live
Binnenland
EU: China en Rusland zaaien agressief twijfel over onze vaccins

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Na een lockdown van enkele maanden zet Nederland woensdag de eerste stap in het openingsplan. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie 28 April 2021 20:26

Advertentie

EU: China en Rusland zaaien agressief twijfel over onze vaccins

China en Rusland zaaien „op een agressieve manier” twijfel over in het Westen gemaakte coronavaccins. Met een op volle toeren draaiende nepnieuwsmachine hemelen ze tegelijkertijd hun eigen vaccins op groteske wijze op, zegt de Europese Unie. En bij dat alles schuwen ze ook intimidatie niet.

Nu de wereld niet langer hunkert naar mondkapjes maar naar een coronaprik, is ook het strijdperk van de propagandaoorlog verschoven, constateert de buitenlanddienst van de EU. De strijd is sinds begin dit jaar bovendien verhevigd, stelt de EEAS in een onderzoeksrapport. Peking en Moskou proberen westerse vaccins en in een moeite door de Europese aanpak van de coronacrisis en de Europese overheden zelf, zwart te maken. De twee rivalen van de EU op het wereldtoneel zijn erop uit EU-burgers aan te praten dat liberale democratieën de epidemie niet aankunnen, meent de EEAS. Dat ze beter af zouden zijn in een autoritaire staat als China en Rusland.

ANP-430673569.jpg
Een schenking Chinese Sinopharm-vaccins komt aan op de luchthaven van Damascus, Syrië. beeld AFP, Louai Beshara

Dat Rusland de loftrompet steekt over zijn Spoetnik V-vaccin en China jubelt over Sinopharm en Sinovac steekt de EU niet zozeer, zegt de EEAS. Maar die zelfpromotie gaat hand in hand met agressieve aanvallen op westerse coronavaccins en bijvoorbeeld de Europese vaccintoezichthouder EMA. En dat gebeurt opzettelijk en gecoördineerd, met behulp van staatsmedia of hun marionetten. Moskou en Peking zetten vervolgens Facebook en andere sociale media, zelfs de accounts van eigen diplomaten, met succes in om de misleidende informatie rond te toeteren.

Rusland en China maken volgens de EEAS handig gebruik van bestaande twijfels over bijvoorbeeld de veiligheid van vaccins als die van AstraZeneca. Ook al langer circulerende complottheorieën voeden ze en zetten ze naar hun hand. Zo verspreidt China het verhaal dat het virus uit een westers laboratorium afkomstig is.

Nieuw is dat het niet langer blijft bij de verspreiding van desinformatie. De misleiders proberen ook tegengeluiden te onderdrukken, zegt de EEAS. Wie weerwerk biedt, riskeert te worden geïntimideerd, ondervond een EU-bron naar eigen zeggen zelf.

Ironisch genoeg waagt Rusland het om juist de EU van misleiding te betichten, zegt de bron. Zo meldden Russische media op gezag van bronnen in het Kremlin dat Brussel een lastercampagne tegen Spoetnik zou willen beginnen. Compleet met foto’s van overleden gevaccineerden.

Drukke eerste terrasdag verloopt zonder problemen

Op de eerste dag dat in Nederland de terrassen weer beperkt open mochten, maakten duizenden mensen gretig gebruik van deze mogelijkheid. Het leidde op sommige plekken tot lange rijen wachtenden, maar voor zover bekend nergens tot grote problemen.

De terrassen op het Leidseplein in Amsterdam stroomden aan het einde van de middag langzaam leeg. Mensen verlieten rustig een voor een het terras, een aantal mensen bleef nog zitten om de laatste drankjes op te maken, maar om 18.10 uur waren alle terrassen op het plein leeg en werden de stoelen al opgeruimd door het personeel. In het Vondelpark was het een half uur na sluitingstijd van de terrassen niet drukker dan normaal. Hier en daar liepen wat groepjes mensen, maar er waren geen grote groepen aanwezig. Politie en boa’s zijn in het park en houden toezicht.

De terrassen in het centrum van Rotterdam zaten woensdagmiddag tjokvol. Tegen 18.00 uur liep het leeg. Op sommige tafels stonden nog wel volle glazen bier. Gasten werden nog niet weggestuurd, maar iedereen leek op de hoogte te zijn van de sluitingstijd.

Op de Grote Markt in het centrum van Breda verliep de middag ook zonder wanklank. Ook hier leken de terrasbezoekers zich te realiseren dat het om 18.00 uur sluitingstijd is. Vanaf 17.30 uur verlieten zij dan ook rustig de terrassen.

Voor de opening van de terrassen, die bijna een half jaar dicht waren, geldt een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen en zich van tevoren registreren. Entertainment op of rond het terras is niet toegestaan. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht.

RIVM maakt belronde voor achterstallige registratie coronavaccins

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zet vanaf woensdag extra personeel in om duizenden huisartsen en zorginstellingen op het hart te drukken de gegevens van gevaccineerden door te voeren in het landelijke registratiesysteem. Het OMT uitte in haar jongste advies zorgen over het achterblijven van de registratie van het aantal gezette coronavaccins.

Volgens het Outbreak Management Team staat naar schatting 70 procent van het aantal gezette vaccinaties in het landelijke vaccinatieregister. 90 procent van die geregistreerde vaccinaties komt van de GGD’en. Vooral van huisartsen en instellingen ontbreekt informatie. Volgens het OMT bemoeilijkt de gebrekkige informatievoorziening de evaluatie van het vaccinatieprogramma. Het RIVM onderschrijft die zorgen. In het OMT zitten ook experts van het RIVM.

Volgens een woordvoerder van het instituut is het geen kwade wil van huisartsen en instellingen. „Vooral huisartsen hebben het druk genoeg. Bovendien vaccineren zij lang niet allemaal dagelijks. Het kan zijn dat huisartsen denken ‘we sparen de vaccinaties even op’, om de registratie dan later te doen.” Het RIVM gaat de huisartsen en zorginstellingen vragen om de achterstallige registratie bij te werken. Ook wil het instituut het belang van een complete registratie nog eens benadrukken.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging klopt het inderdaad dat huisartsen vaccinaties soms pas later doorgeven. Daarnaast moet de gevaccineerde toestemming geven om zijn of haar vaccinatie te laten registreren. En niet iedereen wil dat. Volgens het OMT blijkt uit informatie van de GGD’en dat 92 procent van de mensen die daar werden gevaccineerd toestemming hebben gegeven voor opname van hun gegevens in het landelijke register. Van mensen die gevaccineerd zijn door huisartsen en in instellingen is dat percentage vanwege de incomplete aanlevering van gegevens nog niet bekend.

De gegevens van mensen die geen toestemming geven kunnen binnenkort anoniem in het landelijke register worden opgenomen. Het RIVM werkt aan een systeem waarin de gegevens op een veilige manier geanonimiseerd kunnen worden gedeeld. Gegevens zoals naam, leeftijd en de reden voor vaccinatie (bijvoorbeeld of iemand een onderliggende aandoening heeft) worden in dat geval niet vastgelegd.

Elke dag weer spannend op de basisschool

Blijdschap. Zorg. Onbegrip. Bij de herstart van het basisonderwijs –in februari– overheersten gemengde gevoelens. Tijd om de balans op te maken. „Elke dag is het weer spannend.”

Vaccinatieplan GGD geeft jonge inwoners Waddeneilanden voorsprong

Jonge inwoners van de Friese Waddeneilanden kunnen al eerder een coronavaccin krijgen dan hun leeftijdsgenoten op het vasteland. Dat komt doordat GGD Fryslân alle volwassenen onder de zestig jaar op de eilanden tegelijk uitnodigt voor een eerste prik. Iedereen is er welkom in de laatste week van mei. Voor de meeste leeftijdsgroepen pakt dat besluit gunstig uit.

Zestigplussers en zorgmedewerkers op de Waddeneilanden waren al eerder aan de beurt. Vanaf 25 mei gaat de GGD in samenwerking met huisartsen de rest van de bewoners vaccineren. Zo’n 6000 inwoners van Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog krijgen via hun gemeente een uitnodiging om het Pfizer-vaccin te komen halen. Door een week lang op de eilanden zelf te gaan prikken, voorkomt de GGD dat inwoners ervoor naar het vasteland moeten varen.

Voor een deel van de eilanders betekent het besluit dat ze minder lang hoeven te wachten op een eerste prik dan mensen uit andere regio’s. Een kleinere groep moet juist iets langer wachten. Landelijk wordt de vaccinatievolgorde bepaald door het geboortejaar. Momenteel mogen alle inwoners die in 1961 zijn geboren een afspraak maken om binnenkort te worden geprikt. Daarna zijn mensen uit de jaren die volgen aan de beurt.

Mensen van achterin de vijftig die op de Waddeneilanden wonen, krijgen dus pas later hun prik dan hun leeftijdsgenoten uit andere delen van Nederland. Waar de grens precies ligt is nog niet duidelijk maar eilandbewoners onder de vijftig jaar zijn sowieso in het voordeel. In het vaccinatieschema van de Rijksoverheid staat dat mensen die zijn geboren tussen 1972 en 1981 pas vanaf „medio juni” een coronavaccinatie tegemoet kunnen zien. Op de Wadden hebben mensen uit die geboortejaren dan al een beschermende prik ontvangen.

Winkeliers: Eerste dag van heropening verloopt soepel

De eerste dag dat niet-essentiële winkels weer zonder afspraak klanten mogen ontvangen, verloopt volgens winkeliersorganisatie INretail soepel. „In enkele winkelcentra is drukte, maar over het algemeen zijn de rijen met wachtende klanten goed te handhaven.”

De enorme toeloop in een aantal plaatsen tijdens Koningsdag lijkt volgens de branche zowel voor consumenten als ook ondernemers een goede waarschuwing te zijn geweest. „Nederland kent 2500 winkelgebieden en nergens zijn woensdag alarmsignalen afgegaan”, stelt INretail na een eigen rondgang langs diverse winkelgebieden. Bij een aantal grote ketens stonden er soms wel rijen met klanten. Maar dat zou door medewerkers en met hulpmiddelen als stickers, linten of dranghekken in goede banen zijn geleid. „Het overall-beeld geeft een erg positieve indruk.”

ANP-430820460.jpg
Winkelende mensen op de Lijnbaan in Rotterdam. beeld EPA, Phil Nijhuis

„Van een ondernemer in Den Bosch hoorden we dat de winkelstraten rustig zijn en in het westen van het land verloopt de eerste dag zonder winkelbeperkingen ook soepel”, laat een woordvoerder van INretail weten. Hij benadrukt dat de winkeleigenaren gebaat zijn bij het goed naleven van de veiligheidsmaatregelen, omdat „iedereen wil dat de winkels open blijven”.

Ondernemers hopen ook weer op een goede omzet, ook al zijn we er nog lang niet, stelt de zegsman. „Door het advies om nog steeds doelgericht en alleen te komen winkelen, het afstand houden en de mondkapjes, is de echte winkelervaring er nog niet.” Het is volgens INretail dan ook belangrijk dat de overheid beseft dat de financiële tegemoetkoming voor ondernemers ook doorgaat na 1 juli, wanneer de regeling afloopt.

De branche roept daarnaast consumenten op bewust te kiezen voor koopmomenten op de doorgaans rustiger tijdstippen. Denk bijvoorbeeld aan de ochtenden en het begin van de week. Samen met een aantal organisaties die winkelcentra beheren, maakt INretail ook afspraken om veilig winkelen te bevorderen in winkelgebieden. Zo is er een samenwerking met parkeergarageketen Q-Park, die tot de helft goedkoper parkeren in de ochtenduren aanbiedt in parkeergarages in twaalf steden. „Het is dan namelijk rustiger in winkelcentra, dus op die manier zorgen we voor meer spreiding”, aldus INretail.

Na uitleg krijgt Sint-Maarten weer coronasteun van Nederland

Sint-Maarten krijgt weer financiële steun van Nederland om de coronacrisis te boven te komen. Staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) weigerde dat eind vorige maand nog omdat Sint-Maarten bij de Verenigde Naties had geklaagd over vermeend racisme door Nederland.

Het parlement van Sint-Maarten heeft in een brief nogmaals bevestigd de voorwaarden voor het steunpakket te accepteren, schrijft Knops aan de Kamer. Verder kan hij leven met de uitleg die het parlement geeft over de petitie die is ingediend bij de VN. De brief van het parlement geeft volgens Knops „voldoende opheldering ten aanzien van de noodzakelijke voortdurende steun van de Staten van Sint-Maarten”.

In de petitie aan de VN staat onder meer dat de voorwaarden die aan de coronasteun zijn gesteld, strijdig zijn met de internationale mensenrechten en racistisch zijn. Knops zei eerder de beschuldigingen van racisme „onzin” en „heel pijnlijk” te vinden. De eisen van het steunpakket tasten volgens hem de autonomie van Sint-Maarten niet aan.

Sint-Maarten moet in ruil voor de steun hervormingen doorvoeren. Vooral de oprichting van een organisatie die de veranderingen moet doorvoeren viel verkeerd in Sint-Maarten. Nu Knops geen bezwaren meer ziet, komt er ongeveer 18 miljoen euro aan coronasteun vrij voor Sint-Maarten. Sinds 2010 is Sint-Maarten een autonoom land binnen het koninkrijk.

RIVM meldt 8713 besmettingen, inclusief meldingen van dag eerder

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 8713 positieve coronatesten geregistreerd. Bij het cijfer van woensdag is een onbekend aantal achterstallige meldingen inbegrepen. Door een technische storing in een computersysteem waren dinsdag niet alle meldingen van de GGD’en doorgekomen. Die zijn nu alsnog verwerkt, met een hoger aantal geregistreerde besmettingen tot gevolg.

Dinsdag meldde het RIVM 5373 nieuwe gevallen. Gemiddeld ging het de laatste twee dagen dus om zo’n 7000 positieve testresultaten per dag. Het waren er maandag 6257. In het weekend lag het aantal positieve testen iets boven de 8000 per dag. Dat waren er ook al minder dan in de dagen ervoor, toen het aantal meldingen ruim boven de 9000 lag. Het gemiddelde over de laatste zeven dagen ligt nu op 7895 gevallen per etmaal.

In Rotterdam werden volgens de laatste cijfers de meeste positieve tests vastgesteld: 492. Amsterdam telde 351 nieuwe gevallen, gevolgd door Den Haag (290) en Den Bosch (152). In Eindhoven kwamen er 145 nieuwe besmettingen bij.

Het aantal aan corona gerelateerde sterfgevallen is met 11 toegenomen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven.

Iets meer coronapatiënten opgenomen in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is woensdag iets toegenomen. In totaal zijn nu 2611 patiënten met Covid-19 opgenomen, veertien meer dan dinsdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van deze mensen liggen er 814 op de intensive care, zes minder dan de voorgaande dag. Het is al wel de twaalfde dag op rij dat er meer dan 800 patiënten op de ic’s liggen.

Op de verpleegafdelingen nam het aantal coronapatiënten afgelopen etmaal met 20 toe tot 1797.

Advertentie

Strandtenten weer open: ‘Ik had veel meer mensen kwijt gekund’

Ook de strandtenten openden hun terrassen woensdagmiddag. Hoewel de Scheveningse strandtenthouders blij zijn, heerst er onvrede over het relatief kleine aantal mensen dat op de grote terrassen mag plaatsnemen.

„Ik heb de slingers speciaal voor deze dag opgehangen”, zegt manager Kelly Penning van Solbeach. „Iedereen moet nog een beetje op gang komen, vandaar dat het nog niet zo druk is. Het is ook natuurlijk een doordeweekse dag.” Er zit ongeveer een dertigtal mensen op het terras. „Ik zou graag zien dat er net als bij de winkels wordt gekeken naar het aantal vierkante meters dat een terras meet voor de hoeveelheid gasten die er mogen zitten. Ik kan er, met inachtneming van alle regels, veel meer kwijt.”

„Wij zijn al vanaf 3 oktober dicht. Het enige voordeel daaraan is dat de zaak er nog nooit zo goed bij heeft gelegen. We hebben de hele tijd geklust, zegt Youri van Spronsen, eigenaar van Strandtent Bora Bora. „Ik ben erg blij om weer open te mogen, al had ik graag meer mensen op ons terras van ongeveer 700 vierkante meter gezien. En de tijdsloten van 12.00 tot 18.00 uur begrijp ik niet. Vooral voor twaalven zie ik geen goede reden het terras dicht te laten.”

Mensen uit 1961 krijgen prik, terwijl sommige ouderen nog wachten

Vanaf deze week worden mensen uit het geboortejaar 1961 uitgenodigd voor een coronavaccinatie, terwijl sommige mensen uit de geboortejaren 1956 tot en met 1960 nog wachten op hun prik. Die groep wordt gevaccineerd met het vaccin van AstraZeneca, dat afgelopen weken kampte met tegenvallende leveringen.

De vaccins van AstraZeneca worden per provincie uitgeleverd aan de huisartsen. Om logistieke redenen krijgen niet alle provincies bij elke levering door de fabrikant evenveel vaccins uitgedeeld, legt een woordvoerster van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit. Zo hebben de noordelijke provincies in één keer alle vaccins voor de hele leeftijdsgroep gekregen. „Dat is handiger dan langs alle provincies rijden.”

Het kan dus zijn dat in sommige provincies alle mensen uit de leeftijdsgroep al zijn geprikt, terwijl in andere regio’s mensen nog steeds wachten. In totaal zijn er zo’n één miljoen mensen die tussen 1956 en 1960 zijn geboren. Hoeveel van hen nog wachten op een prik, kan het RIVM niet zeggen.

Intussen levert fabrikant Pfizer/BioNTech op stabiel tempo vaccins. De GGD’en, die de prikken met dat vaccin geven, zijn daarom nu al toe aan de mensen uit het geboortejaar 1961. „Het klopt inderdaad dat leeftijdsgroepen elkaar kruisen”, aldus de RIVM-woordvoerster. En dat terwijl de gedachte achter de vaccinatiestrategie is dat oudere mensen kwetsbaarder zijn en daardoor eerder hun prik moeten krijgen.

Oudere mensen voorrang geven door hun tóch alvast Pfizer aan te bieden, gaat volgens het RIVM echter niet. „De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om mensen uit 1956 tot en met 1960 in te enten met AstraZeneca en de minister heeft dat advies overgenomen. Wij kunnen dan niet zomaar iets anders gaan doen.”

Het is overigens niet voor het eerst dat er mensen aan de beurt komen die jonger zijn dan mensen die nog wachten op hun prik. De huisartsen zijn de mensen uit 1956 tot en met 1960 al sinds half februari aan het prikken met AstraZeneca, terwijl sommige leeftijdsgroepen daarboven pas later werden opgeroepen voor hun vaccin met Pfizer.

Ouderenbond ANBO noemt het systeem „ondoorzichtig” en vindt dat de overheid het beter zou kunnen uitleggen. „Wij krijgen ook telefoontjes van mensen die vragen hoe het kan dat een jongere bekende al is uitgenodigd voor een vaccinatie en zij niet”, zegt een woordvoerster van de organisatie. „We geloven best dat het ingewikkeld is en dat je ook afhankelijk bent van de leveringen, maar wees vooral duidelijk.”

Terrassen open: „Personeel onthaald met daverend applaus"

Sinds woensdagmiddag 12.00 uur mogen de terrassen in Nederland onder voorwaarden weer open. Het leidt op sommige plekken tot lange rijen wachtenden, zoals op de Neude in Utrecht. In Groningen werd terraspersoneel onthaald met „een daverend applaus”, aldus Sander Hoekstra, assistent-bedrijfsleider van De Drie Gezusters op de Grote Markt.

„Alle tafeltjes zijn ongeveer wel gevuld, de eerste drankjes zijn naar buiten gegaan”, zegt hij. „De vaste gasten zijn er weer, mensen die er al zeven maanden op gebrand zijn om lekker te socializen. Maar we zien ook veel nieuwe gezichten. Het weer is fantastisch. Het is 17 graden, heel aangenaam. Nog een uurtje en dan hebben we het zonnetje vol op ons terras. We hadden geen betere heropening kunnen bedenken.”

430815427.jpg
Terrasgangers op het Neude in Utrecht. beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Op de Neude in Utrecht werden rond 12.00 uur de laatste terrasjes schoongeveegd en parasols uitgeklapt. Bij de verschillende kroegen op het plein staan al heel wat mensen te wachten, per kroeg staan er zo’n tien à vijftien mensen in de rij. Vooral bij Café Le Journal is het druk, daar heeft zich een rij van zo’n dertig mensen gevormd.

Op het Leidseplein in Amsterdam komt de terrasdrukte aarzelend op gang. De tafeltjes zijn gedekt en er staan al een paar mensen te wachten bij verschillende cafés. Over de terrassen op het hele plein hebben zich ongeveer twintig mensen verspreid. Een van de caféhouders zegt dat hij al wel wat reserveringen binnen heeft. Vooraf reserveren is echter niet verplicht. Terrasgangers moeten zich wel registreren, maar kunnen dit ook ter plekke doen bij de ingang, mits er nog plaats is. Op het Rembrandtplein in Amsterdam is het vooralsnog ook nog niet erg druk, ongeveer een derde van de stoeltjes is bezet.

Op een zonovergoten Vrijthof in Maastricht namen de obers vlak voor 12.00 uur al bestellingen van gasten op, maar uitgeserveerd werd er pas vanaf 12.00 uur. Precies op dat tijdstip werd voor de horecagelegenheden op het Vrijthof confetti afgeschoten en stroomden de mensen juichend de terrassen op. Er werd gezongen en de muziek ging aan. Op de Markt stonden voorafgaand aan de opening al redelijk veel mensen te wachten en zaten mensen al voor 12.00 uur op de stoelen, maar ze konden toen nog niet bestellen.

Ook bij Grand Café Moenen op de Grote Markt in Nijmegen zaten mensen rond 12.00 uur lekker in het zonnetje. „Het is een beetje druk, maar heel gezellig”, zegt een medewerkster.
Voor de opening van de terrassen gelden een aantal voorwaarden. Zo moeten mensen zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen en zich van tevoren registreren. Entertainment op of rond het terras is uit den boze. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht.

Olietanker stilgelegd voor Belgische kust na uitbraak corona

Voor de kust van België bij de plaats Zeebrugge is een olietanker voor anker gegaan vanwege een uitbraak van corona aan boord. De kapitein was er erg aan toe en is met een helikopter van het schip gehaald. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Brugge.

Van de circa twintig bemanningsleden zijn er al minstens negen positief getest. De meesten hebben symptomen van Covid-19. De olietanker, die onder Panamese vlag vaart, was op weg naar de haven van Antwerpen. Het schip blijft voorlopig liggen voor de kust.

