontvingen van de overheid voor het wegwerken van corona-achterstanden in het onderwijs, is uitgegeven aan private partijen. Het gaat hierbij om huiswerk-, bijles en examentrainingsbedrijven. Dat meldt Trouw na een enquête van Investico, onderzoeksplatform voor deze krant, EenVandaag en de Groene Amsterdammer.

De enquête werd gehouden onder 574 middelbare scholen, waarvan er 135 reageerden. Het onderzoek wijst uit dat een derde van de scholen de subsidie binnen de eigen instelling besteedt. Veel schoolleiders zijn volgens Trouw tevreden met de diensten van de huiswerkbedrijven. Toch voelen ze zich er niet fijn bij dat ze taken uitbesteden die ze voorheen zelf vervulden.

De directeur van het Haagse Segbroek College geeft onder meer aan dat een deel van de door hen ontvangen enkele tonnen werd gespendeerd aan het laten geven van extra ondersteuningsuren door de eigen docenten. Het grootste deel ging echter op aan huiswerkbegeleiding en examentraining door externe bedrijven. De directeur zegt dat al veel wordt gevraagd van de eigen docenten, en dat het aantrekken van extra docenten niet lukt vanwege het lerarentekort. De rector-bestuurder van Het Baarnsch Lyceum zegt dat als hij al een eerstegraads wiskundeleraar vindt, hij die voor de klas zet, en niet gaat inzetten voor huiswerkbegeleiding.

Sydney op slot vanwege uitbraak Delta-variant

De Australische metropool Sydney gaat deels op slot om verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat ongeveer een miljoen inwoners de hoofdstad van New South Wales niet meer mogen verlaten zonder geldige reden. Nieuw-Zeeland heeft ondertussen het quarantainevrije vliegverkeer met die deelstaat opgeschort.

AFP_9C77PW.jpg
beeld AFP, Saeed Khan

De autoriteiten in New South Wales grijpen in nadat in een dag tijd zeker dertien nieuwe coronabesmettingen waren gemeld in de grootste stad van Australië. Lokale media berichten dat veel mensen besmet raakten op een verjaardagsfeest in voorstad West Hoxton. Daar waren tientallen mensen aanwezig, waarvan er zeker tien het virus hebben opgelopen.

Dergelijke uitbraken zetten de Australische strategie om het virus buiten de deur te houden onder druk. Reizigers moeten na aankomst in quarantaine in een hotel. Het lukte bij herhaling echter niet om verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant zo te voorkomen. Dat leidde tot lokale lockdowns die het economische herstel hinderen.

Ook inwoners van Sydney krijgen nu te maken met dergelijke maatregelen. Er moeten in veel gebouwen weer mondkapjes worden gedragen en huishoudens mogen maximaal vijf gasten over de vloer hebben. De reisbeperkingen voor inwoners van bepaalde stadsdelen gelden zeker een week.

Australië behoort tot de landen die grootschalige verspreiding van het virus konden voorkomen. Het land heeft volgens cijfers van de Johns Hopkins-universiteit ruim 30.000 besmettingen en minder dan 1000 sterfgevallen gemeld. Inwoners voelen daardoor ook minder druk om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus en dat maakt het lastiger om het internationale reisverkeer weer vrij te geven.

„Verkopen webwinkels naar nieuw record door coronalockdown”

Nederlanders hebben in het eerste kwartaal van dit jaar tijdens de coronalockdown flink meer online geshopt dan een jaar eerder. Volgens onderzoek in opdracht van onder andere brancheorganisatie Thuiswinkel.org waren de verkopen van webwinkels goed voor meer dan 22 procent van de totale bestedingen in de detailhandel. „Dat is het hoogste percentage ooit gemeten, want normaal schommelt dat rond de 10 procent”, zegt Thuiswinkel.org-directeur Marlene ten Ham.

Er werden in totaal 91,6 miljoen aankopen via het internet gedaan, goed voor een stijging van 31 procent. Hiermee was 7,7 miljard euro gemoeid, wat 26 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. Bijvoorbeeld aan woonartikelen, consumentenelektronica, speelgoed en ook eten werd flink meer uitgegeven.

De verkopen kregen een boost doordat veel niet-essentiële winkels vanwege de lockdown waren gesloten. Voor veel aankopen waren mensen dus aangewezen op webwinkels. Niet alleen waren er bijna 1 miljoen nieuwe onlinekopers ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar het gemiddeld besteed bedrag per onlinekoper is ook sterk gestegen.

Veel fysieke winkels zijn daarnaast een webwinkel begonnen om toch nog wat omzet binnen te kunnen halen. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) wezen volgens de onderzoekers eerder al uit dat er in het eerste kwartaal ruim 4600 webwinkels bijkwamen in Nederland, ten opzichte van ruim 2200 nieuwe in dezelfde periode vorig jaar.

Uit het nieuwe onderzoek komt ook naar voren dat meer consumenten hun onlinebestedingen over de grens deden. Maar ze gaven bij buitenlandse webshops in totaal wel minder uit. „Vorig jaar ging het om 681 miljoen euro, dit jaar om 635 miljoen euro”, aldus Ten Ham. Het is volgens haar dus vooral de Nederlandse markt die profiteert van de onlinegroei. Dit komt waarschijnlijk omdat veel buitenlandse aankopen normaal een link met het toerisme hebben, en die sector is juist hard geraakt door de virusuitbraak.

