Opinie
Strijd tussen Israël en Hamas toont aan dat antisemitisme nog springlevend is

Een van de zaken die de strijd tussen Israël en de terreurbeweging Hamas heeft geleerd is dat het antisemitisme helaas nog springlevend is. De afgelopen dagen bleek dat bij demonstraties in tal van Europese steden. Het meest schrijnend is dat dit ook het geval is in Duitsland. Daar werd na de moord op 6 miljoen Joden in de Tweede Wereldoorlog gezegd: Dit nooit weer.

Hoofdredactie
21 May 2021 13:06
Demonstratie in Berlijn tegen Israël. beeld AFP, John MacDougall
Demonstratie in Berlijn tegen Israël. beeld AFP, John MacDougall

​De Centrale Joodse Raad in Duitsland had 2021 uitgeroepen tot een Joods Actiejaar. Concerten, rondleidingen, evenementen en feesten moesten voorkomen dat het antisemitisme verder toeneemt. Dat was het idee aan de vooravond van wat een feestjaar moest worden. Wie de kranten leest over de betogingen in de grote steden in Duitsland, weet dat er van een feestjaar geen sprake meer kan zijn. Zeker is ook dat het antisemitisme bestrijden door concerten en dergelijke geen zoden aan de dijk zet.

Wat er in diverse Duitse steden gebeurde, is niet gering. Demonstranten gingen met name zaterdag massaal de straat op om te demonstreren tegen Israël. Het bleef echter niet bij een protest tegen de Israëlische staat. De betogers brulden, zo staat letterlijk in de Duitse kranten, antisemitische leuzen en bedreigden bezoekers van synagogen. Agenten die de betogers tot de orde probeerden te roepen, werden uitgescholden en met stenen bekogeld. Tientallen ordehandhavers raakten hierbij gewond.

De betogers waren bijna allemaal moslims. De vrouwen droegen hoofddoekjes en de mannen zwaaiden met Turkse, Algerijnse en Palestijnse vlaggen. Stuk voor stuk verwensten ze de Joden. Het liefst zien ze dat de Israëlische staat van de aardbodem verdwijnt.

In de dagen die volgden, haastten de Duitse politici zich hun afschuw uit te spreken over wat was gebeurd. Bondspresident Steinmeier stelde: „Haat tegen Joden willen en zullen we niet dulden.”

Intussen wordt de vraag gesteld hoe deze ”dag van schande” heeft kunnen gebeuren. Duitse politici wijzen dan met name naar de Turkse president Erdogan. Die zweept de moslims wereldwijd op Israël te bestrijden. Zijn boodschap: Nu de Hagia Sophia weer een moskee is, is het volgende doel de verovering van de Tempelberg in Jeruzalem.

Dat is één kant van het verhaal. De politici moeten de hand ook in eigen boezem steken. Islamdeskundigen in Duitsland hebben de politiek bij herhaling ertoe opgeroepen het islamitisch antisemitisme te bestrijden, omdat het een gevaar vormt voor de rechtsstaat. Tot op heden is er amper actie ondernomen.

Gronich, de secretaris-generaal van de Europese Conferentie van Rabbijnen, vroeg zich terecht in het Zwitserse dagblad de Neue Zürcher Zeitung af of er nog wel plaats is voor de Joden in Duitsland en in Europa. „Wil men ons hier nog, of wil men ons niet meer?”

Europa moet die vraag beantwoorden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Commentaar

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer