Demissionair Mark Rutte heeft zondag gesprekken gevoerd met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de Palestijnse president Mahmoud Abbas. Hij heeft daarin aangedrongen op het zo snel mogelijk beëindigen van de strijd. Ook liet hij ze weten de bemiddeling te steunen door Egypte en de Verenigde Naties en te komen tot een staakt-het-vuren, meldde Rutte via Twitter.
De premier heeft daarnaast zijn zorgen geuit „over de situatie op de Westelijke Jordaanoever en beide leiders gevraagd hun best te doen om daar verdere confrontaties te voorkomen.” Het ging om de gebeurtenissen die vooraf gingen aan de gevechten, zoals de situatie in Jeruzalem. „Ik heb erop aangedrongen de Palestijnse families in Sheikh Jarrah die bedreigd worden met uitzetting, permanent in hun huis te laten blijven en opgeroepen tot het respecteren van de status quo op de heilige plaatsen en daarbij ook Jordanië te betrekken.”
De premier stelt voorop dat een verdere escalatie en daarmee nog meer Palestijnse en Israëlische burgerslachtoffers moeten worden voorkomen. „Ik ben bezorgd dat steeds meer burgers, onder wie veel kinderen, slachtoffer worden van het geweld. Ik heb bij allebei mijn medeleven betuigd met de slachtoffers. Ik heb de raketbeschietingen op Israël veroordeeld. Israël heeft het recht zichzelf daartegen te verdedigen, maar moet als juist een sterk land ook diens verantwoordelijkheid nemen en bij zijn zelfbescherming proportioneel handelen binnen de grenzen van internationaal recht.”
In meerdere Europese steden zijn betogers zaterdag de straat op gegaan uit solidariteit met de Palestijnen. Bij een pro-Palestijnse betoging in Den Haag zijn zes mensen aangehouden. Een 26-jarige man uit Woudenberg werd gearresteerd nadat hij een agent in het gezicht sloeg en taserde. Vijf anderen zijn aangehouden voor openlijke geweldpleging, nadat ze stenen gooiden naar de politie. Het gaat om vijf mannen tussen de 16 en 28 jaar uit Den Haag, Maassluis en Waddinxveen.
In Den Haag kwamen zaterdag honderden mensen samen bij verschillende pro-Palestijnse betogingen. Op het Malieveld verzamelde zich de grootste groep, van ongeveer vijfhonderd mensen. De demonstratie verliep rustig, maar aan het eind van de bijeenkomst, rond 17.00 uur, moest de politie toch ingrijpen.