live
Binnenland

RIVM: 5608 coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zette Nederland woensdag 28 april de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog de laatste ontwikkelingen rondom het coronanieuws.

Webredactie 14 May 2021 18:36

Advertentie

Reisorganisaties verwachten zaterdag ‘hausse aan boekingen’

Reisorganisaties verwachten zaterdag een „hausse aan boekingen” voor vakanties omdat het ministerie van Buitenlandse Zaken dan bekendmaakt welke landen een positief reisadvies krijgen. Naar verwachting gaat het om onder meer de vakantie-eilanden Ibiza, Mallorca, Gran Canaria en diverse Griekse eilanden die een groen of geel reisadvies krijgen.

Al vanaf deze week stijgt het aantal boekingen voor een vakantie fors bij reisorganisaties TUI, Sunweb en Corendon. „Veel mensen durven naar aanleiding van de persconferentie van dinsdag weer te boeken”, vertelt de woordvoerster van TUI. „Voor de zomer, maar ook al wel voor mei en juni. Ik verwacht dat als morgen duidelijk is welke landen en delen van landen een positief reisadvies krijgen, dat mensen ook veel gaan boeken voor een vakantie op korte termijn, dus vóór het hoogseizoen.”
Ook Sunweb ziet dat mensen het boeken van een vakantie weer aandurven. „We zien nu zelfs dat mensen hun vakantie van september omboeken naar juni of zelfs eerder”, vertelt een woordvoerster. „Mensen kunnen duidelijk niet wachten om weer naar het buitenland op vakantie te gaan.”

Volgens de directeur van reisorganisatie Corendon, Steven van der Heijden, zijn er ook mensen die juist nog even wachten met het boeken van hun vakantie: „Omdat vanaf nu steeds meer landen een positief reisadvies krijgen, wachten mensen ook tot het land van hun voorkeur groen of geel wordt.”

Van der Heijden is positief over de zomer omdat „het in steeds meer Europese landen de goede kant op gaat met het aantal besmettingen per 100.000 inwoners”. En „hoe meer landen een geel of groen reisadvies krijgen, hoe meer boekingen”. Van der Heijden hoopt dat de situatie in Nederland ook snel verbetert, „zodat landen ook zonder restricties Nederlanders willen ontvangen”.

Gratis PCR-coronatesten van de overheid voor niet-gevaccineerde reizigers zit er waarschijnlijk niet in. Daarom heeft Sunweb besloten om kinderen tot en met 18 jaar een gratis PCR-test aan te bieden. Volwassenen betalen via Sunweb 40 euro voor de test. „We vinden dat vakantie voor iedereen toegankelijk moet zijn, daarom bieden we gratis tests aan voor kinderen zodat een vakantie voor een gezin niet opeens te duur wordt”, licht de woordvoerster toe.

Pro-Palestijnse demonstratie Jaarbeursplein ontbonden om drukte

De burgemeester van Utrecht heeft, in samenspraak met politie en OM, de pro-Palestijnse demonstratie op het Jaarbeursplein ontbonden omdat het te druk is. Dit betekent dat iedereen nu wordt verzocht het plein te verlaten. Volgens de gemeente is de organisatie niet in staat te garanderen dat de coronamaatregelen worden nageleefd.

ANP-431361684.jpg
beeld ANP

Op het Jaarbeursplein was plek voor 500 betogers, vrij snel na het begin van de demonstratie riep de gemeente Utrecht demonstranten al op niet meer te komen omdat dat maximum al bereikt was. Bij meer demonstranten zou de regel voor 1,5 meter afstand in het geding komen.

De demonstratie onder de noemer ‘Free Palestina’ is naar aanleiding van de escalatie van het Palestijns-Israëlisch conflict.

Ministerie komt vrijdagnacht met versoepelde reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakt in de nacht van vrijdag op zaterdag om 01.00 uur bekend welke landen een versoepeld reisadvies krijgen. Tot 15 mei geldt het algemene reisadvies om niet naar het buitenland te reizen, maar vanaf zaterdag komt er weer een reisadvies per land.

De reisadviezen zijn te zien op de website wijsopreis.nl. Te verwachten is dat landen als Portugal en Finland weer een geel reisadvies krijgen. Dat houdt in dat men er waakzaam moet zijn maar reizen ernaartoe niet langer wordt afgeraden. Ook Spaanse eilanden zoals Ibiza en Mallorca, en Griekse eilanden in de Egeïsche Zee zouden ervoor in aanmerking komen.
Nu hebben alle landen nog een oranje reisadvies. Dat betekent dat alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Sommige landen krijgen naast het oranje reisadvies ook het label „zeer hoog risico”, bijvoorbeeld als er buitengewoon veel coronabesmettingen zijn of als er een mutatie van het coronavirus rondgaat. Reizigers vanuit die landen moeten tien dagen in quarantaine, die mogelijk verkort kan worden naar vijf dagen bij een negatieve coronatest. Wel moet de Eerste Kamer nog voor het wetsvoorstel hierover stemmen.

Vliegverbod weer verlengd, uitzondering voor schrijnende gevallen

Het verbod op vluchten uit Zuid-Afrika, India en landen in Midden- en Zuid-Amerika wordt verlengd tot 1 juni. Het zou op 15 mei aflopen, maar het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het verbod toch in stand te houden zolang er nog geen quarantaineplicht wordt gehandhaafd. Nu leeft men de quarantaineregels nog te slecht na om het vliegverbod op te heffen, aldus het OMT.

ANP-430074417.jpg
beeld ANP

Specifiek gaat het om vluchten uit India, Zuid-Afrika, Panama, de Dominicaanse Republiek en alle landen in Zuid-Amerika. De vliegverboden naar deze gebieden gelden vanwege de virusmutaties die daar rondgaan.

Wel komt er een uitzondering voor schrijnende gevallen. Het gaat dan om mensen die vanwege „zwaarwegende familieredenen”, zoals het bezoeken van een begrafenis of terminaal zieke familieleden, naar Nederland willen. Voor bijvoorbeeld vrachtvluchten en vluchten met medisch personeel aan boord golden al uitzonderingen.

WHO: geen kinderen inenten maar vaccins naar arme landen

Om de coronapandemie onder de duim te krijgen zouden rijke landen armere landen van vaccins moeten voorzien voordat ze overgaan tot het inenten van kinderen. De chef van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, heeft dat gezegd.

Tedros wil dat de landen die al ver zijn met het inenten van hun bevolking vaccins geven aan Covax, een internationaal programma dat vaccins beschikbaar stelt aan armere landen. De WHO-baas begrijpt wel waarom sommige landen kinderen en adolescenten willen vaccineren, maar doet een dringend beroep op hen dit te heroverwegen.

Tedros wees erop dat het tweede jaar van de pandemie veel dodelijker dreigt te worden dan het eerste, waarbij vooral de situatie in India erg zorgwekkend is. Daar overlijden de laatste dagen volgens officiële cijfers meer dan 4000 mensen per dag aan Covid-19, maar dat aantal ligt vermoedelijk aanzienlijk hoger.

Maar ook in landen als Nepal, Sri Lanka, Vietnam, Cambodja, Thailand en Egypte is de toestand nijpend, aldus Tedros. Volgens hem gaat momenteel maar 0,3 procent van de vaccinproductie naar landen met lagere inkomens. Daardoor zijn er op veel plekken te weinig doses om zorgpersoneel te vaccineren en worden ziekenhuizen overspoeld met mensen die dringende zorg nodig hebben.

RIVM: 5608 nieuwe coronagevallen, weer lager dan weekgemiddelde

Het RIVM meldt dat tussen donderdag- en vrijdagochtend 5608 nieuwe coronagevallen aan het licht zijn gekomen. Dat zijn er voor de zesde dag op rij minder dan het weekgemiddelde. Afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 6220 nieuwe coronagevallen per dag gemeld.

Donderdag maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu melding van 6062 nieuwe gevallen. Dat aantal heeft het RIVM vrijdag iets naar beneden toe bijgesteld. Aanvankelijk sprak het instituut van 6088 positieve tests tussen woensdag- en donderdagochtend.

Het aantal coronagevallen neemt per week gestaag af. In totaal werden afgelopen zaterdag tot en met vrijdag 43.541 mensen positief getest. Dat gaat omgerekend om 250 besmette mensen per 100.000 inwoners, het laagste aantal sinds 20 maart. In de week van 1 tot en met 7 mei werden in totaal 49.736 mensen positief getest en in de laatste zeven dagen van april waren dat er 51.353.

In Amsterdam hoorden tussen donderdag- en vrijdagochtend 323 mensen dat ze positief zijn getest op corona. In Rotterdam waren dat er 310. Ook in Den Haag (178), Utrecht (112) en Venlo (95) kwamen relatief veel besmettingen aan het licht.

Het RIVM noteerde 10 sterfgevallen door Covid-19 tussen donderdag en vrijdag. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. In totaal stierven tot dusver meer dan 17.400 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Sinds het begin van de uitbraak werden landelijk al bijna 1,59 miljoen mensen positief getest. Waarschijnlijk komt dat aantal zondag of maandag boven de 1,6 miljoen uit.

Instroom in ziekenhuizen blijft dalen

Het aantal coronapatiënten dat op een verpleegafdeling of intensive care komt te liggen, blijft hard dalen. In de afgelopen 24 uur zijn 163 mensen nieuw opgenomen in een ziekenhuis. Dat is het laagste aantal sinds 22 februari. Het is niet duidelijk in hoeverre het lage aantal opnames te maken kan hebben met Hemelvaartsdag.

Volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) hebben ziekenhuizen in de afgelopen zeven dagen 1657 nieuwe coronapatiënten opgenomen. Dat komt neer op een gemiddelde instroom van 236,7 mensen per dag, het laagste peil sinds 13 maart.

Sinds de piek eind april is de gemiddelde instroom in de ziekenhuizen met ruim 24 procent gedaald. Het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, vindt dat de coronamaatregelen volgende week kunnen worden versoepeld als het gemiddelde aantal opnames ongeveer 20 procent lager ligt.

Het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen steeg wel licht. Ziekenhuizen behandelen nu 2250 coronapatiënten, 19 meer dan op donderdag. In de drie voorgaande dagen waren 256 ziekenhuisbedden vrijgekomen. Verpleegafdelingen kregen het iets drukker, het aantal patiënten daar steeg met 24 naar 1522. Het aantal coronapatiënten op de intensive cares daalde voor de negende dag op rij. Die vleugels behandelen nu 728 mensen, vijf minder dan op donderdag en het laagste aantal sinds 2 april.

Italië versoepelt quarantaineplicht voor inkomende reizigers

Italië versoepelt vanaf zondag de quarantaineplicht voor inkomende reizigers. Mensen uit onder meer de Europese Unie hoeven niet langer in quarantaine als ze een negatieve coronatest kunnen overleggen.

Het nieuwe beleid geldt ook voor reizigers die uit de Schengenlanden, het Verenigd Koninkrijk en Israël komen. Premier Mario Draghi heeft gezegd dat de terugkeer van toeristen cruciaal is voor het herstel van Italië. Het land met de op twee na grootste economie van de eurozone is zwaar getroffen door de pandemie. De Italiaanse economie kromp vorig jaar met 8,9 procent.

De Italianen worstelden een jaar geleden met een zware eerste besmettingsgolf. Het Europese land was daarmee het epicentrum van de pandemie op het continent. Sinds februari vorig jaar zijn meer dan 120.000 coronagerelateerde sterfgevallen geregistreerd.

Na een nieuwe toename van het aantal besmettingen testten er in de afgelopen weken weer minder mensen positief op het coronavirus. De regering is daarom begonnen met het versoepelen van de maatregelen. Sinds vorige maand zijn de terrassen weer open en mogen ook bioscopen en musea weer gasten verwelkomen. De avondklok geldt nog wel.

Aantal coronabesmettingen in noorden met een kwart gedaald

Het aantal coronabesmettingen in Noord-Nederland is de afgelopen twee weken met een kwart gedaald naar ongeveer 160 per week op 100.000 mensen. Dat meldt het Acute Zorgnetwerk Noord-Nederland. In de zeven dagen tot en met deze week donderdag had Nederland als geheel gemiddeld ruim 261 positieve tests per 100.000 mensen, het laagste aantal overigens sinds 22 maart.

ANP-426807834.jpg
beeld ANP, ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Inmiddels is ruim 30 procent van alle volwassenen in Noord-Nederland volledig tegen het virus ingeënt. Tot en met zondag 9 mei zijn in Nederland naar schatting meer dan 6,4 miljoen vaccinaties toegediend: bijna 5 miljoen eerste prikken en ruim 1,4 miljoen tweede.

„De druk op de klinische Covid-bedden in de noordelijke ziekenhuizen is afgenomen, maar de druk op de ic-capaciteit blijft vooralsnog hoog”, aldus het Zorgnetwerk voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. „De beperkte ruimte die ontstaat wordt gebruikt voor de zorg die binnen zes weken moet worden geleverd om gezondheidsschade te voorkomen”, meldt de organisatie. Intussen neemt het noorden ook nog „regelmatig” patiënten over uit ziekenhuizen in andere regio’s om te helpen de ic-druk beter te spreiden.

Advertentie

Een op de tien Belgen volledig gevaccineerd

Een op de tien Belgen is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Volgens het gezondheidsinstituut Sciensano hebben 1.196.831 inwoners van België, ofwel 13 procent van alle volwassenen, de nodige prikken gehad. Dat komt overeen met 10,4 procent van de totale bevolking.

Er zijn in totaal nu vijf miljoen prikken gezet. Het aantal mensen dat minstens een eerste prik toegediend kreeg, is opgelopen tot iets meer dan 3,8 miljoen. Dat is 41,5 procent van de volwassenen, ofwel 33,2 procent van de totale bevolking.

De coronacijfers blijven dalen. Voor het eerst sinds maart liggen er vrijdag minder dan 2000 Belgen in het ziekenhuis met Covid-19, een daling met 20 procent ten opzichte van vorige week, aldus Sciensano. Van hen liggen er 647 op de intensivecareafdelingen, 13 procent minder dan vorige week.

De Nederlandstalige inwoners van België zijn meer bereid om zich te laten inenten dan de Franstaligen. Volgens een motivatiebarometer van drie universiteiten (UGent, UCLouvain en de ULB in Brussel) weigert 38 procent van de Franstaligen een vaccin, tegenover 20 procent van de Vlamingen, schrijft onder andere Le Soir.

Duitse nieuwe besmettingen weer onder de 100 per 100.000 per week

Het aantal nieuwe besmettingen per week is in Duitsland weer onder de 100 per 100.000 inwoners gezakt, melden de gezondheidsautoriteiten. Het aantal nieuwe besmettingen per week is voor de regering de graadmeter voor het opleggen van beperkingen en de sluiting van ondernemingen.

AFP_99J7DM.jpg
beeld AFP, Ina FASSBENDER

Bondskanselier Merkel heeft recent met haar regering ingegrepen in het vooral door de deelstaten bepaalde coronabeleid om strengere maatregelen te nemen. Ze noemt dat de noodrem. Die noodrem wordt ingezet als er plaatselijk meer dan 100 nieuwe gevallen per 100.000 inwoners zijn.

Het gaat nu landelijk om 96,5 gevallen en dat is voor het eerst sinds 20 maart. Een week geleden stond het getal nog op 126. Verscheidene deelstaten inclusief de hoofdstad Berlijn hebben al laten weten dat ze in de komende dagen beperkingen willen gaan opheffen.

In Duitsland zijn nu circa 3,57 miljoen besmettingen vastgesteld en de meeste mensen zijn genezen of hadden geen ziekteverschijnselen. Het land van 84 miljoen inwoners telt nu ongeveer 230.000 actieve gevallen. Volgens de autoriteiten zijn sinds de uitbraak van de pandemie in het land ruim 86.000 mensen met of door het virus overleden.

Lege stoelen bij Australische repatriëringvlucht vanuit India

De eerste Australische repatriëringsvlucht vanuit India vertrekt vanwege coronabesmettingen maar met de helft van de passagiers. Meer dan veertig mensen, die al sinds begin mei in het land vastzitten, zijn volgens lokale media positief getest. Zij en hun nauwe contacten mogen nog niet terugkeren, zeventig anderen wel.

De vlucht van vrijdag is de eerste van de drie die de regering al heeft ingepland. Die autoriteiten weerden alle reizigers uit India vanwege de coronacrisis in dat land, maar kwam daar na veel kritiek op terug. Hoewel de internationale grenzen al ruim een jaar grotendeels zijn gesloten, mochten Australische staatsburgers en inwoners altijd vanuit het buitenland terugkeren.

In India zijn ongeveer 9000 Australische staatsburgers en inwoners die terug naar huis willen. Australië wil eind juni duizend van hen hebben gerepatrieerd. Kwetsbare mensen krijgen hierbij voorrang. Zij moeten zich voor vertrek laten testen op het coronavirus en mogen alleen met een negatieve uitslag mee.

De passagiers moeten bij terugkomst twee weken in quarantaine. Dat gebeurt onder meer in Howard Springs. De afgelegen quarantainefaciliteit in die noordelijke stad kan nu elke twee weken 1000 mensen opvangen. De regering wil de capaciteit in juni hebben verdubbeld.

Het inreisverbod voor mensen uit India duurt nog tot en met zaterdag. Tot die tijd is het voor mensen zonder Australische nationaliteit of verblijfsvergunning verboden om naar Australië te komen. Op overtreding staat een boete of een celstraf, net als bij het negeren van de quarantaineplicht in het land.

„Nederland ligt dwars bij verplichte gratis PCR-test"

Het voorstel van de Europese Commissie om PCR-coronatests verplicht gratis te maken lijkt te stranden, mede door tegenwerking van de Nederlandse regering. Dat meldt BNR.

Ongevaccineerde reizigers hebben de test deze zomer waarschijnlijk nodig voor een reis naar een ander EU-land. De lidstaten moeten het voorstel van de EC nog goedkeuren, Nederland is een van de grote dwarsliggers.

ANP-426808022.jpg
beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Nederland vreest dat bedrijven die coronatests aanbieden de dupe worden van verplichte gratis tests, blijkt uit navraag van BNR onder Europarlementariërs. Het verdienmodel van de commerciële aanbieders dreigt dan volledig weg te vallen.

De Europese Commissie is niet meer in de lead, zegt GroenLinks-Europarlementariër Tineke Strik, zelf voorstander van gratis tests, tegen BNR. „Het gaat over de onderhandelingen tussen parlement en de raad. Nederland is niet enthousiast en wil het wel mogelijk houden om de kosten van PCR-tests in rekening brengen. Op de markt is een test al gauw 100 euro, dus het kan echt een drempel vormen, zeker als je met een gezin moet reizen en vaker een test moet laten doen.”

Een gratis test is voor de commerciële testaanbieders niet rendabel te krijgen, waarschuwt Rasmus Emmelkamp, directeur van Spoedtest.nl. „Zo’n test is al vrij duur doordat er veel bij komt kijken: nadat die is afgenomen moet hij worden vervoerd naar een laboratorium en vervolgens moeten wij de gegevens beveiligen. We zijn voor een zo goedkoop mogelijke test, maar gratis is wat ons betreft onhaalbaar.”

Cruisewereld eist vaccinatiebewijs van passagiers

Verplichte vaccinatie om op reis te gaan. De reisbranche wil er voorlopig niet aan, behalve de cruisewereld. Verschillende maatschappijen organiseren cruises waarvoor alleen maar mensen die geprikt zijn aan boord mogen, schrijft De Telegraaf.

Wie in luxe langs Griekse eilanden, Spaanse costa’s en Italiaanse havens wil, moet vooralsnog geprikt zijn. Op een enkele maatschappij na eisen alle grote cruisemaatschappijen, zoals Carnival, Disney en Holland America Line (HAL), een bewijs van vaccinatie. „Dat heeft vooral te maken met overheden en de onzekere situatie, het is wat mij betreft geen beleid voor de lange termijn. Het is namelijk niet iets wat wij zelf willen”, legt Nico Bleichrodt, vicepresident International Sales bij HAL uit.

Een vaccinatieplicht is voor veel branches een taboe, omdat het mensen buitensluit. Topman Harry Sommer van Norwegian Cruise Lines ziet echter dat de vaccinatieverplichting mensen niet afschrikt. „We hebben de eerste cruises in de Middellandse Zee aangekondigd voor eind juli, en die waren rap uitverkocht. We hebben zelfs twee extra Europese afvaarten aangekondigd vanwege de vraag.”

Weer 4000 coronadoden in India afgelopen etmaal

Het aantal geregistreerde coronadoden in India is in het afgelopen etmaal met nog eens 4000 toegenomen, heeft het Indiase ministerie van Volksgezondheid gemeld. Het totale officiële dodental van de epidemie komt daarmee op 262.317 te staan in India.

431325644.jpg
Ahmedabad, India. beeld EPA, DIVYAKANT SOLANKI

Doordat er in de afgelopen 24 uur nog eens 343.144 nieuwe besmettingen zijn geregistreerd, stijgt het totale aantal besmettingen er nu tot boven de 24 miljoen. India heeft inmiddels het op een na hoogste aantal besmettingen en het op twee na hoogste dodental ter wereld.

Opleving reizen na coronabeperkingen doet Airbnb goed

Vakantieverhuurplatform Airbnb heeft in de eerste drie maanden van dit jaar geprofiteerd van het opheffen van coronabeperkingen in verschillende landen, waaronder thuisland de Verenigde Staten. Het bedrijf noteerde voor 10,3 miljard dollar aan boekingen, ruim de helft meer dan in het eerste kwartaal van vorig jaar toen de coronacrisis begon en de reiswereld vrijwel tot stilstand kwam.

Het bedrijf geeft verder aan dat de situatie met iedere maand verder verbetert. Zo werd er in april alweer meer geboekt dan in maart. „Het herstel in de eerste twee kwartalen overtreft onze eigen verwachtingen”, laat het Amerikaanse bedrijf weten. Desondanks spreekt Airbnb geen verwachtingen uit voor het lopende kwartaal. Het bedrijf verwijst naar de voortdurende impact van de coronamaatregelen als reden om dat niet te doen.

De omzet van Airbnb steeg met 5 procent naar 887 miljoen dollar. Bijna 60 procent daarvan kwam uit de VS waar mensen ervoor kiezen om een tijdje ergens anders heen te gaan nu ze toch op afstand kunnen werken. Bijna een kwart van de boekingen waren voor vier weken of langer. Ook de ruime beschikbaarheid van vaccins maakt dat Amerikanen weer meer reizen.

Ondanks de opleving lijdt Airbnb nog wel verlies, een kleine 1,2 miljard dollar. Dat is aanzienlijk meer dan een jaar eerder omdat het bedrijf leningen afbetaalde die het tijdens de pandemie had afgesloten.

Airbnb gaf minder uit aan marketing, maar moet die uitgaven mogelijk weer opvoeren. Concurrenten Booking en Expedia hebben allebei aangegeven te willen groeien in de verhuur van zogeheten alternatieve accommodatie. Die categorie omvat onder meer de verhuur van kamers in woningen of hele woningen en is juist het segment waarin Airbnb de grootste is.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer