Rechter fluit gemeente Almere terug in zaak Schreeuw om Leven
Vrijwilligers van prolifeorganisatie Schreeuw om Leven mogen het uitdelen van flyers voor de abortuskliniek in Almere vooralsnog blijven combineren met het aanspreken van bezoekers. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland maandag bepaald.
Na het flyeren én het aanspreken van bezoekers jarenlang te hebben toegestaan legde burgemeester Weerwind (D66) van de Flevolandse gemeente de vrijwilligers op 8 januari plots beperkingen op. Ondanks dat Schreeuw om Leven daartegen in bezwaar ging, werden die direct van kracht. De prolifeorganisatie stapte daarop naar de rechter. Die oordeelde maandag dat Weerwind zijn motivatie, het voorkomen van wanordelijkheden, niet voldoende heeft onderbouwd.
Ook diens argument dat het algemeen bekend is dat bezoekers van klinieken zich „geïntimideerd” voelen door tegenbetogers, schuift de rechter terzijde: niet duidelijk is waarop dat is gebaseerd.
De politie adviseerde de gemeente geen aanvullende maatregelen te treffen omdat er de afgelopen jaren nooit noemenswaardige incidenten rond de kliniek in Almere zijn geweest, zo haalt de rechter aan. Verder hebben noch de kliniek, noch de politie, noch derden ooit melding gemaakt van intimiderend gedrag.
Vooralsnog hoort het belang van Schreeuw om Leven om te mogen betogen dan ook zwaarder te wegen dan dat van de kliniek, vindt de voorzieningenrechter. Het besluit om beperkingen op te leggen is daarom opgeschort tot zes weken nadat de gemeente officieel op het bezwaarschrift van Schreeuw om Leven heeft gereageerd.
Schreeuw om Leven appelleerde niet tegen het verbod om de bezoekers of het personeel van de kliniek tijdens het flyeren te volgen. Dergelijke praktijken houdt de organisatie, zo verzekerde zij twee weken geleden tijdens de Skypezitting, er absoluut niet op na.
Schreeuw om Leven stuurt overigens maar twee vrijwilligers naar de kliniek in Almere. Die staan daar twee ochtenden per week: op dinsdag en op zaterdag.
Opvallend genoeg oordeelde de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland op 21 juli nog dat het als onderdeel van een betoging gemeenschappelijk aanspreken van bezoekers juridisch gezien valt te scharen onder het begrip wanordelijkheden. Daaruit volgde volgens deze rechter dat de gemeente Heemstede maatregelen mocht treffen, waarbij nonnen van de Duitse prolifeorganisatie Donum Domini op afstand van de Bloemenhovekliniek werden gezet.
In zijn verweerschrift legde Weerwind de vinger bij deze uitspraak, maar ook de verwijzing daarnaar levert volgens de rechtbank Utrecht „onvoldoende onderbouwing” voor de gestelde beperkingen op.
Tegen de uitspraak in de zaak-Heemstede heeft Schreeuw om Leven overigens nog een bodemprocedure lopen. Daarmee is die nog niet definitief.