Binnenland
School Rotterdam fuseert met Kootwijkerbroek

De Petrus Datheenschool in Rotterdam fuseert per 1 augustus met de Rehobothschool in Kootwijkerbroek. Daarmee wordt voorkomen dat de laatste reformatorische basisschool in de Maasstad zijn deuren moet sluiten.

L. Vogelaar
30 January 2021 08:15
De Petrus Datheenschool in 2015 tijdens een bezoek van burgemeester Aboutaleb. Kinderen van groep 1 en 2 hadden gevraagd of hij iets over zijn werk wilden komen vertellen. Nu fuseert de school met die in Kootwijkerbroek. beeld Petrus Datheenschool
De Petrus Datheenschool in 2015 tijdens een bezoek van burgemeester Aboutaleb. Kinderen van groep 1 en 2 hadden gevraagd of hij iets over zijn werk wilden komen vertellen. Nu fuseert de school met die in Kootwijkerbroek. beeld Petrus Datheenschool

De school in de wijk IJsselmonde zit al jaren in de gevarenzone. Ze telt zo’n honderd leerlingen, terwijl de opheffingsnorm in Rotterdam rond de 180 ligt. Het bestuur van Kootwijkerbroek besloot bij te springen, met name omdat bij opheffing van de Datheenschool ongeveer de helft van de leerlingen niet naar een andere reformatorische school zou kunnen gaan. In oktober werd een samenwerkingsverband aangekondigd; inmiddels is besloten tot fusie.

Het bestuur in Kootwijkerbroek zal als bevoegd gezag fungeren. Voor de Petrus Datheenschool wordt een locatieraad geïnstalleerd, waarin een aantal van de huidige Rotterdamse bestuursleden zitting neemt.

Eerder had de school in IJsselmonde een samenwerkingsverband met de reformatorische school in Nieuw-Beijerland. De opheffingsnorm was in de gemeente Korendijk, waartoe Nieuw-Beijerland behoorde, zo laag dat het tekort in Rotterdam werd opgeheven. Door samenvoeging van vijf gemeenten behoort Nieuw-Beijerland sinds 1 januari 2019 tot de gemeente Hoeksche Waard. Daardoor ging de opheffingsnorm omhoog en werd die voor de Rotterdamse school té hoog, zegt voormalig RMU-bestuurder Schalk, die de fusie begeleidt. „Vandaar dat de Datheenschool op zoek moest naar een andere school om te kunnen blijven bestaan. Dat heeft tot een besluit tot fusie met Kootwijkerbroek geleid. De Rehobothschool zit ver boven de opheffingsnorm van de gemeente Barneveld.

Van vijf naar één

De situatie verschilt sterk van vroeger. De eerste lagere school van de Gereformeerde Gemeenten in Rotterdam werd in 1924 geopend. In zes jaar tijd ontstonden vier scholen. In de jaren 1960-1964 waren het er zelfs vijf: Rehobothschool (in de wijk Kralingen, 1924-2002, vanaf 1994 als nevenvestiging van de gelijknamige school in Capelle aan den IJssel), Petrus Datheenschool (IJsselmonde, vanaf 1927), Dr. A. Comrieschool (West, 1930-1993), Graaf Jan van Nassauschool (Zuid,1930-1975), Wilhelmus à Brakelschool (Pendrecht, 1960-1964) en Ds. Jac. Koelmanschool (Hoogvliet, 1975-2014, vanaf 2001 als dependance van Nieuw-Beijerland). In de jaren 1953-1972 beheerde de schoolvereniging ook de Willem Lodewijkschool voor ulo, die vervolgens opging in scholengemeenschap Guido de Brès, nu een van de vestigingen van het Wartburg College.

Op het hoogtepunt rond 1939 telden de reformatorische lagere scholen in Rotterdam in totaal bijna duizend leerlingen. Dat is nu nog 10 procent van dat aantal. De Vereniging tot het Verstrekken van Onderwijs op Gereformeerde Grondslag in Rotterdam bestaat sinds 1912.

Bij zijn veertigjarig jubileum in augustus vorig jaar zei directeur Schipper over de ouders: „De betrokkenheid op de school en op elkaar is erg groot.” En over het personeel: „Enkelen werken hier al meer dan 25 jaar. Maar ook jongere leerkrachten werken hier graag.” Zelf is hij sinds 1980 aan de Petrus Datheenschool verbonden, sinds 1988 als directeur.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer