Binnenland

Christenwetenschapper: Telkens stilgezet worden bij bestuur van boven

„Een christen moet geloof en wetenschap geen geweld aandoen door die twee op één lijn te krijgen.” Dat stelde prof. Eric Boersma, christen en hoogleraar klinische epidemiologie, woensdagavond bij studentenvereniging Solidamentum.

Anne Vader
29 April 2021 11:09
Prof. Boersma sprak woensdagavond voor studentenvereniging Solidamentum over de verhouding tussen geloof en wetenschap. beeld Emma Benschop
Prof. Boersma sprak woensdagavond voor studentenvereniging Solidamentum over de verhouding tussen geloof en wetenschap. beeld Emma Benschop

Voor het eerst sinds maanden zit een deel van de studenten weer bij elkaar. Dertig –exclusief ‘personeel’– verspreiden zich door de ruime kerkzaal in Gouda. Vanaf een groot scherm kijken kleine schermpjes mee via Zoom. Een somber verhaal over de wetenschap wil prof. Boersma niet houden voor hen. Hij belooft wel een kritisch verhaal.

Moderne wetenschap biedt mensen de mogelijkheid om zich aan het geloof te ontworstelen, zegt hij. „Dat we een punt bereiken waarop God niet meer nodig is. Samen krijgen we corona eronder – dankzij de wetenschap.”

Op het eerste gezicht lijkt het onmogelijk om als christen te werken in een wetenschappelijke omgeving. „Het kan ook niet anders of een christen-wetenschapper ervaart spanning met zijn geloof.” Toch is het volgens de hoogleraar van het Erasmus MC „niet onwetenschappelijk” om in God te geloven. In het geloof gaat het ook om ervaring, en ervaringen kunnen zonder bewijs waar zijn. Ook sluit wetenschap subjectiviteit niet uit. „Zeker bij de duiding van feiten speelt het wereldbeeld van een onderzoeker mee.”

Het geloof in God als Schepper van de mens noemt prof. Boersma zelfs „een cruciale overtuiging voor de wetenschap. Die heeft immers geen zin als we niet geloven in de betrouwbaarheid van ons vermogen.”

Als de uitkomsten van wetenschappelijk onderzoek in strijd lijken met de Bijbel, dan moet dat een christen bescheiden maken, vindt hij. „Laten we geloof en wetenschap geen geweld aandoen door ze op één lijn te krijgen.” Neem de Bijbelse gegevens over de tempel van Salomo, waar de verhouding tussen omtrek en diameter niet kloppen met het getal pi. „Die kennis was toen niet bekend”, stelt de hoogleraar nuchter vast.

Hartinfarct

„Hoe ver kan een christen meegaan in de moderne wetenschap?” wil een student weten. Prof. Boersma wijst op het bewustzijn van de filosofie achter de wetenschap: dat verschijnselen volledig verklaard kunnen worden door oorzaak en gevolg. „Je kunt dat aanvaarden als goede methode en tegelijk belijden dat de Heere God in Zijn voorzienigheid dé oorzaak is.” Hij weet: „Je moet daar telkens met de haren bijgesleept worden. Het is goed om in een kerkdienst stilgezet te worden bij het feit dat de Heere alles bestuurt.”

Hij noemt als voorbeeld het onderzoek naar de oorzaak van een hartinfarct. „Dan kijkt een arts naar leefstijl en bloeddruk, om herhaling te voorkomen. Die stelt niet vast dat het de tijd van de Heere God was. Toch is het nodig dat Zondag 10 over de voorzienigheid geregeld langskomt, om weer te beseffen dat er Iemand boven staat.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer