Ds. W.A. Zondag: Klimaat niet gediend met vliegvakantie; aandacht voor veranderende regenseizoen Afrika
„We moeten ons afvragen of we ons nog wel van alles kunnen permitteren en of we nog wel op vliegvakantie kunnen gaan”, vindt ds. W. A. Zondag.
De predikant van de gereformeerde gemeente van Dordrecht was zaterdagavond een van de sprekers van de onlinethema-avond over klimaatverandering. De live-uitzending, georganiseerd door het Reformatorisch Dagblad in samenwerking met stichting Woord en Daad, vormde het sluitstuk van de Week van de Schepping. In deze week van biddag richtte de krant de schijnwerpers op klimaatverandering wereldwijd. Tijdens de thema-avond was daarvoor ook aandacht, onder andere de verandering in Afrikaanse landen, waar het regenseizoen anders verloopt, en in de Filipijnen, waar de tyfoons steeds sterker worden.
Woord en Daad helpt deze mensen zo veel mogelijk, zei Antonie Treuren, programmaleider Inclusieve Agribusiness bij Woord en Daad. Hij noemde een dorp in de Filipijnen dat compleet was weggespoeld. Het is met behulp van de partnerorganisatie van Woord en Daad elders herbouwd, de huizen zijn steviger geworden, en ze hebben blauwe daken, de kleur van de hoop.
Geert-Jan Noorman, directeur van stichting Friedensstimme, vertelde over rivieren in Siberië die in het najaar minder snel bevriezen, waardoor de dorpen aan deze rivieren minder gemakkelijk bereikt kunnen worden. Dat heeft gevolgen voor het evangelisatiewerk. „Het winterseizoen is korter geworden doordat de rivieren kortere tijd bevroren zijn”, zei hij. „Het is verschrikkelijk als mensen door klimaatveranderingen niet meer bereikt kunnen worden. Dat maakt me bezorgd.”
Links geklets
Ds. Zondag vindt dat meer bewustwording over het thema klimaatverandering nodig is. Hij hoort nog te veel om zich heen dat mensen het hebben over „links geklets” en „het valt wel mee.” Ds. Zondag: „Wij hebben de opdracht de aarde te bebouwen en te bewaren voor de volgende generatie.” Het woord maakbaarheidsdenken is bij hem niet aan de orde. „Je bent zelf verantwoordelijk. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen in afhankelijkheid van de Heere en concrete afspraken maken. Als dat niet gebeurt, gebeurt er niets.”
Aan de hand van de vermenigvuldiging van de broden door de Heere Jezus wees hij op het verzamelen van het overgebleven brood. De predikant sneed ook in eigen vlees. Hij zei dat „we niet mogen leven alsof er geen last op ons drukt” en hij vroeg zich af of het „wel verantwoord is om zomaar het vliegtuig in te stappen voor een leuke vakantie terwijl er alternatieven zijn.”
Waarschuwing
Ries van Maldegem, onafhankelijk adviseur rond energie en duurzaamheid en columnist bij het RD, stelde dat God de fouten die de mensen met de schepping maken niet dadelijk keihard afstraft. „We krijgen als mensheid een waarschuwing en nog eens een waarschuwing. Het is genade van God dat Hij tolerantie in de schepping gelegd heeft. Als we niet luisteren, zijn de gevolgen voor onze eigen rekening.”
Het woord maakbaarheid vindt hij, als het over het klimaat gaat, totaal misplaatst. Klimaatverandering is volgens hem maar een van de negatieve aspecten van de huidige menselijke levenswijze. Hij noemde als ander voorbeeld de vervuiling met plastic. De dreigende rampen betekenen naar zijn mening een bevestiging van het boek Openbaring.
Gedragsverandering kan volgens Van Maldegem ook plezier opleveren, bijvoorbeeld door bomen in de tuin te planten, regenwater af te koppelen en druivenstruiken aan te planten, om zo „onder je boom te zitten en te genieten van je omgeving, zoals het volk Israël mocht zitten onder zijn vijgenboom.”