GroeneKerken en Maatschappij van Welstand starten gezamenlijk het project ”Goed voor duurzame innovatie”.
De organisaties stellen hiermee geld beschikbaar voor groene plannen van kerken. Aan kerken wordt gevraagd met een plan te komen voor het verkleinen van hun ecologische voetafdruk. Voor de uitvoering van de beste ideeën is een geldbedrag van 1000 tot 15.000 euro beschikbaar.
GroeneKerken en Maatschappij van Welstand willen kerken stimuleren om aan te sluiten bij de klimaatdoelen van de overheid: in het jaar 2030 49 procent minder CO2-uitstoot ten opzichte van 1990. „Kerken hebben een voortrekkersrol als het gaat om duurzaamheid. Zij kunnen een voorbeeld zijn voor de maatschappij en samen met de omgeving werken aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk”, aldus René van de Kieft, directeur van Maatschappij van Welstand. „Met het fonds willen we kerken helpen om een volgende stap te zetten op het gebied van duurzaamheid.”
Geloof
De twee organisaties zoeken vernieuwende en complete ideeën, die als voorbeeld kunnen dienen voor alle kerken in Nederland. Onderwerpen kunnen zijn: circulair bouwen, bestaande concepten verbeteren, verduurzaming zichtbaar maken of het draagvlak verbreden.
„Geloof in God als Schepper en de zorg voor Zijn schepping zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en komen bij elkaar in een kerkgemeenschap. Daarom is duurzaamheid voor elke kerk een relevant en essentieel thema”, benadrukt Hanna van der Horst, projectleider GroeneKerken.
Plan
Alle kerken die ”groene kerk” zijn of willen worden, kunnen tot 1 november een plan inleveren. Ruim 300 kerken zijn onderdeel van het netwerk van GroeneKerken. Ze zetten zich in voor duurzaamheid in hun kerk en het leven van de kerkleden. GroeneKerken is een initiatief van Kerk in Actie, Tearfund en Maatschappij van Welstand.
Overigens valt verduurzamen niet mee voor kerken, zeker als het gaat om historische gebouwen. Dat bleek vorige week uit een bericht in de Duitse krant Der Tagesspiegel. Veel van de 1300 kerkelijke gemeenten binnen de Evangelische Kerk in de regio Berlijn-Brandenburg zien grote financiële problemen op zich afkomen door hoge eisen die de kerk stelt aan de kerken om klimaatneutraal te worden.