Biden looft „buitengewone samenwerking en productiviteit” op G7-top
De Verenigde Staten zijn op de G7-top in Engeland teruggekeerd in de internationale diplomatie, zei de Amerikaanse president Joe Biden na afloop. Hij sprak vol lof over de „buitengewone samenwerking en productiviteit” op de driedaagse top van zeven rijke geïndustrialiseerde landen.
Bidens voorganger Donald Trump zag weinig in internationaal overleg, maar de VS zitten weer om de tafel, zei Biden op zijn eerste buitenlandse reis als staatshoofd. Hij noemde de plicht van NAVO-landen om elkaar te hulp te schieten bij een aanval „heilig”.
Volgens Biden zijn democratieën in een wedstrijd verwikkeld met autocratische landen als China en Rusland. De vraag is volgens hem of democratische landen de concurrentie wel aankunnen. Met China wil Biden samenwerken als dat kan, maar ook stevig reageren als iets hem niet zint.
Hij zei de analyse te delen van president Vladimir Poetin dat de Amerikaans-Russische relaties op een dieptepunt zijn. Biden beschuldigde Poetin van het stelselmatig schenden van internationale normen. De twee ontmoeten elkaar woensdag in Zwitserland en Biden verzekerde dat hij zijn ambtgenoot stevig de waarheid zal zeggen.
„We zullen de kracht van democratie, vrijheid, gelijkheid, de rechtstaat en mensenrechten benutten om de grootste vragen te beantwoorden en de grootste uitdagingen te overwinnen”, aldus de leiders van de G7-landen en de EU. Ze beloofden ruim een miljard vaccindoses naar armere landen te dirigeren, hoewel dat volgens critici veel te weinig is.
Bij de strijd tegen klimaatverandering komt er ook extra steun voor minder rijke landen om de omslag naar een schonere economie te maken, net als de „groene industriële revolutie” die de G7-landen voor zichzelf voor ogen hebben. Zo moet het eind dit jaar zijn afgelopen met nieuwe steunprojecten voor vervuilende steenkoolactiviteiten. Biden beloofde dat de VS het voortouw zullen nemen.
Ten slotte pleitten de leiders voor vervolgonderzoek naar de oorsprong van de coronapandemie, een stap die waarschijnlijk de toorn van China zal wekken.
De G7 bestaan uit de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en Canada. Leiders van de Europese Unie wonen bijeenkomsten ook bij.