Eerst testen, dan naar school
Middelbare scholen mogen vanaf maandag weer volledig open. Leerlingen hoeven dan onderling geen 1,5 meter afstand te houden; wél tot de docent. Voorwaarde is dat zij zich twee keer per week testen op corona.
Hoe riskant is het volledig openstellen van scholen?
De kans op een corona-uitbraak neemt sterk toe als scholieren onderling geen 1,5 meter afstand meer hoeven te houden. Het virus is nog lang niet weg uit Nederland: momenteel lopen er ruim 100.000 besmettelijke personen rond.
De afgelopen maanden hebben geleerd dat een virusuitbraak op school geen absurditeit is. Alleen al in april zijn daar zo’n 200 besmettingsclusters gevonden, ondanks het feit dat scholieren tot nu toe slechts enkele dagen per week naar school gingen.
Daarbij komt dat het loslaten van de anderhalvemeterregel zal leiden tot een forse toename van het aantal nauwe contacten van een besmettelijk persoon, schrijft minister De Jonge in een Kamerbrief. Dat betekent dat bij één besmetting een grote groep leerlingen in quarantaine kan worden geplaatst. Ook kan verdere heropening van de scholen leiden tot besmettingen onder leraren en ouders van leerlingen.
Toch denkt het Outbreak Management Team (OMT) dat openstelling van scholen relatief veilig kan, míts scholieren zich wekelijks twee keer laten testen en ze de al geldende maatregelen goed naleven. Die voorzorgsmaatregelen kunnen de verwachte toename van het aantal besmettingen bijna volledig reduceren, verwacht het OMT op basis van een modelstudie door het UMC Utrecht.
Wanneer kunnen scholieren en docenten zich laten testen?
De bedoeling is dat scholieren en onderwijspersoneel zich twee keer in de week preventief thuis testen om besmettingen op school te voorkomen.
Daarnaast kunnen scholen bij een besmetting risicogericht testen. In overleg met de GGD en een begeleider op school wordt dan bepaald welke leerlingen in quarantaine moeten en welke er een zelftest kunnen afnemen. De zelftesten zijn voor leerlingen en leraren die wel afstand hebben gehouden tot de besmette persoon, maar bijvoorbeeld in dezelfde ruimte hebben gezeten.
Wie klachten heeft die wijzen op een coronabesmetting, dient geen zelftest te doen maar zich direct bij de GGD te laten testen.
Het kabinet stelt de zelftesten kosteloos ter beschikking aan middelbare scholen. Alle scholen in het voortgezet onderwijs zouden deze vrijdag de testen ontvangen moeten hebben; het basisonderwijs is al eerder voorzien. Bij elkaar gaat het om 14 miljoen stuks. Die zouden voldoende moeten zijn voor de periode tot aan de zomervakantie, die over ruim zes weken begint.
Hoe werkt zo’n zelftest?
Leerlingen en docenten krijgen de zelftests mee naar huis, inclusief instructies.
De testen zijn relatief eenvoudig af te nemen, doordat ze minder diep de neus in gaan dan de reguliere coronatesten in de GGD-teststraat.
Is het testen verplicht?
Nee, het gebruik van een zelftest is altijd vrijwillig. Leerlingen of medewerkers die zich niet willen testen, mag de toegang tot school om die reden niet worden ontzegd.
Wel is zichzelf regelmatig testen een dringend advies en in het belang van de volksgezondheid.
Wat moet je doen bij een positieve uitslag?
Wie positief test, gaat in quarantaine én maakt een afspraak bij de GGD voor een reguliere test. Deze test is nodig ter controle en voor de start van bron- en contactonderzoek.