Aan het begin van de eerste coronagolf voelde tourmanager Annemie van Bennekom (43) uit Nijmegen de bui al hangen. Ze vermoedde dat het in de reisbranche lastig zou worden en besloot zich te laten omscholen tot wijkverpleegkundige.
Voordat Van Bennekom zich in september aanmeldde voor de opleiding verpleegkunde aan de HAN-hogeschool in Nijmegen, had ze net een carrièreswitch gemaakt. Een jaar voor de eerste coronagolf besloot de Nijmeegse na twintig jaar verschillende functies te hebben gehad in restaurants, hotels en horecagroothandels, de overstap te maken naar de reisbranche. Qua timing was dat een ongelukkige keuze, zo kijkt ze terug. „Ik heb welgeteld één seizoen als tourmanager gewerkt. Toen kwam corona.”
Van Bennekom verleende tot voor kort mantelzorg. Dat heeft ze acht jaar gedaan. Ze kwam daarbij regelmatig in contact met de wijkverpleging. „Toen dacht ik al weleens bij mezelf: volgens mij zou ik dit werk best wel goed kunnen”, vertelt ze.
Toen de eerste coronagolf ophanden was, besloot ze actie te ondernemen. „Ik zag toen aankomen dat de crisis weleens lang zou kunnen duren. Ik wist ook: in de reisbranche wordt het dan erg moeilijk.”
De Nijmeegse benut haar contacten en weet snel een werkgever te vinden die haar in dienst wil nemen. Die geeft haar de ruimte om de verpleegkundeopleiding te volgen. Van Bennekom: „Na een aantal gesprekken was ik ervan overtuigd dat de wijkverpleging echt iets voor mij is. Ik ben blij dat ik er vroeg bij was, want het is lastig om als zijinstromer een baas te vinden die een traject leren en werken aanbiedt.”
Thuiszorg
Van Bennekom komt als wijkverpleegkundige in opleiding bij Buurtzorg Beuningen terecht. Precies wat ze wilde. „Je treedt het leven van een cliënt binnen. Dat is nogal wat. Het is mijn doel om zorg op maat te leveren en cliënten optimaal te bedienen. In mijn vorige beroepen was ik ook dienstverlenend bezig. Ik vind dat geweldig om te doen.”
De Nijmeegse ziet dat de coronapandemie voor nóg meer eenzaamheid onder vooral ouderen zorgt. Ze vindt het mooi om juist in deze tijd bij de mensen langs te gaan. „Ik ben vaak de enige persoon die ze op een dag spreken. Ik ben blij dat ik met mijn komst de eenzaamheid een beetje kan doorbreken.”
Discipline
Van Bennekom volgt een dag per week college. De hoorcolleges vinden vanwege de pandemie digitaal plaats. Voor de praktijklessen, die om de week worden aangeboden, gaat ze wel naar de hogeschool. „Sommige dingen kunnen nu eenmaal alleen in de praktijk worden uitgelegd”, licht ze toe. „Maar we houden dan wel rekening met alle coronavoorschriften.”
De combinatie van werken en leren valt haar niet altijd mee. Het vereist veel discipline, vertelt ze. „Na een lange werkdag moet ik nog weleens de studieboeken openslaan. Ik hoor van andere zijinstromers dat zij ook moeite hebben om de focus zowel op het werk als op de studie te houden.”
Spijt van haar overstap heeft ze echter nog geen moment gehad. Omdat ze van tevoren met veel mensen uit de zorg had gesproken, was ze al voorbereid op de mindere kanten van het vak. „Iedereen die een overstap naar de zorg overweegt, raad ik aan om eerst eens met een paar zorgmedewerkers te praten. Ben je dan nog steeds enthousiast, durf dan vooral die stap te zetten. Waarom zou je stil blijven staan?”
Serie Werk & corona
Deel 5 van een serie artikelen waarin mensen vertellen welke gevolgen de coronacrisis heeft voor hun werk. Volgende week maandag deel 6.