Taliban wijzen uitstel terugtrekking buitenlandse militairen af
De Taliban wijzen het uitstel van de terugtrekking van buitenlandse militairen uit Afghanistan af. De radicaalislamitische beweging houdt vast aan de vorig jaar met de VS afgesproken datum van 1 mei waarop alle buitenlanders weg moeten zijn.
„Het Islamitische Emiraat Afghanistan wil de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit ons vaderland op de datum die is vastgesteld in het akkoord van Doha”, twitterde Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid woensdag. Hij waarschuwde dat als de overeenkomst van Doha wordt gebroken, dat consequenties zal hebben.
Dinsdag werd bekend dat de Amerikaanse president Joe Biden alle Amerikaanse militairen uiterlijk op 11 september het Aziatische land uit wil hebben om een einde te maken aan de langste oorlog van de VS. In een toespraak woensdag zal hij de Amerikanen vertellen dat het tijd is voor realisme en dat er geen andere uitkomst zal zijn. „We kunnen niet doorgaan in de cyclus van het verlengen en uitbreiden van onze militaire aanwezigheid in Afghanistan in de hoop de ideale voorwaarden te creëren voor onze terugtrekking, en in de verwachting dat er een ander resultaat uit zal komen”, luidt een passage van zijn speech die eerder werden vrijgegeven.
„Ik ben nu de vierde Amerikaanse president die de Amerikaanse militaire aanwezigheid overziet in Afghanistan. Twee Republikeinen, twee Democraten. Ik zal deze verantwoordelijkheid niet aan een vijfde overdragen.”
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken zei woensdag op het NAVO-hoofdkwartier in Brussel dat Washington in overleg met de NAVO-partners werkt aan een „gecoördineerd” vertrek. „We hebben onze doelen bereikt en nu is het tijd onze troepen thuis te brengen.”
Nederland stuurt ondertussen nog eens tachtig militairen naar Afghanistan, meldde minister van Defensie Ank Bijleveld dinsdag. Die maken deel uit van de NAVO-missie Resolute Support. Eerder meldde Bijleveld al dat de situatie in Afghanistan achteruitgaat, terwijl „het geweldniveau van de Taliban zorgelijk hoog” is. De onzekerheid neemt de komende tijd toe. Daarbij kunnen buitenlandse troepen vaker het doelwit worden.
De Afghaanse president Ashraf Ghani sprak woensdagavond naar eigen zeggen met zijn Amerikaanse collega Biden over de terugtrekking. „De Islamitische Republiek Afghanistan respecteert de Amerikaanse beslissing en we zullen met onze Amerikaanse partners samenwerken om een zachte overgang te bewerkstelligen.”
Ghani sprak vervolgens geruststellende woorden voor de toekomst. „De trotse veiligheids- en defensietroepen zijn volledig in staat het land en zijn bevolking te beschermen, iets wat ze altijd al hebben gedaan en waarvoor de Afghaanse natie altijd dankbaar zal zijn.”
De leider van de Republikeinen in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, is daar niet zeker van. Hij had kritiek op de beslissing van Biden, ook al had toenmalig president en McConnells partijgenoot Donald Trump de overeenkomst met de Taliban gesloten. „We helpen onze tegenstanders de herdenking van 11 september in te luiden door het land in cadeaupapier te wikkelen en ze het gewoon terug te geven.”