Aantal coronagevallen blijft weer ongeveer gelijk
De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Sint-Maarten krijgt voorlopig geen financiële coronasteun van Nederland, omdat het bij de Verenigde Naties heeft geklaagd over vermeend racisme door de Nederlandse overheid. De voorwaarden waaraan Sint-Maarten moet voldoen in ruil voor steun laten koloniale overheersing terugkeren, aldus de klacht. Het gaat om een bedrag van ruim 18 miljoen euro dat Sint-Maarten nu moet missen. Het eiland ligt al lang met Nederland overhoop over coronasteun, en de hervormingen die daarmee samenhangen.
Onder meer het oprichten van een organisatie die de bezuinigingen en hervormingen moet doorvoeren, het COHO, schopt Sint-Maarten tegen het zere been. Door de oprichting van dat Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling zou het eiland te veel autonomie moeten inleveren. Sinds 2010 is Sint-Maarten een autonoom land binnen het koninkrijk. Het COHO moet ook gaan over de steunpakketten voor Aruba en Curaçao.
Ook de Raad van State (RvS) oordeelde kritisch over het COHO, omdat de bevoegdheden van het orgaan te ver gaan. Hervormingen in ruil voor steun vindt de RvS logisch, maar het is vooraf nog te onduidelijk welke autonomie de eilanden moeten inleveren en aan welke voorwaarden ze moeten voldoen. Het ging om een nog vertrouwelijk advies, dat staatssecretaris Raymond Knops deze week met tegenzin openbaar maakte omdat het gelekt was naar verschillende Caribische media.
Knops nam „met grote verbazing” kennis van de klacht van Sint-Maarten, schrijft hij vrijdag, omdat het land eerder juist akkoord ging met de oprichting van het COHO en de voorgestelde hervormingen. Zolang Sint-Maarten hier niet duidelijk over is, wordt er niet betaald, aldus Knops. Eerder noemde hij de beschuldigingen van racisme „onzin. Er is geen sprake van een racistisch motief. We tasten de autonomie van Sint-Maarten niet aan.” Hij vindt de beschuldigingen „heel pijnlijk”.
Aruba krijgt wel de ruim 100 miljoen euro aan steun, aldus Knops vrijdag. Curaçao heeft voorlopig geen financiële steun nodig. Nederland blijft humanitaire hulp zoals met voedsel verlenen aan de landen, als dat nodig is. In ruil daarvoor hoeven de landen niet te hervormen.
Duitsland heeft Frankrijk vanwege het hoge aantal coronabesmettingen verklaard tot hoogrisicozone. Bondskanselier Angela Merkel had het besluit van het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, al aangekondigd.
De stap houdt in principe in dat de grenscontroles worden verscherpt en mensen die uit Frankrijk Duitsland binnenkomen een recente negatieve test moeten tonen en verplicht in quarantaine moeten.
In meerdere Franse regio’s zijn al een tijdje meer dan 200 op de 100.000 mensen geïnfecteerd met het virus. In de regio Parijs zijn dat er zelfs meer dan 600, reden voor de Franse autoriteiten om de bewegingsvrijheid daar extra in te perken en de controles op te voeren.
Met zulke hoge aantallen is het simpelweg een noodzaak, een vrijwel automatisch proces, zei Merkel donderdag al.
Tot nu toe was alleen het Franse grensgebied Moezel een hoogrisicogebied. De toegang vanuit die regio naar Duitsland werd eind vorige maand sterk ingeperkt. Er geldt een inreisverbod met enkele uitzonderingen, zoals vrachtwagenchauffeurs en mensen met bepaalde essentiële beroepen. Eerder kregen Tsjechië en Tirol in Oostenrijk die status.
Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 7644 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is vergelijkbaar met de voorgaande twee dagen.
In de voorgaande weken waren er op vrijdag juist aanzienlijk meer positieve tests dan op woensdag en donderdag. Vorige week donderdag meldde het RIVM ruim 6100 positieve tests, waarna het op vrijdag en zaterdag steeg naar ongeveer 7500. De donderdag daarvoor waren iets meer dan 5300 gevallen geregistreerd, gevolgd door ongeveer 6000 op vrijdag en zaterdag.
