De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
Jordanië heeft als eerste land ter wereld een vaccinatiecampagne tegen Covid-19 gelanceerd in een vluchtelingenkamp, meldt de Verenigde Naties. De eerste prikken worden maandag gezet in het enorme kamp Zaatari, waar Syrische vluchtelingen worden opgevangen.
Van de 80.000 bewoners in het kamp in de woestijn bij de grens met Syrië hebben zich er 2000 aangemeld voor een inenting, aldus een woordvoerder van vluchtelingenorganisatie UNHCR. Van deze groep vallen er 1200 onder het Jordaanse systeem waarin zorgwerkers, 65-plussers en mensen met medische aandoeningen voorrang krijgen.
Maandag krijgen de eerste 52 vluchtelingen een inenting, en dinsdag nog eens 44. In Jordanië worden 663.000 Syrische vluchtelingen opgevangen, volgens cijfers van de VN.
Zo’n 50.000 Jordaniërs hebben inmiddels een vaccin toegediend gekregen. In het land met 10,5 miljoen inwoners zijn 4455 mensen bezweken aan het coronavirus.
Aan het begin van de eerste coronagolf voelde tourmanager Annemie van Bennekom (43) uit Nijmegen de bui al hangen. Ze vermoedde dat het in de reisbranche lastig zou worden en besloot zich te laten omscholen tot wijkverpleegkundige.
Kappers doen donderdagavond tussen 18.00 uur en 20.00 uur in hun gesloten salons het licht aan om zo gezamenlijk te strijden voor de heropening van hun winkels en voor financiële hulp. Dat heeft de Nederlandse Cosmetica Vereniging (NCV) aangekondigd. De organisatie hoopt dat er duizenden salons in Nederland mee zullen doen.
Met de actie #lichtvoordathetuitgaat willen de kappers de aandacht vestigen op de volgens hen schrijnende situatie in de branche. Ook wijzen ze erop dat kappers in België, en binnenkort ook in Duitsland, al wel weer aan de slag kunnen. Sommige kappers zijn daarom zelfs bang dat ze klanten kunnen verliezen, als Nederlanders bijvoorbeeld zouden besluiten om dan maar een knipbeurt in Duitsland te nemen.
De NCV is eigenlijk de branchevereniging van fabrikanten, importeurs en merkhouders van cosmetica. Maar daarbij horen ook belangrijke leveranciers van de kappers. Volgens NCV-directeur Ronald van Welie leveren zij aan ongeveer 15.000 tot 20.000 kappers in Nederland.
Bij veel Nederlandse kapperszaken staat het water aan de lippen, merkt de organisatie. „Al te lang kunnen we niet meer naar de kapper en de financiële overheidssteun is bij lange na niet toereikend. Oproepen om meer maatwerk voor de steun hebben geen gehoor gekregen bij de politiek”, aldus de NCV. „De kapper-ondernemers staan er alleen voor en doen er alles aan om te zorgen dat het licht niet voor altijd uit gaat.”
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad adviseren nog deze week het kabinet over de vraag hoe de coronamaatregelen op termijn kunnen worden versoepeld. Voor deze versoepeling heeft het kabinet een zogeheten routekaart opgesteld. Volgens de voorzitters van de veiligheidsregio’s kan die routekaart op punten anders, waardoor de maatregelen in de praktijk makkelijker uitvoerbaar zijn.
Volgens beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, leven er in heel Nederland „allerlei ideeën die ertoe doen”. „Tussen open en dicht zit bijvoorbeeld ook nog een tussenweg”, zegt hij. Alle relevante voorstellen worden gebundeld en uiterlijk vrijdag aan het kabinet voorgelegd. Op 2 maart beslist Den Haag of en welke van de huidige strenge maatregelen worden verlengd of niet. Zij nemen dan het advies van de burgemeesters mee.
Minister Ferd Grapperhaus is blij met de „verschillende scenario’s voor de afschaling van de maatregelen” die de burgemeesters gaan geven.
De Britse premier Boris Johnson heeft zijn landgenoten „onomkeerbare” stappen in het vooruitzicht gesteld om de lockdown te beëindigen. Hij maakt volgende week maandag bekend hoe hij dat wil aanpakken.
Johnson staat binnen zijn Conservatieve Partij onder druk om lockdownmaatregelen op te heffen. Tientallen conservatieve politici eisen in een brief dat de beperkingen voor mei worden beëindigd.
Garanties dat dit de laatste lockdown is, kan Johnson niet geven, zei hij op een persconferentie. Wel is hij optimistisch door de vele vaccinaties die inmiddels zijn toegediend. „Ik ben heel hoopvol.”
Het circa 66 miljoen inwoners tellende Verenigd Koninkrijk gaat in Europa aan kop met het vaccineren van burgers. Ruim 15 miljoen Britten hebben al een prik gehad.
Maar er zijn nog onvoldoende gegevens over het effect van vaccins op de verspreiding van het virus, zei Johnson. Over een week denkt hij daarover meer duidelijkheid te hebben. De voornaamste medische adviseur van de regering, Chris Whitty, zei daarover dat er varianten van het coronavirus rondwaren die de effectiviteit van vaccins mogelijk verminderen.
Er wordt veel gespeculeerd over wanneer horecazaken en andere bedrijven de deuren weer kunnen openen. Bronnen binnen de regering zeggen volgens de BBC dat scholieren in Engeland waarschijnlijk op 8 maart weer naar school kunnen. „We willen een tijdschema dat realistisch is, en zijn dus voorzichtig”, temperde de premier de verwachtingen.
Hij verwacht dat er op termijn een soort vaccinpaspoorten komen. In combinatie met een sneltest zou dat bezoek aan een theater of nachtclub in de toekomst weer mogelijk maken.
Wie maandag de GGD probeerde te bereiken voor het maken van een afspraak voor een test of een prik, moest soms lang wachten of kreeg zelfs geen verbinding. Het was volgens een woordvoerster erg druk door met name het verzetten van de 15.000 afspraken voor vaccinatie en 14.000 testafspraken die voor maandag stonden ingepland, maar die door de gladheid niet konden doorgaan.
Het belcentrum werkte naar behoren en van een storing was volgens de zegsvrouw geen sprake, maar de drukte was op sommige momenten gewoon te groot.
De dienst twitterde verder dat er 100.000 telefoontjes zijn gepleegd en raadde daarbij aan het te proberen „zo onder etenstijd, dan is het vaak rustiger”.
De GGD sloot maandag vaccinatie- en testlocaties vanwege de ijzel. Locaties zijn eerder gesloten geweest vanwege het weer, maar de daardoor ontstane achterstand is inmiddels aardig ingehaald, meldt de woordvoerster.
In het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is een uitbraak van het coronavirus vastgesteld. Elf patiënten en negen medewerkers van een verpleegafdeling zijn positief getest. Hoe het virus het ziekenhuis binnen is gekomen, is nog niet bekend.
Volgens het UMCG moeten de eerste besmettingen rond 8 en 9 februari hebben plaatsgevonden. Onderzoek moet duidelijk maken of de besmettingen met elkaar in verband kunnen worden gebracht, en of het om een van de nieuwe varianten gaat. De resultaten daarvan komen waarschijnlijk woensdag.
De patiënten op de verpleegafdeling worden verpleegd in een situatie die „strikte isolatie-plus” wordt genoemd. Dat geldt ook voor patiënten die op de afdeling hebben gelegen en naar de intensive care of naar andere ziekenhuizen zijn overgebracht. Patiënten op andere afdelingen die in contact zijn geweest met een besmet persoon worden regelmatig getest. Medewerkers van de verpleegafdeling worden elke dag getest voordat ze aan hun werkdag beginnen.
Advertentie
Door nieuwe coronamaatregelen voor het beroepsgoederenvervoer ontstonden maandag bij verschillende Europese grenzen kilometers file en kwamen honderden chauffeurs stil te staan. Transport en Logistiek Nederland (TLN) wil dat de Europese Unie (EU) ingrijpt en de soepele doorgang van internationaal vrachtverkeer verzekert.
Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk kondigden afgelopen weekend plotseling testverplichtingen en extra controles voor het vrachtverkeer aan, wat direct leidde tot opstoppingen. Alle chauffeurs die naar of via Duitsland rijden, moeten bijvoorbeeld een negatieve coronatest laten zien als ze uit Tirol, Tsjechië of Slowakije komen.
Het gaat om belangrijke routes, vooral de Noord-Zuid-corridor door Tirol wordt veel gebruikt. Hoeveel Nederlandse chauffeurs last hebben van de vertragingen, is onbekend.
Bij de grensposten zijn volgens de branche nauwelijks testlocaties waar chauffeurs gebruik van kunnen maken, waardoor zij geen kant op kunnen en urenlang stilstaan. Zo zijn bij de Italiaanse grensovergang Brenner en de Tsjechisch-Duitse grens lange files ontstaan. Het drukke vrachtverkeer aan de Tsjechische grens komt mede omdat veel Duitse ondernemingen met basisproducten werken die in Tsjechië worden gemaakt.
De eerste dag dat ondernemers voor de vierde keer een tegemoetkoming in de loonkosten konden aanvragen bij uitkeringsinstantie UWV, verliep meteen druk. Rond 16.00 uur waren al 12.000 aanvragen binnengekomen. Dat waren er veel meer dan de ongeveer 7000 aanvragen die op de eerste dag dat het derde loket openging, half november, binnenkwamen.
De toeloop is niet onverwacht, zegt het UWV, dat wijst op de harde impact van de lockdown in sectoren zoals de horeca en de detailhandel. Die zijn sinds half december gedwongen gesloten. Volgens het UWV is alles ondanks de drukte goed verlopen en was de dienst goed voorbereid op de extra aanvragen.
De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen.
Om in aanmerking te komen voor de NOW-steun in deze vierde periode, moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. Zij kunnen maximaal 85 procent van de betaalde lonen vergoed krijgen door de overheid. Dat is meer dan voorheen, toen maximaal 80 procent werd vergoed. Werkgevers kunnen tot en met 14 maart een aanvraag indienen.
Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 2875 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is flink onder het gemiddelde, want in de afgelopen week kwamen er gemiddeld 3469 positieve tests per etmaal binnen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Op maandagen zijn er over het algemeen minder positieve tests dan later in de week. Dat komt doordat tijdens het weekeinde minder mensen zich laten testen. Hoeveel mensen zich afgelopen weekeinde hebben laten testen en hoeveel mensen door het winterweer afzagen van een rit naar een teststraat, is niet bekend.
Op zondag meldde het RIVM bijna 3500 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 4200. Het aantal van maandag ligt wel hoger dan vorige week maandag, toen er 2261 positieve tests werden geregistreerd, maar toen waren veel teststraten dicht vanwege winterweer. De maandag daarvoor noteerde het RIVM ruim 3200 nieuwe gevallen, nog een week eerder bijna 4100 en de maandag daar weer voor bijna 4800.
Amsterdam telde afgelopen etmaal 137 positieve tests. In Rotterdam kwamen er 85 bevestigde besmettingen bij en in Utrecht 53. Daarna volgen Almere (48), Hoorn (47), Leeuwarden (41) en Den Haag (40).
Het aantal sterfgevallen steeg met 27, wat vergelijkbaar is met eerdere maandagen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in een periode van 24 uur zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje geregistreerd in de systemen. Wanneer een instantie op maandag sterfgevallen uit het weekeinde verwerkt, komt dit terug in de cijfers van dinsdag. Dan ligt het sterftecijfer ook het hoogst.
Na zes achtereenvolgende dagen van dalingen nam het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen afgelopen etmaal weer toe. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1922 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 63 meer dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Van de opgenomen patiënten liggen er 536 op de intensive care, een toename van zes patiënten vergeleken met de dag ervoor. Op verpleegafdelingen liggen nu 1386 coronapatiënten, 57 meer dan zondag.
In de afgelopen zes dagen was er telkens sprake van een daling, waarbij het aantal opgenomen patiënten met 175 afnam. Het LCPS wijst er de laatste weken op dat de trend dalende is, maar waarschuwt ook voor de oprukkende Britse variant van het virus.
Het coördinatiecentrum heeft afgelopen etmaal elf patiënten naar een andere regio verplaatst, van wie er één op de ic ligt.
Volgens het LCPS volgt de Covid-ziekenhuisbezetting een overwegend dalende trend. „We verwachten dat dit deze week aanhoudt. We volgen de ontwikkelingen ten aanzien van de Britse variant op de voet, omdat de opkomst hiervan in de komende weken kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames”, aldus het centrum in een toelichting.
Mensen met een beperking die in een instelling wonen, hebben voorrang bij de coronavaccinaties. Kiezen of je kind wel of niet wordt ingeënt, blijkt soms lastig. En het ligt gevoelig, dus vertellen de betrokkenen liever anoniem over hun keuze.
„Het voelt als feestje vandaag, maar het is bloedserieus”, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) tijdens de opening van het eerste proefevenement in het Beatrix Theater in Utrecht. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd. „Heel belangrijk”, noemde Keijzer het evenement tegenover de vijfhonderd aanwezige gasten.
Het is het eerste proefevenement van Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als de publieks-evenementensector en de overheid. Er volgen nog zeven evenementen met 500 tot 1500 man publiek, waaronder een voetbalwedstrijd en een buitenfestival. „Door deze testen door te laten gaan, laten we als kabinet zien dat we willen nadenken over de toekomst”, aldus Keijzer. Volgens haar is Nederland het eerste land in West-Europa dat dit soort grootschalig onderzoek doet.
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven zijn vijf patiënten die de Britse variant van het coronavirus hadden opgelopen overleden. Dat gebeurde op de afdeling cardiothoracale chirurgie. Door een uitbraak van het virus op de afdeling raakten dertien patiënten besmet.
Twee patiënten zijn overleden door de combinatie van een zeer zware hart/longoperatie en het coronavirus. Bij de drie andere patiënten verwacht het Eindhovense ziekenhuis dat het coronavirus geen rol heeft gespeeld bij het overlijden.
„Wij zijn terughoudend geweest in het melden van overleden patiënten omwille van de privacy, maar ook omdat we alle vijf de afzonderlijke overlijdens nog in onderzoek hebben. We onderzoeken hoe het coronavirus het ziekteverloop bij de vijf overleden patiënten heeft beïnvloed”, zegt bestuursvoorzitter Nardo van der Meer.
De Britse gezondheidsminister Matt Hancock is blij met het tempo van de vaccinaties in het land en stelt vast dat de eerste fase met succes is afgerond. Iedereen ouder dan 70 jaar heeft een inenting aangeboden gekregen en 90 procent heeft positief op het aanbod gereageerd. Het land gaat nu over op de tweede fase van het vaccinatieprogramma voor de leeftijdsgroep van 65 tot en met 70 jaar.
Afgelopen week heeft de politie 7383 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok niet naleefden. Dat zijn er iets meer dan de week daarvoor, toen dat aantal op 6959 bekeuringen lag. De politie beëindigde bovendien 96 illegale feesten verspreid over het land.
Veel voormalige intensivecarepatiënten ervaren in het jaar na opname nieuwe lichamelijke en mentale klachten, concludeert het Radboudumc in Nijmegen na onderzoek. Het gaat om de helft van deze patiënten, zo komt naar voren uit een studie waarbij duizenden patiënten tot vijf jaar na hun ic-opname werden gevolgd.
Lichamelijke klachten, zoals vermoeidheid, verminderde conditie en stijfheid in gewrichten worden het vaakst genoemd door de 2345 deelnemende ic-patiënten. Zij waren opgenomen tussen juni 2016 en juni 2019. Een deel van de voormalige ic-patiënten kampt ook met mentale klachten, zoals gevoelens van angst en depressie, maar ook met posttraumatische stressstoornissen.
Mensen kunnen vanaf maandagmiddag weer worden getest op het coronavirus en ertegen worden gevaccineerd. In vrijwel het hele land gaan de teststraten en vaccinatielocaties in de loop van de middag weer open. Alleen in Drenthe blijven alle plekken voor tests en vaccinaties de hele dag dicht.
Meer dan een kwart van de ongeveer 9,3 miljoen Israëliërs heeft al een tweede inentingsprik tegen het coronavirus gekregen. In totaal hebben al 3,8 miljoen Israëliërs minimaal één vaccinatie gehad, van wie 2,5 miljoen al de tweede dosis hebben gekregen die nodig is voor voldoende bescherming tegen het longvirus.
Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 3497 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is boven het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 3390 per dag.
Het aantal nieuwe besmettingen van zaterdag is bijgesteld van 4229 naar 4204. In de afgelopen zeven dagen kreeg het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 23.729 meldingen van positieve tests. Dat cijfer ligt lager dan in de voorgaande weken, maar is vertekend door de sluiting van de teststraten vorige week zondag. Vanwege het winterweer konden tienduizenden mensen zich die dag niet laten testen. Ook in de dagen erna waren veel teststraten nog dicht.
Mensen die de afgelopen weken zijn getest met de coronablaastest hoeven zich niet opnieuw te laten testen. Dat zegt de GGD Amsterdam naar aanleiding van het besluit om voorlopig te stoppen met de ademtests vanwege een aantal verkeerde testuitslagen, meldt de NOS.
Op maandag komen in het Beatrixtheater in Utrecht vijfhonderd mensen bijeen tijdens het eerste proefevenement van Fieldlab. Fieldlab Evenementen, een gezamenlijk initiatief van zowel de zakelijke als publieksevenementensector en de overheid, houdt een reeks van dit soort proeven met honderden bezoekers. Daar wordt onderzocht hoe grote evenementen veilig kunnen plaatsvinden in coronatijd.
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft zondag een driedaagse lockdown aangekondigd in Auckland, de grootste stad in het land, nadat er drie nieuwe lokale coronagevallen zijn gemeld. De maatregelen houden in dat iedereen thuis moet blijven en inwoners alleen op pad mogen gaan voor essentiële boodschappen en essentieel werk.
De Britten beginnen maandag aan een nieuwe fase van hun vaccinatiecampagne, nu inmiddels 15 miljoen Britten een eerste prik tegen corona hebben gekregen. „Het vaccinatieprogramma gaat met een ongekende snelheid verder”, aldus minister van Volksgezondheid Matt Hancock.
Het Franse ministerie van Volksgezondheid heeft regionale gezondheidsinstanties en ziekenhuizen gevraagd vanaf 18 februari in „crisisorganisatie” te gaan om zich voor te bereiden op een mogelijke toename van het aantal coronagevallen, meldt Le Journal Du Dimanche. Die toename zou worden veroorzaakt door besmettelijkere varianten van het longvirus.
De Italiaanse regering verbiedt de heropening van skigebieden. Rome maakte op het laatste moment een ommezwaai. Sommige regio’s hadden eerder nog toestemming gekregen om vanaf maandag de skiliften weer te openen omdat het aantal coronabesmettingen is gedaald.
De GGD sluit maandagochtend de vaccinatie- en testlocaties vanwege een weeralarm dat is afgegeven door het KNMI, meldt de GGD GHOR. Mensen die maandagochtend een afspraak hebben voor een test of vaccinatie, worden verzocht niet te komen.
Tot hoe laat locaties gesloten blijven, is nog niet duidelijk. Dit zal per locatie verschillen. „Per regio wordt bekeken wanneer men weer open kan gaan.”
Advertentie