Economie

Onderzoek: jongeren zijn de dupe van thuiswerken na corona

Nederlandse werknemers zijn volgens loonstrookjesverwerker ADP ondanks de coronacrisis bovengemiddeld optimistisch gebleven over hun werk. Maar jongeren lijden onder thuiswerken, blijkt uit onderzoek van de Vrije Universiteit.

Redactie economie
9 June 2021 15:31
Jongeren hebben geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen. beeld iStock
Jongeren hebben geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen. beeld iStock

Jongeren worden de dupe als er na de coronacrisis nog steeds zoveel thuisgewerkt wordt zoals nu het geval is. Dat komt omdat jongeren weinig kennis hebben en geen netwerk om bij thuiswerken op terug te vallen, aldus Vrije Universiteit woensdag na onderzoek onder duizenden mensen.

Uit het onderzoek komt naar voren dat jongeren onder de dertig jaar graag vaker naar kantoor willen. Volgens VU-onderzoeker Kilian Wawoe, die het onderzoek leidde, ontbreekt deze groep in de huidige discussie over werken na corona. Wawoe stelt dat de discussie over thuiswerken in de coronacrisis geleid wordt door een kleine groep mensen met een koophuis, een eigen werkkamer, voldoende kennis en een netwerk om gebruik van te maken. „Die groep moet niet bepalen hoe het verder moet”, zegt hij.

Recht

Vakbond FNV pleitte er eerder voor dat thuiswerken een recht wordt. D66 en GroenLinks werken intussen aan een wetsvoorstel dat erin voorziet dat een werkgever thuiswerken niet kan weigeren tenzij er een goede reden voor is. Daar is Wawoe op tegen. „Autorijden leer je ook niet in je eentje.”

Werken is volgens hem een teamsport en als een deel van het team thuis zit, lijden juist jongeren daaronder. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat jongeren anders communiceren dan bijvoorbeeld 40-plussers. Zo pakken jongeren minder snel de telefoon dan hun oudere collega’s. Daardoor zouden jongere medewerkers niet snel vragen durven te stellen aan collega’s die niet op kantoor zijn.

Optimistisch

Loonstrookjesverwerker ADP vroeg tienduizenden werknemers in zeventien landen naar de coronapandemie en hoe ze denken over de toekomst. Net als vorig jaar ligt het percentage Nederlanders dat blij is met hun werk op 83. Een kwart is zeer optimistisch.

Daarmee steekt Nederland volgens ADP met „kop en schouders” boven andere Europese landen uit qua werktevredenheid. Volgens Martijn Brand, algemeen directeur van ADP, komt het Nederlandse optimisme door de steun die de overheid uittrok voor het bestrijden van de gevolgen van de pandemie.

Mensen die parttime werken zijn minder optimistisch. Dat komt ook door de sectoren waarin veel parttimers werken, zoals de reisbranche. Deze is door de pandemie hard geraakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer