Binnenland
Roep om parlementaire ondervraging over schimmig dossier Hedwigepolder

Betrokkenen bij de besluitvorming over ontpoldering van de Hedwigepolder in Zeeland moeten onder ede worden gehoord, vindt het Zeeuwse oud-Statenlid Johan Robesin. Hij bepleit dit in een petitie die hij woensdag tegenover Kamerleden verdedigt.

Jan Dirk van Scheyen
1 June 2021 13:58
De Hertogin Hedwigepolder in vroeger tijden. Het doorsteken van de dijken en het rooien van 7000 bomen veranderde het vruchtbare akkerbouwgebied in een grote woestijnvlakte, vindt het Zeeuwse oud-Statenlid Johan Robesin. beeld Johan Robesin
De Hertogin Hedwigepolder in vroeger tijden. Het doorsteken van de dijken en het rooien van 7000 bomen veranderde het vruchtbare akkerbouwgebied in een grote woestijnvlakte, vindt het Zeeuwse oud-Statenlid Johan Robesin. beeld Johan Robesin

Johan Robesin is nog altijd strijdvaardig. De manier waarop destijds is besloten de 300 hectare grote Hertogin Hedwigepolder te onteigenen om deze vervolgens onder water te zetten, verdient geen schoonheidsprijs, is al jaren zijn overtuiging. Het voormalige boegbeeld van de Partij voor Zeeland zegt over vertrouwelijke documenten te beschikken waaruit blijkt dat Vlaanderen in 2007 Nederland min of meer met het mes op de keel heeft bewogen eigenaar Géry de Cloedt van de Hedwigepolder te onteigenen. „Het dossier Hedwigepolder is gemanipuleerd, verrommeld en vervuild.”

Robesin zal de Tweede Kamer woensdag herinneren aan de afspraak dat Vlaanderen een minnelijk akkoord met De Cloedt zou nastreven. Gedwongen onteigening was uit den boze. Maar toen de gesprekken over het minnelijk verwerven niets opleverden, zo blijkt uit de geheime documenten, zouden de Vlamingen Nederland via een opdracht aan de provincie Zeeland hebben gedwongen De Cloedt te onteigenen; dit alles onder het mom van noodzakelijk natuurherstel in de Westerschelde.

Slibdepot

Maar om natuurherstel ging het allang niet meer, zegt Robesin nu. „Ontpoldering moest zogenaamd het verlies compenseren van natuurwaarden in de zeearm door verdiepingswerkzaamheden om de Antwerpse haven bereikbaar te houden voor grote schepen”, vertelt hij. „In de kern draaide het om de grenzeloze expansiedrift van de haven van Antwerpen.”

17167434.JPG
Johan Robesin. beeld Johan Robesin
Robesin verwacht dat de Antwerpse havenbaronnen de Hedwigepolder als slibdepot willen gebruiken. „Ze geven geen bal om de natuur in de Westerschelde.” Met die slibberging kunnen ze miljoenen besparen op de 100 miljoen euro die ze jaarlijks kwijt zijn aan het op diepte houden van de toegang tot de haven van Antwerpen. Het ontpolderingsproject kost Vlaanderen zo’n 80 miljoen euro.

Intussen is het terugbrengen van het getij in de Hedwige in volle gang, zijn er zo’n 7000 bomen gerooid en lijkt het gebied volgens Robesin op „een grote woestijnvlakte waar niets meer herinnert aan de groene polder met vruchtbare akkers van vroeger.”

Robesin heeft niet de illusie om de onttakeling van de polder met zijn initiatief nog terug te kunnen draaien. De Cloedt heeft tot aan de Hoge Raad geprocedeerd en steeds bot gevangen.Robesin: „Het is niet mijn bedoeling dat er politiek koppen gaan rollen. Wel moet uit de parlementaire ondervraging duidelijk worden wat er mis is gegaan, wat we van die fouten kunnen leren en hoe dat onze toekomstige relatie met onze zuiderburen zal bepalen. Want de containerschepen die naar en van Antwerpen varen, worden almaar groter. Straks kunnen die nauwelijks meer verantwoord het Nauw van Bath, een engte in de Westerschelde, passeren. Misschien wil Antwerpen daar de aangrenzende polder ook wel ontpolderen…”

Consequent

De petitie van Robesin komt op een goed moment, nu in Den Haag door onder meer de toeslagenaffaire de roep om een opener bestuurscultuur luider klinkt dan ooit. Het is al de tweede keer dat Robesin zijn petitie over de Hedwige indient. De eerste keer was begin februari, vóór de verkiezingen, en zonder succes. Nu, na de verkiezingen met een Tweede Kamer in nieuwe samenstelling, probeerde hij het opnieuw en de Kamerleden hadden dit keer wél oren naar zijn pleidooi.„De SGP is de enige partij die consequent bleef in haar afwijzing van ontpoldering. Hopelijk dient zij een motie in om de parlementaire ondervraging in gang te zetten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer