Groep wetenschappers wil duurder vlees en goedkopere groente
Een groep wetenschappers, milieuclubs en D66-prominent Jan Terlouw vinden dat vlees 1 tot 3 procent per jaar duurder moet worden gemaakt. Volgens hen is dat nodig om de klimaatdoelen te halen. De oproep is in een brief aan informateur Mariëtte Hamer gestuurd.
Ze vinden ook dat de btw voor groente en fruit verlaagd zou moeten worden van 9 naar 5 procent. „Op dit moment komt 12 procent van de uitstoot van broeikasgassen in Nederland van de veehouderij. Het verhogen van de vleesprijs zal de consumptie van vlees in 2030 met circa 50 procent verlagen, van 45,3 kg per persoon (2019) naar 23,1 kg”, zeggen de wetenschappers.
Volgens berekeningen van de groep zou de verhoging van de vleesprijs jaarlijks ruim 1 miljard euro opleveren. „Een deel van de opbrengst van een hogere vleesprijs (450 tot 600 miljoen euro per jaar) kan besteed worden aan subsidies voor boeren om milieu-, natuur-, klimaat- en diervriendelijke maatregelen te nemen.”
De brief is ondertekend door wetenschappers van onder meer de universiteiten van Wageningen, Groningen en Amsterdam.