Biden komt weer met steunpakket van bijna 2 biljoen

De Amerikaanse president Joe Biden wil 1800 miljard dollar (bijna 1500 miljard euro) uittrekken voor een nieuw economisch steunpakket voor burgers. Het geld gaat volgens het Witte Huis onder meer naar onderwijs, kinderopvang en belastingverlagingen voor gezinnen.

De president gaat zijn beleidsplannen in het parlement presenteren aan de vooravond van zijn honderdste dag als president. Het Witte Huis maakte voorafgaande aan die toespraak alvast het ‘Plan voor Amerikaanse Gezinnen’ bekend.

ANP-429143990.jpg
Biden. beeld EPA JIM LO SCALZO

Het plan moet onder meer worden bekostigd door belastingontwijking door rijke Amerikanen en grote bedrijven steviger aan te pakken. De president wil de komende tien jaar 80 miljard dollar extra vrijmaken voor de belastingdienst. Die krijgt ook meer bevoegdheden. Dat kan de schatkist zo’n 700 miljard dollar opleveren, verwachten regeringsmedewerkers.

De Democraten loodsten vorige maand ook al een infrastructuurplan van 1900 miljard dollar door het parlement, waar de Democraten van Biden een flinterdunne meerderheid hebben. Dat Amerikaanse Reddingsplan kreeg geen steun van de Republikeinen, die het veel te duur vonden. Ook de ambitieuze klimaatplannen van de president vielen slecht bij de oppositie.

De 78-jarige Biden lijkt echter vastberaden te zijn te breken met het beleid van zijn voorganger Donald Trump. Hij begint donderdag met een reis door het land en gaat onder meer naar Georgia en Pennsylvania. Het Witte Huis spreekt over een campagne om „Amerika weer op het juiste spoor te zetten”.

Zorgen FNV over veiligheid winkelmedewerkers door drukte

Vakbond FNV maakt zich zorgen over de veiligheid van winkelmedewerkers door de drukte die ontstaat rondom winkels. Vanaf woensdag hoeven klanten geen afspraak meer te maken om te winkelen en dat zorgt voor extra drukte bij met name kleding- en schoenenwinkels en IKEA.

FNV-bestuurder Linda Vermeulen krijgt meldingen binnen van winkelmedewerkers „dat het op heel veel plekken heel druk is”. Vermeulen benadrukt dat het belangrijk is dat alles op alles wordt gezet om personeel veilig zijn werk te laten doen. „Wij drukken werkgevers en klanten op het hart om de corona-veiligheidsregels in acht te nemen, achter elk mondkapje zit een mens!”

Rijen met wachtende klanten bij met name kledingwinkels en IKEA

Klanten hoeven vanaf woensdag geen afspraak meer te maken om te winkelen en dat zorgt voor extra drukte. In het centrum van enkele grote steden en bij IKEA in Barendrecht staan buiten rijen met wachtende klanten.

Winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen. Daardoor ontstaan in het centrum van Rotterdam en Den Haag vooral bij kledingwinkels buiten rijen met wachtende klanten. In Rotterdam staan rijen bij onder meer Zara, warenhuis TK Maxx, JD Sport, kledingketen Stradivarius, sneakerwinkel Snipes en Action.

Op de Grote Marktstraat in Den Haag, een brede winkelstraat waar onder andere De Bijenkorf en HEMA zijn gevestigd, hebben de meeste winkels voorzorgsmaatregelen genomen met hekken en tape op de grond. Bij veel winkels kunnen klanten meteen doorlopen. Bij kledingwinkels als Berschka, TK Maxx, Stradivarius en Primark staan wel lange rijen.

In de smalle Spuistraat in Den Haag staan vrijwel geen rijen, op twee winkels na waar sportkleding en -schoenen worden verkocht. De meeste mensen houden zich aan de aangegeven looprichting.

RTV Rijnmond meldt dat bij IKEA Barendrecht „honderden mensen in de rij staan”. IKEA laat weten „alles in goede banen te leiden met onder meer dranghekken en borden die aangeven om 1,5 meter afstand te houden”. Verder attenderen medewerkers van het meubelwarenhuis klanten erop om afstand te houden en zich aan de hygiënemaatregelen te houden.

Versoepelingen leiden niet tot te grote drukte op de markt

De versoepelingen van de coronamaatregelen hebben er woensdagochtend niet voor gezorgd dat het te druk werd op de markten. Dat zegt voorzitter Louise Wesselius van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Vanaf woensdag mochten ook de marktkramen weer open die niet-essentiële producten verkopen.

„Ik denk dat alle ondernemers met een grote lach uit bed zijn gesprongen en het heel fijn vinden weer op de markten te mogen staan, zeker met dit mooie weer”, zegt Wesselius. Zij heeft contact gehad met collega’s in Utrecht en Amsterdam en daar verliep de volledige heropening probleemloos. „Ik heb niet gehoord dat het ergens te druk is op de markten”, aldus de voorzitter van de branchevereniging.

Twaalf meldingen van trombose en laag aantal bloedplaatjes

Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe twaalf meldingen ontvangen van bloedstolsels (trombose) in combinatie met een laag aantal bloedplaatjes na een prik met het coronavaccin van AstraZeneca. Het gaat om vier extra meldingen ten opzichte van de vorige rapportage van Lareb twee weken geleden. De zeldzame, gevaarlijke bijwerking staat inmiddels in de bijsluiter van AstraZeneca en het Janssen-vaccin.

Volgens de organisatie betreft het vrouwen tussen de 23 en 65 jaar die zijn ingeënt met AstraZeneca voor de prikstop. De klachten ontstonden 7 tot 20 dagen na vaccinatie. Lareb maakte eerder al bekend dat een van de vrouwen is overleden. Een andere vrouw kreeg een hersenbloeding. Momenteel worden AstraZeneca-prikken alleen nog gezet bij 60- tot 64-jarigen. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA gaf afgelopen vrijdag wel aan, na verdere bestudering van het vaccin, dat de voordelen ervan opwegen tegen de nadelen voor alle volwassenen. Volgens de organisatie komen de ernstige bijwerking naar schatting voor bij 1 op de 100.000 gevaccineerde mensen.

ANP-430076938.jpg
beeld ANP SANDER KONING

Inmiddels is ook de bijwerking ‘laag aantal bloedplaatjes’ (trombocytopenie) toegevoegd aan de bijsluiter van het AstraZeneca-vaccin. „Soms krijgt iemand daardoor blauwe plekken, een bloedneus of puntbloedinkjes in de huid. Deze bijwerking is tijdelijk en meestal niet ernstig. Het gaat bij de meeste mensen vanzelf over”, aldus Lareb woensdag.

Het bijwerkingencentrum maakte ook bekend dat er tot nu toe 286 meldingen zijn binnengekomen over mensen die zijn overleden na inenting met een vaccin tegen het coronavirus. Dat zijn er 61 meer dan twee weken geleden. Overlijden na vaccinatie betekent echter niet dat een bijwerking van het vaccin de oorzaak is van het overlijden.

Volgens Lareb gaat het om 216 mensen van 80 jaar of ouder, 51 personen tussen de 65 en 79 jaar en 18 personen onder de 65 jaar. Van één persoon is de precieze leeftijd niet bekend.
De meeste meldingen gingen over het vaccin van Pfizer/BioNTech, 176 na de eerste vaccinatie en 55 na de tweede inenting. „Dit is het meest gebruikte coronavaccin en tevens het vaccin dat vooral in de ouderenpopulatie gebruikt wordt”, aldus Lareb. Bij 31 andere meldingen van overlijden ging het om het vaccin van Moderna en bij 20 overlijdensgevallen het vaccin van AstraZeneca, waarvan één na de tweede vaccinatie. Bij vier meldingen is het vaccin onbekend. Volgens Lareb zijn bij een groot deel van deze groep gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring voor het overlijden.

Volgens de organisatie zijn er tot nu toe in totaal 41.746 meldingen van bijwerkingen binnengekomen van coronavaccins. Daarvan kwamen 22.439 meldingen na inenting met het vaccin van AstraZeneca, 15.563 over het vaccin van Pfizer/BioNTech en 3527 meldingen over het vaccin van Moderna. Ook kwamen er 104 meldingen over het vaccin van Janssen.

De meest gemelde bijwerkingen zijn spierpijn, hoofdpijn, je niet lekker voelen, vermoeidheid, rillingen, misselijkheid en koorts. Ook reacties op de prikplek, zoals pijn, zwelling en een gevoel van warmte zijn vaak gemeld.

Het gaat om meldingen die tot en met 25 april zijn binnengekomen en bekeken bij Lareb. Ze hebben betrekking op ongeveer 5,5 miljoen gegeven vaccins. Hierbij gaat het om ongeveer 3,5 miljoen vaccins van Pfizer/BioNTech, 1,5 miljoen van AstraZeneca, 400.000 van Moderna en 20.000 van Janssen.

AstraZeneca verdedigt zich in Brusselse rechtszaal

De rechtszaak van de Europese Commissie tegen AstraZeneca over achterstallige levering van coronavaccins is woensdag begonnen. De commissie eist onder meer dat ook de Britse fabrieken van de vaccinmaker aan de EU gaan leveren, maar AstraZeneca blijft weigeren.

AstraZeneca levert al maanden veel minder vaccins dan afgesproken in het contract, dat onder Belgisch recht is gesloten. De commissie stapte daarop naar de rechtbank in Brussel. Die laat beide partijen op 26 mei uitgebreid aan het woord en wil de maand erop een oordeel vellen over het conflict.

Het contract tussen de EU en de Brits-Zweedse fabrikant vermeldt ook de inzet van twee Britse fabrieken. Maar AstraZeneca houdt vol dat die zijn gereserveerd voor het Verenigd Koninkrijk. Volgens de advocaat van het bedrijf is het niet verplicht om ook de Britse fabrieken voor de EU te laten draaien.

Drukte bij winkels in centrum Rotterdam en IKEA

Klanten hoeven vanaf woensdag geen afspraak meer te maken om te winkelen en dat zorgt voor extra drukte. In het centrum van Rotterdam en bij IKEA in Barendrecht staan buiten rijen met wachtende klanten.

ANP-429707453.jpg
beeld AFP, LOIC VENANCE

Winkels mogen per 25 vierkante meter één klant ontvangen. Daardoor ontstaan in het centrum van Rotterdam buiten rijen met wachtende klanten.

IKEA laat weten „alles in goede banen te leiden met onder meer dranghekken en borden die aangeven om 1,5 meter afstand te houden”. Verder attenderen medewerkers van het meubelwarenhuis klanten erop om afstand te houden en zich aan de hygiënemaatregelen te houden. Als de wachttijd te lang wordt, zal IKEA de klanten vragen om op een later moment terug te komen. „We zijn zeven dagen per week open, dus als het erg druk wordt dan kunnen mensen beter een andere keer komen”, laat een woordvoerster weten.

Frankrijk gaat ook stap voor stap versoepelen

De Franse president Emmanuel Macron wil net als andere Europese landen de strenge beperkingen van de bewegingsvrijheid en sluiting van ondernemingen stap voor stap afbouwen. Macron sprak hier dinsdagavond urenlang over met een tiental burgemeesters uit heel het land. Franse media berichten dat de president de burgemeesters beloofde het komend weekend te komen met een raamwerk voor de ontsluiting van het land.

Daar zou hij dan zondag of maandag de bevolking over toespreken, waarschijnlijk in de vorm van een vraaggesprek met journalisten. Macron komt dan naar verluidt met een schema voor versoepelingen tot eind juli. Zo zouden bijvoorbeeld de middelbare scholen komende week al heropenen, in navolging van de lagere scholen. Ook zou het verbod zich verder dan een bepaalde afstand van huis te gaan of het verbod naar andere departementen of andere regio’s te reizen worden ingetrokken. Over de avondklok van 19.00 uur tot 06.00 is er volgens de media nog geen besluit in zicht, maar mogelijk vervalt die half mei.

De burgemeester van Saint-Lô (Emmanuelle Lejeune) zei dat de president over etappes van versoepelingen sprak, ook voor de al een half jaar gesloten horeca. Maar Macron noemde volgens haar nog geen precieze data omdat de regering zich er nog over beraadt. Die moet ook kijken naar de vraag of er op nationaal of regionaal niveau coronamaatregelen worden afgezwakt of ingetrokken.

Klemmende oproep ministers om in eigen land te blijven

Ministers van Nederland, België en Duitsland doen een „klemmende oproep” aan hun inwoners om de komende weken in eigen land te blijven. In Nederland worden woensdag versoepelingen van de coronamaatregelen kracht. De bewindslieden willen voorkomen dat Belgen en Duitsers voor een terras naar Nederland komen.

De oproep werd woensdag gedaan door minister Ferd Grapperhaus van Justitie, de Belgische minister Annelies Verlinden van Binnenlandse Zaken en de ministers van Binnenlandse Zaken van de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen, respectievelijk Herbert Reul en Boris Pistorius. Die deelstaten grenzen aan Nederland. Alleen hoogstnoodzakelijke reizen zijn mogelijk.

ANP-430811826.jpg
Grapperhaus. beeld ANP PHIL NIJHUIS

„Vermijd onnodige reizen en kom pas in betere tijden weer naar Nederland”, zegt Grapperhaus. Volgens Verlinden is „de grens oversteken voor een café- of restaurantbezoek of om een dagje te gaan winkelen (…) geen goed idee” omdat daardoor het coronavirus verder wordt verspreid. „Het goede weer mag ons er niet toe brengen alle voorzichtigheid overboord te gooien”, aldus minister Reul. „Daarom vraag ik vooral de burgers in de grensregio’s: blijf thuis!”

In Nederland mogen de terrassen na een half jaar weer open. Ook worden de regels voor winkelbezoek verruimd en verdwijnt de avondklok. Vooral in de grensregio’s maken burgemeesters zich zorgen over de komst van Belgische of Duitse toeristen. In België gaan de terrassen op 8 mei weer open en het is nog niet bekend wanneer in Duitsland de regels worden versoepeld.

Grapperhaus over drukte: Dit moeten we echt niet willen

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vindt het onbegrijpelijk dat op Koningsdag in sommige steden de ME moest worden ingezet om grote groepen mensen uiteen te drijven die zich niet aan de coronaregels hielden. „Dit moeten we echt niet willen”, zegt de bewindsman.

Mensen die ondanks dringende oproepen van burgemeesters toch de drukte opzochten, waren „helemaal verkeerd bezig”, vindt Grapperhaus. „Laten we nou alsjeblieft, nu er weer geleidelijk aan wat dingen mogelijk zijn, ons nog steeds de hoofdregels aan blijven trekken. Blijf weg uit de drukte, hou die 1,5 meter en zorg voor je hygiëne.”

Grapperhaus noemde eerder mensen die de coronaregels moedwillig overtraden, „asociaal”. Ditmaal gebruikt hij dat soort kwalificaties niet. „Grote woorden gebruiken, dat helpt misschien ook niet”, denkt hij.

Burgemeester Maastricht vraagt Belgen weg te blijven

Burgemeester Annemarie Penn roept Belgen op niet naar de terrassen in Maastricht te komen. Dat laat haar woordvoerder woensdagochtend voorafgaand aan de opening van de terrasjes in de Limburgse hoofdstad weten.

ANP-430353544.jpg
Annemarie Penn. beeld ANP JEROEN JUMELET

Penn roept de Belgen op tot solidariteit en nog even geduld te hebben. „Maar verbieden kunnen we het niet”, geeft ze toe.

