Buitenland
Navalni en Thunberg onder genomineerden Nobelprijs voor de Vrede

234 mensen en 95 organisaties maken dit jaar kans op de Nobelprijs voor de Vrede. Onder de genomineerden zijn de Russische oppositieleider Aleksej Navalni en de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg.

ANP
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. beeld EPA, Hayoung Jeon
De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. beeld EPA, Hayoung Jeon

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Black Lives Matter-beweging, de vaccinalliantie Gavi, de NAVO en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staan op de lijst, evenals de actievoerders die strijden voor democratie in Hongkong.

Andere personen die in aanmerking komen zijn de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, de Israëlische premier Netanyahu, de kroonprins van Abu Dhabi en de voormalig Amerikaans president Donald Trump.

Het Noorse Nobelcomité riep het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vorig jaar uit tot winnaar. Toen waren er 317 nominaties. Het record van 376 nominaties stamt uit 2016.

Het comité houdt de namen van degenen die kandidaten voordragen minstens vijftig jaar geheim, maar zij kunnen ervoor kiezen hun keuze zelf bekend te maken. Bijvoorbeeld ministers, parlementariërs, voormalige prijswinnaars en sommige hoogleraren mogen iemand voordragen.

Een nominatie betekent niet dat het Nobelcomité achter de betreffende kandidaat staat. De winnaar wordt op 8 oktober bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer