Brakels Redelijke Godsdienst wereldwijd steeds meer in trek
Wilhelmus à Brakel is al lang geen Nederlandse oudvader meer. Na een Engelse, Chinese en Koreaanse vertaling van zijn Redelijke Godsdienst, rollen ook de eerste twee delen van een Spaanse editie van de pers.
Vol trots toont dr. Joel Beeke in het pand van Reformation Heritage Books (RHB) in Grand Rapids (VS) de twee eerste delen van de Spaanse vertaling voor de camera. RHB is verbonden aan het Puritan Reformed Theological Seminary (PRTS), een internationale gereformeerde opleiding in Grand Rapids, waaraan ook studenten uit Latijns-Amerika studeren.
De Redelijke Godsdienst werd medio jaren negentig in de vorige eeuw door Bartel Elshout in het Engels vertaald. Daarna volgde een Chinese editie en sinds vorig jaar is er ook een vierdelige Koreaanse uitgave beschikbaar. Zo’n 70.000 sets van de Redelijke Godsdienst vonden vanuit RHB de weg naar de hele wereld.
Spaanstalige lectuur wordt voor 30 procent in de Verenigde Staten gedrukt. Het hoofdkwartier van deze literatuur bevindt zich in Miami, vanwaar de boeken naar met name de verschillende landen in Latijns-Amerika worden verscheept.
Het initiatief van het Brakel-project kwam van de Spaanse uitgever Jaime Daniel Caballero Vilchez, die het boek in het Engels las en erdoor gegrepen werd. Vilchez werd geboren in Peru maar verhuisde als jongvolwassene naar Europa. Hij is nu zendeling in Cork (Ierland). „We hebben diverse parttime vertalers, die onder leiding staan van Elioth Fonseca, een professionale vertaler die veel ervaring heeft met het vertalen van scholastieke literatuur”, zegt hij desgevraagd. „Van de eerste twee delen van Brakel zijn er tot nu toe 500 stuks gedrukt. Uiteindelijk verwachten voor het hele vijfdelige project een oplage van 5000 stuks.”
Mijlpaal
De Spaanse editie van de Redelijke Godsdienst is een mijlpaal, zegt David Woollin, namens de RHB betrokken bij het Brakel- project en voorganger van de Grace Immanuel Reformed Baptist Church in Grand Rapids.
Hoe peilt u de behoefte?
„In de afgelopen jaren ben ik verschillende keren in Latijns-Amerika geweest waar ik uit eerste hand getuige was van het bijzondere werk dat God daar doet. Er is een grote belangstelling voor gereformeerde theologie. De Redelijke Godsdienst is een welkome aanvulling op de lijst van Spaanse theologische publicaties. Als ik de reacties lees op sociale media wat de beste systematische theologie is, is het meest voorkomende antwoord: die van Brakel.”
Veel Spaanssprekenden komen uit de Rooms-Katholieke Kerk. Worden ze niet afgeschrikt als ze de scherpe kritiek van Brakel op Rome lezen?
„Als ik in Latijns-Amerika ben, hoor ik regelmatig zeggen: „Ik heb recent de Rooms-Katholieke Kerk verlaten”, of: „Ik heb het welvaartsevangelie de rug toegekeerd en ben tot inzicht in de waarheid gekomen.” Er zijn nu veel evangelische en protestantse gemeenten in Latijns-Amerika en ook een groeiend aantal gereformeerde kerken. De Reformatie van de zestiende eeuw is aan Zuid-Amerika voorbijgegaan. Maar God werkt deze reformatie nu. Er zijn steeds meer gereformeerde Spaanse uitgeverijen in de Verenigde Staten en Latijns-Amerika. Ik was recent in Bolivia om een nieuwe Spaanse studiebijbel te presenteren. Mensen hebben een grote geestelijke honger.”
Bevindelijk en praktisch
Dr. Joel Beeke, hoogleraar systematische theologie aan het PRTS die recent het tweede deel van zijn Reformed Systematic Theology publiceerde, typeert de Redelijke Godsdienst als een werk dat toegankelijk is voor voorgangers én gemeenteleden. „Het werk is door en door Bijbels en gezond gereformeerd in zijn theologie. Het verbindt een duidelijke gereformeerde ethiek met systematische uiteenzettingen van de leer. Brakel geeft ook warme, bevindelijke toepassingen van de leer. Hij bespreekt uiteenlopende gewetensgevallen, die terug te voeren zijn op vragen en worstelingen van de ziel. Brakel sluit elk hoofdstuk van zijn Redelijke Godsdienst af met de oproep tot de gelovige om zich in lofprijzing tot God te richten. Als ik op een onbewoond eiland een boek naast de Bijbel zou moeten meenemen, is dat de Redelijke Godsdienst.”