Volgens het RIVM laten de laatste tijd meer mensen zich testen op besmetting, maar stijgt ook het percentage positieve tests onder hen. Dat wijst erop dat er daadwerkelijk meer besmettingen zijn om vast te stellen. De afgelopen weken zijn ook steeds meer kinderen getest op het virus. Dat heeft te maken met de heropening van de scholen en met de aangescherpte regels: testen wordt sinds februari ook aanbevolen bij milde klachten.
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu heeft in de afgelopen zeven dagen 49.483 positieve tests geregistreerd. Dat komt neer op gemiddeld 7069 nieuwe gevallen per dag, het hoogste niveau sinds 11 januari.
Amsterdam telde de meeste nieuwe gevallen. In de hoofdstad zijn 339 inwoners positief getest. In Rotterdam kregen 308 mensen te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen. In Den Haag kwamen 255 besmettingen aan het licht, in Utrecht 172 en in Nijmegen 125.
Het aantal sterfgevallen blijft dalen. Afgelopen etmaal is het overlijden van 25 coronapatiënten geregistreerd, evenveel als op donderdag. In de afgelopen week zijn 178 sterfgevallen geregistreerd, het laagste aantal sinds 19 oktober.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,2 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van 16.428 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.
Alle GGD’en stoppen vanaf 4 april met de diepe coronaneustest bij kinderen. Vanaf dat moment krijgen kinderen tot en met twaalf jaar een ondiepe neustest, samen met een keeltest.
De meeste van de 25 GGD’en gebruikten tot nog toe de diepe neustest en keelbemonstering. „Dat volstond en viel voor de meeste kinderen mee, maar waar het minder invasief kan, is dat alleen maar fijn”, aldus een woordvoerder van de GGD.
Voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) Károly Illy zei eerder al dat de GGD’en allemaal kortere teststaafjes zouden moeten gebruiken om kinderen tot en met de basisschoolleeftijd zo zachtzinnig mogelijk te controleren op het coronavirus. In de ziekenhuizen is het kortere staafje al volop in gebruik, stelde hij. Het gebruiken van deze kinderstaafjes biedt voldoende zekerheden over de eventuele besmettingen, aldus Illy toen.
Hij vergeleek het gevoel dat een kort staafje oplevert met dat van neuspeuteren. „Echt heel goed nieuws,” zegt hij nu over het besluit: „Zo blijven kinderen naar de teststraat komen.”
Voor de stap werd genomen is onderzoek gedaan naar alternatieven voor de diepe neustest, in de literatuur en bij buitenlandse collega ’s. Een afnamemethode toegespitst op kinderen tot en met 12 jaar kan best, zonder dat er veel diagnoses gemist zullen worden, zo luidt de conclusie ook nu.
De afname midden in de neus is op zichzelf wel minder betrouwbaar dan de huidige, diepere monsterafname. Daarom wordt de afname van het minder diepe neusslijm samen met de huidige keelswab afgenomen, legt de GGD uit.
„Het is belangrijk voor de virusbestrijding dat zoveel mogelijk kinderen met klachten zich laten testen. Dat geldt ook voor kinderen zonder klachten, als de leerkracht of een kind in de klas positief is getest. Daar kan een testafnamemethode die op kinderen is toegespitst aan bijdragen”, stelt de dienst.
Zorgmedewerkers die het gevoel hebben dat ze onder druk gezet worden om een coronavaccin te nemen, kunnen dat volgens coronaminister Hugo de Jonge het beste bespreekbaar maken op de werkvloer. Tientallen zorgmedewerkers hebben zich afgelopen weken volgens radiozender BNR bij vakbonden gemeld met een klacht over hun werkgever.
„Je moet nooit gedwongen worden en je ook nooit gedwongen voelen om je te laten vaccineren”, aldus De Jonge vrijdag in een reactie. Volgens BNR zeggen de zorgmedewerkers dat hun leidinggevenden dreigen met onder meer ontslag, als ze aangeven zich niet te willen laten vaccineren. Ook wordt er emotionele druk uitgeoefend, vertelt vakbond CNV aan de radiozender.
Het is volgens De Jonge wel goed om het met elkaar te hebben over het belang van vaccineren. „Het is goed om de discussie te hebben tussen collega’s over: waarom laat jij je wel vaccineren? Dat is natuurlijk een hele terechte discussie die wordt gevoerd.”
Volgens de minister kunnen zorgmedewerkers die zich onder druk gezet voelen zich melden bij de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Er zijn tot nu toe nog geen klachten binnengekomen bij de Inspectie, aldus De Jonge.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is het afgelopen etmaal gestegen, net als de dag ervoor. Het aantal opgenomen patiënten met Covid-19 is nu 2221, 29 meer dan op donderdag. Dat is het hoogste aantal sinds 3 februari. Dat blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van hen liggen er 625 op de intensive care, 6 meer dan een dag eerder. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1596 coronapatiënten, een stijging van 23 in het afgelopen etmaal.
Het aantal patiënten dat op de ic ligt, komt nu al een week boven de 600 uit. Daarvoor ging het ongeveer twee weken lang heen en weer tussen de 550 en 600, en de maand daarvoor schommelde het aantal tussen de 500 en 550.
Ziekenhuizen hebben vorige maand weer minder zorg kunnen leveren en minder patiënten gezien dan voor de corona-uitbraak, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Het aantal patiënten dat er nu in behandeling is, ligt zelfs beneden dat van 2019.
Van begin december tot begin februari werden juist meer mensen behandeld dan voor de corona-uitbraak. „Mogelijk haalden ziekenhuizen toen zorg in die eerder was afgezegd of uitgesteld”, verklaart de autoriteit. In de loop van februari daalde het aantal behandelingen echter weer. Alleen op urologie, interne geneeskunde, heelkunde en verloskunde en gynaecologie werden nog meer patiënten behandeld dan normaal.
Het aantal verwijzingen naar ziekenhuizen en zelfstandige klinieken lag op 94 procent van wat waarop zonder coronapandemie zou worden gerekend.
Het Leidse bedrijf Halix kan ieder moment goedkeuring krijgen voor de productie van AstraZeneca-vaccins voor de Europese Unie. „Een mededeling over de toestemming is ophanden”, zegt een woordvoerder van de Europese Commissie. Het oordeel is aan het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), de toezichthouder van de Europese Unie.
De EU kijkt reikhalzend uit naar de vaccins uit Leiden. Tot dusver vallen de leveringen van AstraZeneca keer op keer tegen. De enige fabriek die nu voor de EU draait is die in het Belgische Seneffe, en daar hapert volgens de Brits-Zweedse farmaceut de productie.
Het Verenigd Koninkrijk gaf Halix al eerder toestemming om vaccins te produceren. De EU, die met het VK wedijvert om de vaccins van AstraZeneca, wil beletten dat Halix enkel aan de Britten levert. AstraZeneca weigert ook al zijn twee Britse fabrieken in te schakelen om achterstallige leveringen aan de EU te voldoen, omdat die voor het VK zouden zijn gereserveerd.
AstraZeneca wachtte lang met het aanvragen van Europese toestemming voor Halix.
Indonesië verbiedt de massale reizen van moslims aan het einde van de ramadan. Het grootste islamitische land ter wereld hoopt hiermee een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
In de aanloop naar het einde van de vastenmaand, Eid al-Fitr, reizen doorgaans miljoenen Indonesiërs van de stad waar ze wonen terug naar hun geboortedorp. Daarbij worden vele kilometers afgelegd, wat vanwege de pandemie leidt tot grote zorgen bij de autoriteiten.
Alleen noodzakelijke reizen mogen doorgaan, maar het is onduidelijk wat daar precies mee wordt bedoeld. Vorig jaar probeerde de regering ook al met maatregelen te voorkomen dat mensen rond Eid al-Fitr massaal gingen reizen, maar de regels waren onvoldoende afgebakend waardoor veel mensen door de mazen in de wet alsnog op pad gingen.
