Naar schatting 500 mensen hebben donderdagmiddag in Den Haag de politiek opgeroepen achter het recht van Israël te staan om zijn burgers te beschermen tegen aanvallen van Hamas.
Joodse muziek klinkt over de Koekamp, een parkje net naast het Malieveld in Den Haag. Musicus Christian Verwoerd speelt met een klein bandje Joodse liederen op een podium.
Uit het hele land komen mensen naar Den Haag om hun steun te betuigen aan Israël. Kees Heijstek (82), man met pet, twee kleine vlaggetjes en een grote Israëlische vlag toont een bord met de tekst: „Israël is Gods wonder”.
„Ik geloof in dat wonder”, legt de inwoner van Sprang-Capelle uit. „Anders zou Israël allang niet meer bestaan. Israël heeft vijf oorlogen overleeft. Hamas en Iran willen Israël vernietigen, maar God heeft een bijzonder plan met dit volk.”
Deelnemers aan de manifestatie, georganiseerd door Christenen voor Israël (CVI) en het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI), zwaaien enthousiast met Israëlische vlaggen. Een man met keppeltje draagt een stropdas met de vlag van de Joodse staat. Een spandoek meldt: „Bid voor de vrede van Jeruzalem”.
De organisatoren hebben een groter terrein toegewezen gekregen in verband met de verwachte opkomst. De politie is massaal aanwezig. Pakweg vijftien politiebusjes, twee politiepaarden en een peloton ME’ers staan paraat.
Een tegendemonstratie is afgeblazen. Twee vrouwelijke passanten maken opzichtig foto’s van deelnemers. De politie reageert alert. Agenten geven de twee een verblijfsverbod. „Wegwezen, anders word je opgepakt voor ordeverstoring.” Verdere ongeregeldheden blijven uit.
Paraplu
Onder een paraplu met Israëlische vlaggetjes spreken Jacqueline de Geus uit ’s-Gravendeel en Willy Wilschut uit Dordecht hun warme steun voor Israël uit. Geen reis is te ver voor dat doel. „Al had ik uit Brussel moeten komen.”
De media verspreiden een vals beeld over de strijd tussen Israël en de Palestijnen, zeggen de twee. „Israël vecht terug als het wordt aangevallen. Zij beginnen niet.”
Wilschut wijst naar een hoge kantoorflat. „Zie je dat gebouw? Als Israël zo’n gebouw van Hamas aanvalt, waarschuwen ze eerst de bewoners. Om onschuldige slachtoffers te voorkomen, terwijl Hamas burgers juist als menselijk schild gebruikt.”
Toespraken
Een klein legertje sprekers steekt Israël een hart onder de riem. Hanna Luden van het CIDI, CvI-directeur Frank van Oordt en CvI-voorzitter ds. Frank Heikoop, opperrabbijn Benyomin Jacobs, rabbijn Tamara Benima en Ronnie Eisenmann van het CIDI.
Hanna Luden van het CIDI spreekt haar grote zorg uit over het „onbegrijpelijke begrip” in Nederland voor de aanvallen van Hamas en Islamitische Jihad die de vernietiging van Israël nastreven. Ze roept de politici op „boter van hun hoofd” te halen.
CvI-directeur Frank van Oordt roept premier Rutte en minister Blok van Buitenlandse Zaken op direct in het vliegtuig naar Israël te stappen om „solidariteit” te betuigen: „Wij staan achter Israël.”
Van Oordt roept de regering op om op te komen voor de vrede en het geweld en de haat van Hamas te veroordelen. „Het Israëlische leger doet alles om slachtoffers te voorkomen, Hamas verschuilt zich achter burgers.”
Ronnie Naftaniël maakt zich zorgen om de toekomst. Hamas zal na een poosje Gaza weer opbouwen, terwijl Iran de terreurgroep weer voorziet an wapens. „De bevolking lijdt onder een regime dat kiest voor strijd in plaats van opbouw.”
Rabbijn Jacobs vraagt zich af of politieke partijen in Nederland zich realiseren dat ze met hun anti-Israëlhouding „haat aanwakkeren” in plaats van uitdoven? Weten politieke partijen dat moslims oproepen om over de hele wereld Joden te vermoorden? Ook in Nederland?
De bede van Jacobs is dat er spoedig vrede zal zijn voor alle inwoners van Israël ongacht hun afkomst, maar ook voor Israëls buurlanden en de onschuldige burgers van Gaza. „Shalom.”
Eregast
Eregast is de Israëlische ambassadeur Naor Gilon. Hij wijst erop dat Israël vrienden heeft in vele landen in de wereld. En in Urk. „Hartverwarmend om zoveel mensen, Joden en niet-Joden bij deze bijeenkomst samen te zien”, zegt de ambassadeur.
Gilon wijst erop dat Israël het recht heeft zichzelf te verdedigen tegen de meer dan 4000 raketten die Hamas met hulp van Iran heeft afgevuurd op burgerdoelen in Israël.
„Ik ben erg ontroerd door de manifestatie”, zegt ambassadeur Gilon na afloop desgevraagd. „Natuurlijk heeft dit zin. Het is een demonstratie van de liefde voor Israël.” De ambassadeur verklaart deze „belangrijke boodschap” over te brengen an de Israëlische regering.
Kamerleden
De manifestatie vindt plaats net voor een bespreking van Kamerleden over de geweldsexplosie in Israël en Gaza. CIDI en CVI bieden hen een manifest aan met de oproep om de invloed van terreurorganisaties in Europa te bezweren, Israel in zijn recht op zelfverdediging te steunen en antisemitisme grondig te bestrijden.
CU-Kamerlid Don Ceder, SGP’er Kees van der Staaij, PVV’er Gidi Markuszower, JA21-politici Nicki Pauw en Dirk-Jan Eppink vinden nog even tijd om sympathie voor Israël te betuigen. Sara van Oordt van CvI geeft alle politici een Israëlische vlag mee. „Voor de fractiekamer”, zegt ze. „En misschien voor de Tweede Kamer.”
De Israël-manifestatie is een tegenhanger van de vele pro-Palestijnse demonstraties van de afgelopen dagen. „Daarom is het belangrijk om nu te laten zien dat Israël veel vrienden heeft in Nederland”, zeggen CIDI en CvI.
„Hiermee willen we een krachtig signaal afgeven aan de Nederlandse overheid om Israël ook in moeilijke tijden als deze te steunen. Wij weten ons onopgeefbaar verbonden met het volk en de staat Israël.”