Recepten uit de RD-historie: de banoffeetaart van Coby de Jong
Als de familie De Jong uit Scherpenzeel iets te vieren heeft, is de kans groot dat er banoffeetaart op tafel verschijnt. Zelfs al pakte de bodem van zanddeeg de eerste keer niet zo goed. „Ik vond hem veel te hard”, herinnert Coby de Jong (54) zich.
De naam van de taart geeft aan wat de belangrijkste smaken van deze traktatie zijn: banaan en toffee. „Die karamellaag is echt heerlijk. Dat was de reden dat ik hem na die eerste keer nog een keer heb gemaakt, maar toen met een koekjesbodem.” Op die manier doet Coby de Jong het nu al jaren. Al pakt ze nog wel steeds het originele recept erbij.
„Op een keer, toen mijn oudste zoon jarig was, had hij gevraagd of ik banoffeetaart wilde maken. Ik zou er ’s morgens aan beginnen, maar kon toen het knipsel niet meer vinden. Het gedeelte met de ingrediënten was zoek. Ik heb toen naar het RD gemaild. Al snel kreeg ik van kookrubriekmedewerker Mariëlle de volledige versie doorgestuurd. De taart was net op tijd af.” Onlangs werd de desbetreffende zoon 21. Ook dit keer werd er banoffeetaart bij de koffie geserveerd.
Het is geen ingewikkeld recept, en met een koekjesbodem komt er zelfs geen oven aan te pas. „Het leuke ervan vond ik ook dat de kinderen, toen ze nog kleiner waren, mee konden helpen om hem te maken. Ik liet ze bijvoorbeeld bananen in plakjes snijden. Of de chocolade raspen.”
Het is wel handig om op tijd met de voorbereidingen te beginnen, is de ervaring van Coby de Jong. „Als ik de taart wil maken, zorg ik dat ik al een paar dagen van tevoren bananen in huis haal. Dan kunnen die op de fruitschaal goed rijp worden. Niet aankomen, zeg ik dan tegen de kinderen, die zijn voor de banoffeetaart.”
Al sinds het begin kiest ze ervoor om in plaats van gember advocaat in de taart te verwerken. „De versie met gember, zoals hij in de krant stond, heb ik eerlijk gezegd nog nooit geprobeerd. Gember is nogal uitgesproken. Daar zijn ze hier niet zo’n fan van.” Ze overweegt wel om voor de bodem als alternatief eens gemberkoekjes te gebruiken.
De advocaat voor de taart krijgt ze van haar moeder, die dit drankje zelf maakt. „Toen de kinderen nog kleiner waren, was ik er wat zuiniger mee. Nu ben ik wat royaler.”
In de loop van de tijd zijn de hoeveelheden van het recept aangepast. „Ik doe overal ongeveer de helft bij. Dan snijd je er gemakkelijk twaalf stukjes van – precies genoeg om met ons gezin twee keer van uit te delen.”
In de familie De Jong wordt de banoffeetaart vooral op zondag geserveerd. „Het is wel lastig om er nette punten van te snijden. Op een bordje wordt het al snel een rommeltje. Wie dat wil vermijden, zou de taart in glaasjes kunnen maken en zo serveren. Zo heeft mijn schoonzus dat weleens gedaan.”
Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Verkruimel de koekjes voor de bodem. Dat kan bijvoorbeeld in een keukenmachine. Alternatief: stop ze in een plastic zak en verpulver ze met een deegroller. Smelt de boter. Roer de koekkruimels door de boter en verdeel het mengsel over de bodem van de taartvorm. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een lepel en laat de bodem afkoelen en opstijven. 2. Maak de karamel. Doe de gecondenseerde melk, de boter en de donkere basterdsuiker in een pannetje. Laat de suiker langzaam smelten. Blijf in de buurt en roer geregeld. Het vuur kan uit als de massa de dikte van keukenstroop heeft. Laat de karamel afkoelen. Tijdens het afkoelen (roer af en toe) zal de karamel nog iets indikken tot een zachte crème.
3. Klop de slagroom met de basterdsuiker en de klopfix stijf. Roer de advocaat erdoor. Snijd de bananen in plakjes. Smeer de afgekoelde karamel over de koekjesbodem. Verdeel de plakjes banaan daarover. Schep de slagroom daarop en strijk de bovenkant glad. Rasp de chocola en versier de taart daarmee, bijvoorbeeld door een rand langs de buitenkant te maken.
4. Zet de taart tot het serveren in de koelkast. Snijd de taart in punten en schep naar wens een beetje advocaat op elk stukje.
Het oorspronkelijke recept is van Mariëlle Oussoren-Buys en werd gepubliceerd op 16 maart 2013.
serie Mijn favoriete recept
In de aanloop naar het 50-jarig jubileum van het Reformatorisch Dagblad vertellen lezers over hun favoriete recept uit de krant. Deel 3: banoffeetaart van Coby de Jong.