Indonesië is volgens de cijfers een van de zwaarst getroffen landen in Azië. Het land telt bijna 1,5 miljoen geregistreerde besmettingen met het coronavirus. Maar doordat er weinig wordt getest, is de verwachting dat het daadwerkelijke aantal besmettingen veel hoger ligt. Verder zijn in het land officieel meer dan 40.000 mensen overleden aan Covid-19.
Groot-Brittannië probeert de Europese Unie coronavaccins afhandig te maken omdat het zelf zijn voorraden erdoorheen heeft gejaagd, vindt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Yves Le Drian. Hij verwijt de Britten dat ze opscheppen over hun vaccinatiecampagne, dat het zo snel gaat en zo veel mensen zijn ingeënt, en nu een probleem met de tweede dosis. Le Drian heeft in een vraaggesprek beklemtoond dat je pas echt bent gevaccineerd als je twee prikken hebt gehad. In Frankrijk zijn er nu ongeveer net zo veel mensen twee keer ingeënt als in het Verenigd Koninkrijk, aldus de bewindsman
Hij stelt dat de Britten gehaast mensen een eerste prik hebben gegeven en nu op allerlei manieren aan de tweede dosis proberen te komen. Centraal in de huidige ruzie tussen Londen en Brussel over de vaccinaties is een farmaceutische fabriek in Nederland die volgens de Britse premier Boris Johnson vaccins van AstraZeneca moet maken voor de Britten. Dat wordt op het continent betwist. De fabriek van de onderneming Halix in Leiden wordt waarschijnlijk vrijdag officieel goedgekeurd door het Europees Geneesmiddelenbureau EMA.
Duitsland heeft ingestemd met het enorme herstelfonds van 750 miljard euro dat de Europese Unie opzet om de coronacrisis te bestrijden. De Bondsdag stemde donderdag in en vrijdag heeft het Duitse hogerhuis, de Bundesrat, ook voor het herstelplan getekend. Het is voor Duitsland, dat altijd een fel tegenstander is geweest van het aangaan van gezamenlijke schulden in de Europese Unie, een ommezwaai.
De sociaaldemocratische minister van Financiën Olaf Scholz is blij met de goedkeuring en noemde het „een duidelijk signaal richting een solidair en sterk Europa”. De Nederlandse Tweede Kamer stemde vorige maand in het het herstelfonds.
Duitsland stelt de verplichte coronatest voor alle inkomende vliegtuigreizigers enkele dagen uit. In plaats van zondag wordt de maatregel pas dinsdag ingevoerd, meldt gezondheidsminister Jens Spahn.
De autoriteiten willen de luchtvaartmaatschappijen en andere betrokkenen meer tijd geven voor de voorbereidingen. Op dit moment wordt slechts een deel van de reizigers verplicht getest. Het gaat alleen om de mensen die uit een land met veel besmettingen komen.
Luchtvaartmaatschappijen mogen vanaf dinsdag alleen passagiers meenemen als ze een recente coronatest met een negatieve uitslag kunnen tonen. Er geldt alleen een uitzondering voor de bemanning van de vliegtuigen. Zij vallen niet onder de testplicht.
Minister-president Mark Rutte schuift maandag in Utrecht aan bij de 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen. Het is sinds het uitbreken van de coronacrisis de tweede keer dat de premier deelneemt aan de vergadering van de burgemeesters. Naast Rutte vergadert maandag een „bredere afvaardiging van het kabinet” mee, aldus een woordvoerster van het beraad.
Gewoonlijk is justitieminister Ferd Grapperhaus namens het kabinet bij het Veiligheidsberaad. Ook coronaminister Hugo de Jonge schuift regelmatig aan. Maar volgens de woordvoerster was er nu zowel bij de bewindslieden als bij de burgemeesters behoefte om eens met meer mensen te praten over de huidige corona-aanpak.
Op de agenda staat onder meer de routekaart naar mogelijke versoepelingen als het aantal coronabesmettingen daalt. Het Veiligheidsberaad vond begin deze maand dat er vooral in de buitenlucht sneller meer vrijheden mogelijk zijn en heeft een alternatief gemaakt voor de routekaart van het kabinet. De burgemeesters willen ook dat het aantal toegediende vaccinaties een rol gaat spelen bij versoepelingen. Daarnaast komt maandag het heropeningsplan voor onder meer cultuur, winkels en horeca aan de orde.
De Franse gezondheidsautoriteiten hebben bepaald dat ook tandartsen en dierenartsen kunnen worden ingeschakeld bij de vaccinaties tegen het coronavirus. De Hoge Autoriteit voor de Gezondheid (HAS) breidt het aantal beroepsgroepen dat mag inenten in de vaccinatiecampagne verder uit.
Daarmee zou het tempo van de campagne kunnen worden opgevoerd. De HAS schat dat met tandartsen, dierenartsen en apothekers er nu 250.000 extra mensen beschikbaar komen om in te enten. Formeel moet de regering nog met het advies van de HAS instemmen.
Noorwegen stelt het besluit over de hervatting van de AstraZeneca-vaccinaties uit, meldt de Noorse omroep TV2. De autoriteiten zouden vrijdag bekendmaken of het coronavaccin weer toegediend mag worden.
Het is niet duidelijk wanneer het besluit wel wordt gemaakt. Een woordvoerder van de Noorse gezondheidsautoriteiten weigerde op de berichtgeving van TV2 te reageren.
Het gebruik van het AstraZeneca-vaccin werd op 11 maart opgeschort vanwege zorgen over zowel stolsels als een verlaagd aantal bloedplaatjes bij mensen die ermee waren ingeënt. In Noorwegen zijn zes meldingen bekend, waarvan vier met een dodelijke afloop.
Ook andere Europese landen lieten het vaccin tijdelijk op de plank liggen, maar de meeste landen hebben de inentingen weer hervat. Dat gebeurde na een nieuw positief advies van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) oordeelde dat het middel weer gebruikt kon worden.
Premier Mark Rutte en enkele ministers zijn vrijdagochtend fysiek bijeengekomen voor overleg over onder meer de coronacrisis. Donderdag was nog aangekondigd dat de ministerraad vanwege een aantal coronabesmettingen in het kabinet voortaan digitaal zal plaatsvinden. Het is niet duidelijk waarom het overleg, dat vlak voor de ministerraad werd gehouden, fysiek moest. Donderdagochtend moest oud-verkenner en minister Kajsa Ollongren met spoed het Binnenhof verlaten omdat zij besmet is met het coronavirus.
Minister-president Mark Rutte en ministers Hugo De Jonge (Volksgezondheid) en Ferd Grapperhaus (Justitie) spraken elkaar vrijdagochtend voor een klein overleg.
Ook de nieuwe verkenners Wouter Koolmees en Tamara van Ark zijn vrijdag fysiek aanwezig op het Binnenhof om een planning te maken voor verkennende gesprekken met de partijleiders.
De Bovag roept bij BNR Nieuwsradio het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) op om per direct de examentijd in te korten, om zo extra capaciteit te creëren en achterstanden weg te werken.
De oproep van de Bovag komt nadat het CBR eerder deze week aankondigde drastische maatregelen te overwegen om een achterstand van 600.000 examens in te halen. Het slagingspercentage moet voor eind mei omhoog. Gebeurt dat niet, dan gaat de minimumleeftijd voor het rijexamen van 17 naar 18 jaar. Ook wordt het faalangstexamen en de tussentijdse toets stopgezet.
Volgens de Bovag is het onrealistisch om het slagingspercentage zo snel op te krikken. „Er is nu actie nodig”, zegt een woordvoerder. Als het aan de brancheorganisatie ligt, verkort het CBR per direct de examentijd. „Er staat nu 55 minuten per examen. Maak er 50 of 45 minuten van tijdelijk, zodat je per examinator een of twee examens wint op een dag.”
Van de belofte dat de daders van de avondklokrellen zullen opdraaien voor alle aangerichte schade, komt in de praktijk nog weinig terecht. Van de zeker 77 veroordeelde relschoppers moeten dertien een schadevergoeding betalen, blijkt uit een rondgang langs de rechtbanken in Nederland. Dat schrijft Trouw.
Onder meer justitieminister Ferd Grapperhaus gebruikte na de rellen in januari stevige taal: de oproerkraaiers zouden niet alleen celstraffen krijgen, maar ook een gepeperde rekening tegemoet zien. Toch gebeurde dat laatste tot nu toe vrijwel alleen bij relschoppers die in Eindhoven tekeergingen. En zelfs daar is nog lang niet alle schade verhaald: in totaal legde de rechter tot nu toe voor ruim 62.000 euro aan compensatie op, terwijl Eindhovense gedupeerden schadeclaims voor 670.000 euro indienden.
Tot nu toe komt in Rotterdam in een van de drie vonnissen rond de avondklokrellen een vordering voor: een 20-jarige man moet 20.000 euro betalen voor het vernielen van een politiebureau. Bij andere rechtbanken is die verhouding anders. De rechtbank Den Haag verplichtte geen enkele van de elf veroordeelde relschoppers tot het betalen van vergoedingen, net als de rechtbanken Midden-Nederland (zeven veroordeelden) en Gelderland (acht).
Ouders van kinderen van tot en met 6 jaar zijn vergeleken met voorgaande jaren milder gaan denken over het effect van media als televisie en tablet op hun kind. Zo vindt een ruime meerderheid dat media hun kind helpen met onder meer taalontwikkeling en rekenvaardigheid. Ook zien ouders beeldschermen als hulpmiddel om het kind bezig te houden wanneer zij zelf geen tijd hebben, of als zoethoudertje wanneer het kind zich verveelt. Dat meldt Netwerk Mediawijsheid na onderzoek.
Het onderzoek bestond uit een volgens het netwerk representatieve steekproef van 1003 ouders van kinderen tot en met 6 jaar in Nederland en onlineveldwerk. Daaruit komt naar voren dat ouders dit jaar de meeste positieve effecten, zoals een betere taalontwikkeling en rekenvaardigheid, sinds de coronacrisis sterker onderschrijven. En de negatieve aspecten zoals fysieke klachten minder sterk.
Ouders blijken echter minder positief over het effect van media in relatie tot online-onderwijs. Ruim een kwart van de ouders van 5- en 6-jarigen geeft aan dat hun kind hierdoor minder goed kan leren.
Zeven op de tien ouders geeft aan dat de coronapandemie impact heeft op het mediagebruik van hun kind, vooral omdat kinderen meer achter een beeldscherm zouden zitten en minder mogelijkheden hebben met andere kinderen te spelen. Kinderen besteden in 2021 echter slechts enkele minuten meer aan media als televisies en tablets dan voor de coronapandemie.
Verder wijst het onderzoek uit dat een op de vijf ouders zich afvraagt wat de juiste media voor hun kind zijn. Een kwart van de ouders heeft ook vragen over wat een ‘normale schermtijd’ is. Bij kinderen tussen de 3 tot en met 6 jaar vraagt 20 procent van de ouders zich af hoe ze hun kind kunnen helpen bij hun mediagebruik.
Het Iene Miene Media-onderzoek 2021 is gepresenteerd bij de start van de Media Ukkie Dagen, die van 26 maart tot en met 2 april plaatsvinden.Tijdens die dagen wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kleine kinderen.
Alle GGD’en stoppen met de onprettige diepe neustest bij kinderen, ook de GGD Brabant Zuidoost. Vanaf 4 april krijgen alle kinderen tot twaalf jaar alleen nog maar een ondiepe neustest aangeboden, in combinatie met de keeltest. Dat meldt het AD.
De nieuwe landelijke lijn is afgesproken, nadat kinderartsen een oproep hiertoe deden. Dat blijkt uit antwoorden van de GGD Brabant Zuidoost van donderdag, in reactie op raadsvragen van de PvdA Eindhoven. „De GGD’en worden geadviseerd om vanaf 4 april bij kinderen in de basisschoolleeftijd de midnasale test af te nemen in combinatie met de keelswab”, zo staat hierin.
Het UMC Utrecht doet onderzoek naar een slimme armband die in een vroeg stadium al een besmetting met Covid-19 kan signaleren. Het ziekenhuis zoekt alleen nog 20.000 volwassenen die willen deelnemen aan de studie. Het gaat om de zogenoemde Ava-armband, die normaal gesproken wordt gebruikt door vrouwen om de vruchtbaarheid te monitoren.
De onderzoekers hebben goede hoop dat het apparaatje kan helpen in de strijd tegen corona. De armband meet continu indicatoren zoals temperatuur, hartslag en ademhaling. Voordat de drager symptomen heeft, kan het hulpmiddel al een besmetting melden. De drager krijgt een seintje om zich te laten testen. „Een hogere temperatuur kan duiden op beginnende koorts en daarnaast hebben kuchen en benauwdheid direct effect op de ademhaling. Een verandering van deze factoren samen kan wijzen op een besmetting met Covid-19”, zegt Rick Grobbee, hoogleraar klinische epidemiologie in het UMC Utrecht. Hij leidt het onderzoek.
Deelnemers dragen de armband ’s nachts. „Dit is het eerste smart device dat realtime gegevens verwerkt. En dat is belangrijk want wanneer je in een vroegtijdig stadium al een Covid-19-besmetting detecteert, kun je direct in quarantaine en daarmee is de kans kleiner dat je een ander besmet. Deze technologie zou een belangrijke rol kunnen spelen bij het indammen van deze pandemie, en het signaleren van infectieziekten in de toekomst”, aldus Grobbee.
Afgelopen zomer leek de studentenvereniging de redding voor eerstejaarsstudenten op zoek naar gezelligheid. De verenigingen moesten het gat opvullen van het gebrek aan lessen in hogescholen en universiteiten. Dat is niet gelukt, zo blijkt uit een rondgang van Trouw langs diverse studentenverenigingen. Het aantal leden dat afhaakt is groter dan in voorgaande jaren en de animo voor digitale activiteiten loopt terug.
Bestuursleden erkennen dat het verenigingsleven voor hun eerstejaars leden wel waardevol kan zijn, maar dat ze niet volledig aan de verwachtingen kunnen voldoen vanwege de beperkende coronamaatregelen.
Begin dit jaar was er veel animo bij studenten om zich aan te sluiten bij een studentenvereniging. Dat enthousiasme lijkt nu af te nemen. Dit komt doordat leden alleen nog in tweetallen kunnen samenkomen of via de digitale weg contact kunnen leggen.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Duitsland ligt iets lager dan donderdag. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, heeft vrijdagochtend 21.573 nieuwe coronabesmettingen geregistreerd. Een dag eerder werden 22.657 nieuwe gevallen gemeld, tegenover ongeveer 16.000 op woensdag. Het ging om de grootste stijging van het aantal gevallen sinds 9 januari.
In totaal is het coronavirus sinds het begin van de pandemie bij 2.734.753 mensen in Duitsland vastgesteld. In het afgelopen etmaal overleden nog eens 183 personen aan de gevolgen van Covid-19. Het coronavirus heeft in Duitsland al zeker ruim 75.000 levens geëist.
De lockdown loopt in Duitsland in principe tot 18 april. Staten hebben echter verregaande bevoegdheden om hun eigen beleid te maken. De Duitse deelstaat Saarland maakte donderdag bijvoorbeeld bekend na Pasen met de lockdown te stoppen. Bioscopen, sportcentra en restaurants met buitenruimte mogen dan de deuren weer openen, maar bezoekers hebben wel een negatieve uitslag van een snelle coronatest nodig.
EU-landen waar het inenten niet opschiet omdat ze te weinig coronavaccins hebben, krijgen waarschijnlijk wat extra vaccins. De EU-leiders willen de achterblijvers weer vaart geven, al was het maar omdat ze ook moeilijk van het virus afraken als het nog bij de buren rondwaart. Ze willen daarvoor een vervroegde levering van Pfizer-vaccins gebruiken.
Oostenrijk en vijf andere EU-landen klaagden eerder deze maand dat sommige lidstaten veel meer vaccins hebben dan zij. De doses worden in principe eerlijk verdeeld, maar sommige landen bedankten voor bijvoorbeeld het dure Pfizer-vaccin en mikten op dat van AstraZeneca. Maar de aanvoer van dat vaccin valt keer op keer tegen.
De EU-leiders voelen er wel voor om achterop geraakte landen als Letland en Slovenië een deel van de meevaller van Pfizer van totaal 10 miljoen doses te geven. Maar de discussie daarover verliep toch moeizaam, omdat Oostenrijk een hoeveelheid vaccins opeist. Van de achterblijvers staat Oostenrijk er nog relatief goed voor. Bondskanselier Sebastian Kurz sloeg de afgelopen weken toch hard om zich heen. Daarmee lijkt hij welwillendheid te hebben verspeeld.
Nederland en andere landen „denken dat Oostenrijk niet meteen het eerste land is dat een probleem heeft”, zei premier Mark Rutte na afloop van de top. „Wij zijn wat meer onder de indruk van de zorgen die leven in landen als Bulgarije, Letland en Kroatië.” De discussie met Oostenrijk slurpte een groot deel van de tijd van de EU-leiders op.
De Europese Commissie heeft verzekerd de strengere exportregels voor coronavaccins niet zomaar in te zetten, zegt premier Mark Rutte. Nederland was daar „bezorgd” over, omdat vaccins vaak allerlei landen aandoen voor ze af zijn en die soepele stroom zou kunnen stokken als Brussel daarin zou ingrijpen.
De commissie heeft volgens Rutte tijdens de onlinetop van EU-leiders toegezegd „heel terughoudend” te zullen zijn met het tegenhouden van vaccins die een fabrikant van de EU naar bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk wil exporteren. Rutte en enkele collega’s hadden om die terughoudendheid gevraagd, zei de premier na afloop van de top.
„Omdat het hebben van zo’n instrument helemaal niet verkeerd is, maar het bij voorkeur niet gebruikt moet worden. Wij denken dat het belangrijk is dit pistool ongeladen te laten.” Het is altijd beter meningsverschillen in onderlinge dialoog op te lossen, vinden Rutte en zijn medestanders.
De commissie wil met de strengere regels de overhand krijgen in het getouwtrek met het VK over vooral AstraZeneca-vaccins, vreest Londen. Maar Rutte denkt dat Brussel en Londen er samen uit kunnen komen. „Ze gaan zaterdag hier weer verder over onderhandelen en ik heb de indruk dat een win-win-vorm toch mogelijk moet zijn.”
De vaccins die worden gemaakt in de fabriek van het Leidse Halix staan inmiddels in het middelpunt van het conflict tussen het VK en de EU. De EU eist volgens Brusselse bronnen het leeuwendeel daarvan op. Rutte voorziet een vergelijk „waarbij er uiteindelijk ongetwijfeld vaccins naar het VK gaan, maar waarbij je ook kijkt hoe zorgen we dat Europa weer zijn eerlijke deel krijgt”.
Medewerkers van tientallen zorginstellingen voelen zich door hun werkgever onder druk gezet om zich te laten vaccineren. Werkgevers dreigen met ontslag, het stopzetten van loon en schuwen geen emotionele chantage. Zo krijgt personeel dat zich niet laat inenten de schuld van besmettingen onder collega’s en patiënten, blijkt uit gesprekken van BNR met vakbonden en bronnen in en rondom de zorg.
Alleen al bij het CNV kwamen hierover de afgelopen weken tientallen meldingen binnen. „Die lopen uiteen van emotionele druk, want ‘heb je het niet voor je patiënten over om je te laten vaccineren?’, tot meldingen waarbij is gedreigd met het inhouden van salaris”, zegt Anneke Westerlaken, voorzitter Zorg & Welzijn bij de vakbond. Ook de FNV krijgt bijna wekelijks meldingen van zorgpersoneel dat zich onder druk gezet voelt door de werkgever. Het gaat bijvoorbeeld om medewerkers die zich niet willen laten vaccineren, waarna de werkgever dreigt met ‘andere stappen’.
Advertentie