Meeste bedrijven hoefden niet te lenen vanwege coronacrisis

Het overgrote deel van het Nederlandse bedrijfsleven heeft tijdens de coronacrisis geen noodzaak gehad om geld te lenen of investeerders aan te trekken. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van een enquête onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven met minimaal vijf werknemers.

Ruim een kwart van de ondervraagde horeca-ondernemingen trok wel vreemd vermogen aan om hun betalingsverplichtingen te voldoen. Dat is het meest van alle sectoren waarmee dus de meeste bedrijven dat niet nodig hadden. Nog eens een op de acht heeft wel vreemd vermogen nodig, maar slaagde er nog niet in om geld te lenen.

Ook andere sectoren die zwaar te lijden hadden onder de coronabeperkingen, zoals cultuur, sport en recreatie en de vervoerssector, gaven vaak het betalen van rekeningen als reden op voor het lenen van geld.

Bedrijven in de verhuur en handel van onroerend goed trokken ook vaak vreemd vermogen aan. Ruim 40 procent zei dit gedaan te hebben, maar dan met als doel om te investeren. Ook de vervoersbranche staat bij dit leendoel hoog, net als de horeca. 17 procent van de horeca-ondernemingen leende geld om te investeren tijdens de crisis.

Wenen gaat vaccinatiefeestjes voor jongeren organiseren

De Oostenrijkse hoofdstad Wenen wil jongeren die zich laten vaccineren belonen met zogenoemde ‘vaccinatiefeestjes’. De feestjes staan begin juli gepland, gevaccineerden tussen de 18 en 30 jaar kunnen zich er vanaf woensdag voor aanmelden, laat een woordvoerder van de stad weten. Muziek en een feeststemming worden beloofd, meer details over de feestjes zijn niet bekend.

In Wenen is tot nu toe 27 procent van de bevolking volledig gevaccineerd. Sinds dinsdag komen ook kinderen tussen de 12 en 17 jaar in aanmerking voor een vaccin. Daarvoor liep het direct storm, binnen twee uur werden er voor 10.000 kinderen een vaccinatieafspraak ingepland. Zij kunnen samen met hun ouders een speciale gezinsvaccinatie inplannen, waarmee het gezin gezamenlijk geprikt wordt.

1,2 miljoen vaccins moeten nog in CoronaCheck verwerkt worden

De gegevens van zo’n 1,2 miljoen vaccinaties zijn nog niet goed verwerkt in de systemen achter de app CoronaCheck. De komende dagen wordt volgens ambtenaren van het minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport geprobeerd om de gegevens van zoveel mogelijk mensen alsnog beschikbaar te maken. De gegevens van mensen die zijn geprikt bij de GGD zouden wel goed verwerkt moeten zijn.

Met de app kunnen mensen laten zien dat ze niet bevattelijk zijn voor het coronavirus. Vanaf donderdag kan hij gebruikt worden binnen Nederland en vanaf 1 juli kunnen mensen de app ook gebruiken om te reizen binnen de Europese Unie. Wie aan de eisen voldoet, krijgt een groen vinkje. Daarvoor is het wel nodig dat alle relevante gegevens van de gebruikers beschikbaar zijn. Daar schort het nu nog wel eens aan.

Gebruikers kunnen op drie manieren een groen vinkje krijgen. Het kan met een negatieve coronatest en vanaf 1 juli met een bewijs dat je een besmetting hebt doorgemaakt. De app kan ook gebruikt worden als vaccinatiebewijs. Daarvoor moet de registratie van een prik (bijvoorbeeld in de systemen van een dokter) verwerkt worden in het systeem achter de app. Dat is bij zo’n 1,2 miljoen prikken nog niet gebeurd, schat het ministerie.

Wie het wil, kan afspraak maken voor coronavaccin Janssen

Voor het eerst kunnen mensen in heel Nederland zelf kiezen welk coronavaccin ze krijgen. Vanaf woensdag kunnen mensen een afspraak maken voor een prik met het vaccin van Janssen. Daarvoor nemen de GGD’en een speciaal telefoonnummer in gebruik. De afgelopen maanden had Nederland de regel ‘prikken wat de pot schaft’.

Waarschijnlijk worden vrijdag de eerste keuzeprikken met Janssen gezet. In elke regio is minimaal één locatie beschikbaar waar dat kan gebeuren. De voorraad is nog beperkt, in de eerste twee weken kunnen ongeveer 200.000 mensen een prik krijgen. Hoeveel mensen daarna aan de beurt komen, hangt af van hoeveel doses Janssen kan leveren.

Mensen die het Janssen-vaccin krijgen, hebben maar één prik nodig. Bij de andere beschikbare vaccins moeten mensen twee inentingen krijgen. Mensen die al een afspraak voor een prik met een ander vaccin hebben staan, kunnen bellen met het nieuwe telefoonnummer van de GGD om de afspraak om te zetten. Ook mensen die nog geen afspraak hebben en Janssen willen, kunnen dat nummer bellen.

Vorig liveblog

Het vorige liveblog is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer