Op meerdere plaatsen in Nederland rellen tegen avondklok
Op meerdere plaatsen in het land, waaronder Den Haag, Tilburg, Venlo, Enschede, Helmond en Roermond, hebben mensen zondag geprotesteerd tegen de avondklok. Vrijwel overal de betogingen liepen uit op rellen.
In Enschede belaagden relschoppers het ziekenhuis Medisch Spectrum Twente (MST). Ze probeerden de ramen in te gooien. Dat is volgens een woordvoerster niet gelukt, maar ze noemt het „verschrikkelijk dat wij nu doelwit zijn. Juist de mensen die zich zo hard hebben ingezet tijdens deze coronacrisis.”
Op sociale media is een filmpje te zien hoe relschoppers het Enschedese ziekenhuis aanvallen en proberen de ramen in te gooien. Kort na het incident veegde de politie het plein voor het ziekenhuis schoon, meldde de voorlichtster.
Een politiewoordvoerder wilde niet specifiek ingaan op het voorval. Wel twitterde de politie „#Enschede Online circuleert een filmpje dat de indruk wekt dat eerder op de avond een ruit van het ziekenhuis sneuvelt. Dat klopt niet. Er zijn geen ruiten gesneuveld van het ziekenhuis.”
Ook elders in de Twentse stad was het onrustig en trad de politie op.
Eerder op de dag hielden demonstranten al huis op station Eindhoven Centraal en werd in die plaats een vestiging van supermarktketen Jumbo geplunderd. De ruiten van de winkel werden ingegooid en de schappen leeggehaald.
Noodbevel
Zondagavond werd er in onder meer Tilburg een noodbevel afgekondigd. Het gaf de politie extra bevoegdheden om ervoor te zorgen dat mensen niet op straat zijn. In Tilburg reden mensen luid toeterend rond in auto’s na een oproep via sociale media om te protesteren tegen de avondklok. Volgens de politie werd ook veel vuurwerk afgestoken.
Ook in Breda en in Oosterhout was het onrustig. In de Bredase wijk Tuinzigt richtten relschoppers volgens de politie vernielingen aan. De mobiele eenheid en de politie kwamen in actie en er werd een noodbevel door de burgemeester uitgevaardigd.
In Apeldoorn werd er met vuurwerk naar politiemensen gegooid en pleegden relschoppers vernielingen. Na ingrijpen van de politie vertrokken de meeste mensen weer.
In de Haagse Schilderswijk verzamelde zich al enige tijd voor het ingaan van de avondklok een groep mensen, voornamelijk jongeren. Er werd vuurwerk afgestoken en ook met vuurwerk gegooid naar voorbijgangers en agenten. Een politiewoordvoerster schatte het aantal mensen dat voor onrust zorgde op ongeveer honderd.
Agent gewond
De mobiele eenheid kwam zondagavond ook in actie in Venlo, waar mensen zich op straat verzamelden en voor onrust zorgden. Er werd onder meer met stenen gegooid. Een agent is gewond geraakt nadat relschoppers een steen door de ruit van een politieauto gooiden, meldde de politie in Limburg in een overzicht van een avond vol rellen bij protesten tegen de avondklok.
De politie in Limburg kreeg steun van de Koninklijke Marechaussee. De marechaussee sprong bij in Stein en Roermond. In Roermond, Venlo en Stein was rond 23.30 uur de rust weergekeerd. Er waren toen geen grote groepen mensen meer op straat, zo meldde de politie.
In de Roermondse wijk De Donderberg reden tientallen mensen in auto’s, luid toeterend. Ook zij kwamen bij elkaar na diverse oproepen via sociale media. De aanwezigen staken vuurwerk af. Relschoppers, in zwart gekleed, probeerden vergeefs in te breken in een winkelcentrum door met winkelwagentjes op de glazen pui te beuken.
In Helmond zorgde een groep van zo’n vijftig personen volgens de politie voor ongeregeldheden in en rondom de binnenstad. Ze gooiden met stenen en vuurwerk naar de politie. Daarop werd de ME ingezet om de relschoppers weg te jagen.
Museumplein
De politie heeft zondagmiddag zeker 170 mensen aangehouden tijdens een demonstratie op het Museumplein in Amsterdam die niet was toegestaan, meldde korpschef Frank Paauw van de politie Amsterdam. „De mensen die op het plein afkwamen, zijn voor een deel bekende groeperingen, zoals politieke stromingen of voetbalhooligans, maar er zitten ook heel boze mensen bij”, zei hij.
Paauw noemt het recht op demonstreren een groot goed, „maar er komen nu groeperingen bij die komen om de confrontatie te zoeken. Dat maakt het op dit moment erg ingewikkeld.”
Volgens de gemeente, eerder op de dag, waren er ondanks de dringende oproep om vooral
niet te komen en de waarschuwing dat de politie zou optreden naar schatting 1500 mensen aanwezig bij het protest gericht tegen de coronamaatregelen. Op sociale media ging de afgelopen week het bericht rond dat mensen van plan waren te gaan „koffiedrinken” in Eindhoven en Amsterdam.
Kopje koffie
Op het Museumplein in de hoofdstad hadden inderdaad veel mensen een kopje koffie bij zich. De Amsterdamse driehoek (gemeente, politie en openbaar ministerie) verklaarde het Museumplein vanaf 11.00 uur tot veiligheidsrisicogebied. Rond 15.00 uur werd een noodbevel afgekondigd, omdat de groep die naar het plein kwam steeds groter werd en de risico’s toenamen.
De avondklok geldt de komende weken tussen 21.00 uur en 4.30 uur, als middel tegen verspreiding van het coronavirus.