De Belgen mogen pas op 8 mei de terrassen openen. Penn zegt dat de opening van de terrassen in ons land voor eigen bezoekers bedoeld is.

Een terrasje pikken in Nederland mag vanaf woensdagmiddag 12.00 uur. Om 18.00 uur moeten de terrassen weer dicht. In Limburg wordt gevreesd voor een toestroom van Belgen.

Terras open, met gezondheidscheck en vooral blijven zitten

Verplicht reserveren, zoveel mogelijk blijven zitten, contactloos betalen, binnen plassen met een mondkapje op. Dat zijn enkele van de voorwaarden waaronder de terrassen woensdagmiddag weer open mogen. Per buitenterras geldt een maximum van vijftig mensen, zo staat op rijksoverheid.nl. Entertainment op of rond het terras is uit den boze, evenals het vieren van bruiloften en feesten.

Een gezondheidscheck en een verzoek om te registreren zijn verplicht. De GGD gebruikt die info voor eventueel bron- en contactonderzoek. Aan een tafel zitten maximaal twee mensen op 1,5 meter afstand. Tenzij het gaat om personen uit hetzelfde huishouden en kinderen onder de 12 jaar. Zitten aan een tafel is sowieso verplicht. Met kuchschermen ertussen mogen tafels ook op minder dan 1,5 meter van elkaar staan. Tafeltjes mogen niet aan elkaar worden geschoven.

Blijven zitten is het devies, „verplaatsen gebeurt niet onnodig”. Bezoekers mogen alleen naar binnen voor wc- of garderobebezoek, of om te betalen. Er moet dan wel een mondkapje op.

Voorzitter politiebond: we staan voor bijna onmogelijke opdracht

De politie en boa’s zijn opgezadeld met een bijna onmogelijke opdracht. Dat zegt voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vlak voor de heropening van de terrassen in Nederland. „Wij zijn sceptisch over hoe handhaafbaar het is als terrassen moeten worden leeggeruimd.”

Halsema doet beroep op gezond verstand terrasbezoekers

Burgemeester Femke Halsema hoopt dat mensen bij de heropening van de terrassen de coronaregels niet uit het oog zullen verliezen. „Ik begrijp het verlangen naar meer vrijheid. Maar het dringend verzoek blijft ook nu: hou je aan de regels. Hou nog even vol. Ik hoop op gezond verstand en doe een beroep op de eigen verantwoordelijkheid. Alleen zo kunnen we het verspreiden van het coronavirus tegengaan”, laat ze weten via haar woordvoerster.

Halsema heeft Koningsdag met gemengde gevoelens beleefd: „We kijken terug op een dag waar ondanks de coronaregels heel veel mensen gekozen hebben om massaal bij elkaar te komen. Het was op veel plekken te druk in de stad. De politie en ME hebben op verschillende plekken moeten ingrijpen, er was agressie en parken moesten dicht. Dat vind ik jammer en zorgelijk. Geweld tegen de politie en handhaving is onacceptabel. Maar ik heb ook voldoende plekken gezien waar de sfeer gemoedelijk was en mensen voldoende afstand hielden.”

„Aantal woninginbraken zal verdubbelen bij meer versoepelingen"

Het aantal inbraken in Nederland zal verdubbelen als de coronamaatregelen versoepeld worden, voorspelt de InbraakBarometer van verzekeraar Interpolis. Lockdowns en de avondklok hielden inbrekers weg van woningen. Maar die zullen weer vaker toeslaan als we weer meer van huis gaan, bijvoorbeeld naar terrassen en winkels.

ANP-319401224.jpg
beeld ANP XTRA ROOS KOOLE

Waar nu ongeveer 300 inbraken per week plaatsvinden, verwacht de verzekeraar dat dit aantal tot ongeveer 600 per week zal oplopen in mei en juni. Ook vorig jaar liep het aantal inbraken snel op in die maanden toen er versoepelingen werden aangekondigd.

Het aantal van 5777 inbraken in de eerste maanden van dit jaar is 42 procent lager dan dezelfde periode in 2020. Dat verschil komt vooral door januari en februari, toen er in het voorgaande jaar nog geen lockdown van kracht was. Vooral in Maastricht en Leiden nam het aantal woninginbraken sterk af: met 66 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2020. Opvallend is dat in Ede het aantal inbraken steeg met 29 procent.

Ook over heel 2020 sloegen inbrekers veel minder vaak toe vanwege de lockdowns. Er werd volgens Interpolis voor het eerst in tien jaar minder dan 30.000 keer ingebroken. Het jaartotaal van 29.218 inbraken lag 22 procent lager dan in 2019.

Britten krijgen vaccinatiebewijs op gezondheidsapp

Britten die naar het buitenland reizen, kunnen daar straks met een bestaande app van de landelijke gezondheidsdienst laten zien dat ze zijn ingeënt tegen het coronavirus. Minister van Transport Grant Shapps zegt met internationale partners te overleggen om te zorgen dat het systeem overal wordt erkend.

Britten gebruiken de app nu al om afspraken te maken bij gezondheidsdienst NHS, zegt de minister tegen Sky News. Ze hoeven straks geen apart programma op hun telefoon te zetten om te laten zien dat ze zijn gevaccineerd of een negatieve coronatestuitslag hebben ontvangen.

De minister zei bij Sky News dat het plan volgende week wordt besproken tijdens een bijeenkomst van transportministers van de G7, een groep rijke industrielanden. Britten die op vakantie willen in het buitenland, moeten nog wel even geduld hebben. Ze moeten een geldige reden hebben om het land te verlaten en vakanties vallen daar niet onder.

Daar komt mogelijk op 17 mei verandering in. Dat wordt gezien als de eerst mogelijke datum waarop het reisbeleid weer op de schop kan. De autoriteiten willen een soort ‘verkeerslichtsysteem’ uitrollen, waarbij het reizen naar ‘groene’ landen aan minder strenge regels is gebonden dan trips naar oranje of rode gebieden.

Kwart ouders wil kind niet laten testen bij corona in de klas

Een kwart van de ouders wil een scholier niet laten testen bij een positief coronageval in de klas. Deze moeders en vaders kiezen dan liever voor een quarantaine van tien dagen. Een kind alleen laten testen als het klachten heeft, wil ook maar 24 procent. Dat zegt de organisatie Ouders & Onderwijs op de eigen site, na een onderzoek onder 1437 ouders.

ANP-429585371.jpg
beeld ANP REMKO DE WAAL

Een meerderheid van 60 procent van de ouders is bang dat hun kind op school besmet raakt met het coronavirus. Eerder lag dat percentage beneden de 40 procent. Toch vindt de meerderheid van de ouders de huidige maatregelen op scholen voldoende, constateert de organisatie. Meer dan de helft is tegen het dragen van een mondkapje, het houden van 1,5 meter tussen leerlingen en het halveren van klassen.

Ouders met een kind op het voortgezet onderwijs zijn vaker voorstander van (extra) maatregelen, zegt Ouders & Onderwijs.

„Kantoormedewerkers willen twee dagen per week thuiswerken"

Nederlandse kantoormedewerkers willen gemiddeld twee dagen per week thuis blijven werken in de periode na corona, volgt uit onderzoek in opdracht van Rabobank. Ruim de helft van de ondervraagde kantoormedewerkers ziet de mogelijkheid om vanuit huis te werken als een vorm van salarisverhoging.

Veel grotere werkgevers geven aan dat zij in de toekomst medewerkers minder vaak op kantoor verwachten en thuiswerken als mogelijkheid aanbieden, meldt Rabobank. Vóór corona gaven kantoormedewerkers aan het liefst één dag per week thuis te werken, aldus het onderzoek. Enquêtebureau Ipsos interviewde in opdracht van Rabobank meer dan 6000 mensen uit zes verschillende Europese landen.

Een van de gevolgen van het deels thuis blijven werken is dat minder mensen in de buurt van kantoor lunchen waar cateraars, broodjeszaken en andere lunchverkopers last van kunnen hebben. Rabobank berekende dat deze markt zelfs meer dan 400 miljoen euro per jaar aan omzet mis kan lopen.

India passeert grens van 200.000 coronadoden

India heeft woensdag een recordstijging van het aantal coronadoden gemeld, waarmee het aantal dodelijke slachtoffers in het land boven de 200.000 stijgt. Ook het aantal nieuwe besmettingen steeg naar recordhoogte, de afgelopen 24 uur raakten 360.960 inwoners geïnfecteerd.

AFP_98V9XJ.jpg
Begrafenis van een coronaslachtoffer in New Delhi. beeld AFP, Sajjad HUSSAIN

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het afgelopen etmaal 3293 doden geregistreerd, waarmee het totaal sinds het begin van de virusuitbraak op 201.187 uitkomt. Het aantal besmettingen in het land bedraagt inmiddels bijna 18 miljoen.

Coronavaccins halveren besmettingen binnen gezin

Eén dosis van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech of AstraZeneca vermindert besmettingen binnen het gezin met bijna de helft, meldt de Engelse gezondheidsdienst PHE op basis van onderzoek.

Volgens de studie zijn mensen die drie weken na een eerste prik besmet raken met het virus 38 tot 49 procent minder vatbaar om het virus door te geven aan andere gezinsleden dan mensen die niet gevaccineerd werden. Dat geldt ongeacht de leeftijd van de besmette persoon of zijn of haar gezinsleden.

„Dit is fantastisch nieuws. We wisten al dat vaccins levens redden en deze studie, de meest complete die reeds in reële omstandigheden is uitgevoerd, toont aan dat ze ook de transmissie van dit dodelijke virus verminderen”, reageerde de Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock.

De studie volgde 57.000 mensen uit 24.000 gezinnen waar een gevaccineerde persoon positief testte en vergeleek de besmettingscijfers met bijna één miljoen contacten tussen mensen die niet ingeënt zijn.

Avondklok geldt sinds woensdagochtend niet meer

Vanaf woensdagochtend 04.30 uur mogen Nederlanders weer wanneer ze willen op straat zijn. Het kabinet stelde een avondklok in om het ontvangen van bezoek en ontmoetingen in groepen in de avond tegen te gaan en zo verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. De avondklok gold in de nacht van dinsdag op woensdag voor het laatst.

430807400_Easy-Resize.com.jpg
beeld ANP, RAMON VAN FLYMEN

Vanaf zaterdag 23 januari mochten Nederlanders tussen 21.00 uur en 04.30 uur alleen vanwege bijvoorbeeld een medische reden of om te werken, op straat zijn en moesten ze ook een schriftelijke verklaring hebben. Mensen die zonder verklaring op straat waren, riskeerden een boete van 95 euro. Op 31 maart verruimde het kabinet vanwege de zomertijd de regel met een uur. De avondklok gold vanaf toen tussen 22.00 uur en 04.30 uur.

Demissionair minister-president Mark Rutte zei eerder dat de besmettingscijfers en druk op de zorg nog altijd buitengewoon hoog zijn. Toch schaft hij de maatregel af. Hij vindt het spannend, maar het is volgens hem niet mogelijk om met nul risico uit de coronacrisis te komen.

Sinds de invoering van de maatregel heeft de politie ongeveer 6000 avondklokboetes per week uitgedeeld.

Terrassen weer open na bijna half jaar sluiting

Na bijna een half jaar kan er woensdag weer een biertje worden gedronken op het terras. Tussen 12.00 uur en 18.00 uur zijn er per buitenterras maximaal vijftig gasten welkom. Voor terrasbezoek moet wel worden gereserveerd.

430674808.jpg
beeld ANP EVERT ELZINGA

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt de heropening een „heel klein lichtpuntje”. Hoewel de meeste horecaondernemers er blij mee zijn, hebben ze niet allemaal een terras, zegt een woordvoerder. Bovendien zou het voor veel van hen niet rendabel zijn om voor etenstijd alweer te sluiten. En omdat er ook horecabazen zijn die het onverantwoord vinden om de terrassen te openen terwijl de besmettingscijfers hoog zijn, blijven sommige cafés ook vanaf woensdag nog dicht.

Om coronabesmettingen te voorkomen zijn per tafel maximaal twee mensen welkom, die ook 1,5 meter afstand moeten bewaren. Uitzonderingen zijn er voor personen uit hetzelfde huishouden, zij hoeven geen afstand te houden en mogen met meer dan twee gasten aan een tafel zitten. Bezoekers mogen alleen voor toilet- en garderobebezoek of om af te rekenen naar binnen. Daar moet dan wel een mondkapje op.

Eten en drinken mocht de afgelopen maanden worden afgehaald, maar wel binnen de perken van de avondklok. Volgens het openingsplan van de Rijksoverheid mag de horeca op 26 mei weer open voor mensen die uit eten willen. Of dat op dat moment verantwoord is, beslist het kabinet naar verwachting op 3 mei.

Het wordt woensdag naar verwachting overwegend zonnig en zo’n 16 graden.

Mensen geboren in 1955 krijgen oproep voor coronaprik

Mensen geboren in 1955 ontvangen woensdag en donderdag een uitnodiging voor een coronaprik. Diegenen die in de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland of Zeeland wonen kunnen mogelijk kiezen uit de coronavaccins van Pfizer en AstraZeneca. De keuze is een uitzondering.

De mogelijkheid is ontstaan doordat huisartsen in deze regio’s structureel te veel AstraZeneca kregen geleverd. Er is dus kans dat ze over hebben. Maar deze mensen mogen ook wachten tot ze het vaccin van Pfizer kunnen krijgen van de GGD.

Niet-essentiële winkels weer open zonder afspraak

Niet-essentiële winkels mogen woensdag hun deuren weer (beperkt) openen voor mensen die spontaan wat willen kopen. Nadat de winkels een kleine twee maanden alleen open waren voor winkelen op afspraak, kunnen klanten ook zonder reservering weer naar binnen.

430476112.jpg
beeld ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

De nieuwe maatregelen van 28 april horen bij de eerste stap van het openingsplan van het kabinet. De niet-essentiële winkels mogen maximaal één klant per 25 vierkante meter ontvangen, of twee klanten per verdieping in kleinere winkels. De versoepelingen gelden ook voor de markt. Daar mochten vooralsnog alleen levensmiddelen worden verkocht, maar nu kunnen bijvoorbeeld ook kleding- en cosmeticaverkopers hun kramen weer opzetten.

De niet-essentiële winkels zoals warenhuizen, tuincentra en kledingwinkels moesten midden december volledig dicht, tot 10 februari. Vanaf die dag mochten de winkels open voor het afhalen van bestellingen. Via de regeling bestellen en afhalen konden klanten online producten bestellen, om die vervolgens in de winkel op te halen. Om ‘funshopping’ te voorkomen, moest er minimaal 4 uur zitten tussen bestellen en ophalen.

Na drie weken ging de deur in de detailhandel nog wat verder open. „Het wordt weer mogelijk die schoenen of die jas te passen”, zei demissionair premier Mark Rutte tijdens de persconferentie waarin hij de versoepelingen aankondigde. Vanaf begin maart tot dinsdag konden klanten online of telefonisch 4 uur van tevoren een shopafspraak maken.

De versoepelingen vanaf woensdag lijken op de winkelregels van voor de lockdown van 15 december. Verschil is wel dat er toen één klant per 10 vierkante meter naar binnen mocht.

Warenhuisketen De Bijenkorf zal vanaf woensdag nog wel vasthouden aan het winkelen op afspraak, maakte hij maandag bekend.

Schrijvers heropenen de boekwinkels symbolisch

Schrijvers door het hele land gaan deze woensdag hun favoriete boekhandel symbolisch heropenen. Onder anderen Lize Spit, Manon Uphoff, Alex Boogers, Daphne Deckers, Ronald Giphart, Manon Sikkel, Gio Lippens, Nynke de Jong, Özcan Akyol, Thomas Olde Heuvelt, Frank Westerman en Simone van der Vlugt zullen zorgen dat er in iedere provincie een festiviteit is, zo heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek gemeld. Het is de eerste dag dat winkels na een maandenlange lockdown weer zonder afspraak klanten mogen ontvangen.

De openingsactie wordt ondersteund met een advertentiecampagne in kranten en op de radio, waarin het belang van de boekwinkels en lezen in het algemeen wordt benadrukt.

De symbolische heropening van de boekwinkels is een aanloopje naar de Boekenweek. Die wordt dit jaar gehouden van 29 mei tot en met 6 juni. Het thema is Tweestrijd. Hanna Bervoets is de auteur van het Boekenweekgeschenk, dat is getiteld Wat wij zagen. Klanten krijgen het gratis mee bij besteding van 15 euro aan Nederlandstalige boeken.

Biden geeft belangrijke speech voor bijna leeg Congres

De Amerikaanse president Joe Biden houdt woensdag zijn eerste toespraak voor een gezamenlijke sessie van de twee huizen van het parlement, het Huis van Afgevaardigden en de Senaat. Hij staat daar vanwege de coronamaatregelen naar verwachting tegenover een zee van lege stoelen.

ANP-429143990.jpg
beeld EPA JIM LO SCALZO

Tijdens de speech worden slechts enkele honderden mensen verwacht, veel minder dan de circa 1600 mensen die onder normale omstandigheden zouden aanschuiven. Parlementariërs mogen geen gasten uitnodigen en moeten in sommige gevallen mogelijk ook plaatsnemen op de publieke tribune.

Biden heeft weken gewerkt aan de speech, die wordt gezien als de afsluiting van het eerste hoofdstuk van zijn presidentschap. Er wordt ook geschiedenis geschreven doordat voor het eerst twee vrouwen tijdens zo’n toespraak het podium delen met de president. Het gaat om vicepresident Kamala Harris en voorzitter Nancy Pelosi van het Huis.

De president zal aan het begin van de toespraak naar verwachting al wijzen op dat bijzondere feit. Hij wil het volgens ingewijden ook hebben over de noodzaak de economische steun voor Amerikaanse gezinnen op te voeren en meer mensen toegang te geven tot gezondheidszorg. Daarnaast zal hij pleiten voor het hervormen van de politie.

Tijdens de gezamenlijke sessie van het Huis en de Senaat zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Dergelijke topbijeenkomsten worden altijd streng beveiligd, maar dit keer worden aanvullende maatregelen genomen vanwege de bestorming van het Congres in januari.

Portugal heft coronanoodtoestand op

Portugal maakt vrijdag een einde aan de noodtoestand, heeft president Marcelo Rebelo de Sousa dinsdag aangekondigd in een televisietoespraak. Die was in november ingevoerd om de coronapandemie in te dammen.

„Ik heb besloten de noodtoestand niet te vernieuwen”, zei Rebelo de Sousa. „De stabilisering en daling van het aantal doden en ziekenhuisopnames heeft meegespeeld in deze beslissing”, aldus de president, die desalniettemin opriep voorzichtig te blijven.

De pandemie bereikte in Portugal in januari een hoogtepunt, toen het land dagelijks tot ruim 15.000 nieuwe besmettingen registreerde. De afgelopen dagen stabiliseerde het aantal besmettingen echter op minder dan vijfhonderd per dag. Voor het eerst sinds augustus viel er maandag geen enkele coronadode.

Portugal is ook een aantal coronabeperkingen aan het versoepelen. Vanaf maandag zijn openbare evenementen weer toegestaan. Er zijn inmiddels drie miljoen vaccins toegediend. Meer dan 800.000 mensen in het ruim tien miljoen inwoners tellende land hebben al twee doses ontvangen.

Zeven aanhoudingen en agent lichtgewond bij feest in Fries bos

Bij de ontruiming van een feest met tientallen personen bij een bos in het Friese Oudemirdum zijn dinsdagavond zeven mensen opgepakt en is een agent lichtgewond geraakt, dat meldt de politie op Twitter.

De politie kreeg de melding dat tientallen mensen zich verzameld hadden in het bos aan de Beukenlaan in Oudemirdum voor een feest. Hierbij zou onder andere een brand zijn gesticht. Mensen weigerden het feest te verlaten, ook na oproepen van de politie. De burgemeester heeft vervolgens opdracht gegeven tot ontruiming, mede vanwege gevaar voor natuurbrand.

Bij de ontruiming zijn onder andere een helikopter en de mobiele eenheid ingezet. Agenten werden bij deze ontruiming belaagd door de aanwezigen. Eén agent raakte hierbij lichtgewond, ook zijn er dienstvoertuigen beschadigd. Er zijn zeven mensen aangehouden, maar meer aanhoudingen worden niet uitgesloten door de politie.

„Nestlé zet personeel in voor productie ingrediënt coronavaccin"

Voedingsmiddelenbedrijf Nestlé zet zijn personeel tijdelijk in bij medicijnenmaker Lonza, meldt de Zwitserse omroep RTS. Lonza had niet genoeg personeel om aan de vraag naar bepaalde ingrediënten te voldoen die vooral noodzakelijk zijn om het coronavaccin van Moderna te maken.

Lonza heeft in de plaats Visp drie nieuwe productielijnen voor het Moderna-vaccin, maar kon niet genoeg personeel vinden om die op vol tempo te laten draaien. De Zwitserse regering deed daarom een oproep aan mensen om zich te melden om drie maanden bij Lonza te gaan werken. Na die oproep uit Bern bood Nestlé hulp aan volgens RTS. Een woordvoerder van het bedrijf zei alleen dat Nestlé „een actieve rol wilde spelen bij de wereldwijde vaccinatie”.

In Visp maakt Lonza ingrediënten voor het Modernavaccin die daarna naar Spanje worden vervoerd. Daar worden ze door een ander bedrijf verder verwerkt.

„Privacyproblemen bij Google met CoronaMelder-apps"

CoronaMelder-apps uit meerdere landen hebben te maken met privacyproblemen door Google. Het internetbedrijf maakte een blauwdruk voor CoronaMelder-apps, die gebruikt wordt door Nederland en veel andere landen, en daar zouden de problemen in zitten, meldt het Amerikaanse techmedium The Markup.

ANP-429596481.jpg
beeld ANP KOEN VAN WEEL

Volgens de website kunnen apps die standaard op het besturingssysteem Android zitten bij gegevens van de CoronaMelder-apps. Het zou dan gaan om de gevoelige gezondheidsgegevens van mensen die via bluetooth contact hebben gehad met de app van iemand anders als ze bij elkaar in de buurt waren en daarna besmet zijn geraakt met het coronavirus. Die gegevens zouden enkel anoniem moeten zijn, maar lijken nu toch niet anoniem te worden opgeslagen, terwijl dat niet de bedoeling is.

Google zei eerder al er iets aan te doen, maar dat zou nog niet gebeurd zijn. De problemen zijn al een tijd bekend bij Google. Er zou nog geen misbruik zijn gemaakt van de gegevens, meldt The Markup.

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) kon dinsdag nog geen reactie geven op de vermeende problemen.

Nieuw liveblog

De webredactie is een nieuw liveblog begonnen. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer