Buitenland
‘Navalni naar strafkolonie ten oosten van Moskou’

De Russische oppositieleider Aleksej Navalni is overgebracht naar de regio Vladimir, op zo’n 200 kilometer ten oosten van Moskou. Daar moet hij zijn straf van 2,5 jaar in een strafkolonie uitzitten, berichten Russische media.

ANP

Aanhangers en familieleden van Navalni zouden dagenlang in het duister hebben getast over zijn locatie. Ze kregen niet te horen waar hij naartoe was gebracht. De Russische gevangenisdienst had alleen bevestigd dat hij van een detentiecentrum in Moskou naar een strafkolonie is gestuurd, zonder in detail te treden.

Een lid van de commissie die toeziet op de behandeling van gevangenen deelde zondag aanvullende informatie. Hij zei tegen persbureau Interfax dat Navalni naar Vladimir is gestuurd. „Hij moet eerst in quarantaine. Daarna gaat hij naar zijn kolonie”, aldus de functionaris.

De veroordeling van Navalni heeft geleid tot straatprotesten in Rusland en internationale kritiek. De bekende criticus van president Vladimir Poetin was vorig jaar in zijn thuisland vergiftigd en naar Duitsland overgebracht voor een medische behandeling. De autoriteiten arresteerden hem toen hij terugkeerde naar Moskou. Hij zou zich niet hebben gehouden aan de voorwaarden voor een voorwaardelijke gevangenisstraf. Die moet hij daarom alsnog uitzitten.

Het hoofd van de gevangenisdienst benadrukte vorige week dat Navalni zijn straf onder „normale omstandigheden” zal uitzitten. „Ik kan garanderen dat zijn leven en gezondheid niet in gevaar zijn”, zei Aleksandr Kalasjnikov.

In het kamp worden gevangenen ondergebracht in barakken. Een activist van de oppositie die er anderhalf jaar zat opgesloten, vertelde persbureau Bloomberg dat hij er te maken kreeg met constante intimidatie. Hij kreeg bijvoorbeeld straf als hij bewakers niet begroette en als hij handschoenen leende van iemand. Handschoenen die zijn eigen familie opstuurde, bereikten hem niet.

„Aleksej gaat een hele zware tijd tegemoet”, voorspelde de activist, Konstantin Kotov. Hij zei al vanaf zijn eerste dag in het kamp met „enorme psychologische druk” te maken te hebben gehad. Zijn advocate beaamde dat. „Als ik de gevangenisdienst was en ik wilde het leven van Navalni zo zwaar mogelijk maken, zou dat precies het kamp zijn waar ik hem naartoe zou sturen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer