Orkanen: niet meer, wel krachtiger door klimaatverandering
Idyllisch. Het Caribisch gebied in Midden-Amerika bekoort menigeen met de turkooise wateren, de witte zandstranden, de kleurige koraalriffen en de statige palmbomen. Zo ook deze tropische lagune op Curaçao. Maar niets is minder waar.
De vredige zee in de Caraïben kan veranderen in een heus pandemonium: met huizenhoge golven, een wind op orkaankracht en regen die in bakken uit de lucht komt. Elk jaar razen er wel stormen door het gebied, met name in de noordelijke helft. Vergeleken met de monsterlijke orkanen daar zijn stormen in Nederland maar een zuchtje wind.
Eerst het positieve nieuws: wetenschappers verwachten dat het aantal tropische orkanen zal afnemen in een warmere wereld. Tegelijk stellen wetenschappers dat orkanen zich langzamer verplaatsen, waardoor ze lokaal meer kwaad doen. Daarnaast nemen ze in sterkte toe.
Hoe dat zit? Hun verwoestende kracht putten stormen uit zeewater. Hoe warmer het zeewater, hoe meer energie er beschikbaar is. Zo was het zeewater in het Caribisch gebied in 2017 recordwarm. Het was het tweede seizoen ooit (naast 2007) dat twee orkanen van de zwaarste categorie in de Verenigde Staten aan land gingen. Samen produceerden alle stormen dat seizoen meer dan [245 procent](https://www.researchgate.net/publication/327997873_The_Extremely_Active_2017_North_Atlantic_Hurricane_Season �) meer orkaanenergie dan gemiddeld.
De foto toont ook mangrove. Dit type struiken en bomen groeit langs de kust en kenmerkt zich door het bijzondere wortelstelsel. Juist die mangrovebossen hebben een belangrijke rol om de kust te beschermen in tijden van klimaatverandering. De wortels houden sediment vast en voorkomen zo erosie door golfslag. Ook remt mangrove de vloedgolven tijdens orkanen af.